Kezdődik a suli. Most sírjak vagy nevessek?

Ahol iskoláskorú gyerek boldogítja a családot, ott augusztus 20. után megindul a visszaszámlálás. Csak az a nagy kérdés: örülünk-e ennek, vagy elszomorodunk? Esetleg mindkettő?

Amikor az iskolák kapui június közepén bezáródnak, sok szülő elkezd markánsan őszülni:

 • Hova teszem a gyereket két hónapig?
 • Vigyem be az irodába, majdcsak ellesz egy sarokban?
 • Vagy hagyjam otthon a laptoppal?
 • Mennyibe is kerül az a három nyavalyás tábor?
 • Jaj, csak a nagyi nehogy lebetegedjen!

De amire mindez lecseng, már vége is a nyárnak. És akkor jön ám csak a feketeleves! Három gyermek őszülő édesanyjaként megpróbálom összeszedni a szeptemberi horror főbb mozzanatait.

1. Közös depizés

Ilyenkor nem tudni, ki érzi nyomorultabbul magát. A gyerek kicsiny lelke mellett a sajátodat is pátyolgathatod, mert végülis annyira klassz volt így együtt. A nyaralás, az esti közös séták, ücsörgés a teraszon. És már görbülnek is lefelé a szájak. Nem könnyű visszaállni az egész éves mókuskerékbe.

Forrás: Getty Images/skynesher

2. Logisztikai zűrzavar

Még ott is nehéz megoldani a mindennapi logisztikázást, ahol egy gyerek van. Hát még ahol több!

 • Ki mikor indul reggel?
 • Mi a sorrend a fürdőszobában?
 • Ki mikor ér haza?
 • Kell-e érte menni?
 • Kinek hány különórája, korrepetálása, miegymása lesz?
 • Amúgy meg ki viszi oda?
 • Egyáltalán, hány gyerekem is van?!

Minderre a sok kérdésre Petőfi tud csak válaszolni, legkorábban szeptember végén.

3. Anyagi csőd

Nyáron nincs iskola, vagyis nem kell bérlet. Legalábbis nem mindig. De ez csak egy dolog! Kezdődnek a különórák, kinek angol, kinek zene, kinek foci, kinek agyagozás, kinek a papné... És akkor még nem beszéltünk a kötelező osztálypénzről. Amihez jön még a fénymásolópapír díja és hasonló apró örömök. Ja, ha valakinek véletlenül egyetemista gyermeke van, aki ne adj' Isten önköltséges szakra nyert felvételt, az szeptember közepére már katatóniás állapotba kerül.

Forrás: iStockphoto/OcusFocus

4. Tevehajcsár üzemmód

Sok szülő hajlamos a nyári lazulás után bekeményíteni, azaz átváltani tevehajcsár üzemmódba: "Mi volt a lecke? Mé' nem írod má'?! Mikor fogsz nekiállni végre a tanulásnak? Itt volt az egész nyár, pihenhettél eleget! Aztán majd hozod itt nekem a karókat, büdös kölök!" Kövezzen meg, akinek a szájából még nem hangzott el ezekhez hasonló fenyegető mondat! Pedig tegyük a szívünkre a kezünket! Gyerekként mi könnyen visszazökkentünk egy-egy klassz nyár után "második otthonunk" hétköznapjaiba?

5. Ahol közösség van, ott betegség is

Jön a hűvösebb idő, jön az elmaradhatatlan szütyögés, szüttyögés, orrfolyás, krákogás, láz és társai. Nekünk meg a halláskárosodás, amikor a főnök a fogát csikorgatva ordítozik velünk, hogy erősítsük már meg a gyerek immunrendszerét. Aztán meg mi 42 fokos lázzal és fél tüdővel is kénytelenek vagyunk bemenni dolgozni, ha már annyi szabit vettünk ki a beteg gyerek miatt.

Forrás: iStockphoto/GeorgeRudy

Száz szónak is egy a vége, a gordiuszi csomó még mindig nincs megoldva, mert a legnagyobb kérdésre még mindig várjuk a választ:

Mikor pánikoljunk jobban, ha vége a sulinak, vagy inkább, ha kezdődik?

Nyitókép: iStockphoto

  Ezt olvastad már?