A nagy boldogságcsapda

"Az a célom, hogy boldog legyek!" Nem is gondolnád, de ezzel az elhatározással kerülsz a lehető legtávolabb attól, hogy igazán boldog lehess. Persze a boldogságot nehéz pontosan definiálni. Hiszen mindenkinek mást jelenthet. De nagy általánosságban elmondható, hogy ez egy vidám, kellemes, olykor szórakoztató vagy szeretetteljes állapot.

Ha megkérdezzük valakitől, hogy mi az élete célja, nagyon sokan azt válaszolják rá, hogy boldogok akarnak lenni. Emberek nagy tömegei üldözik egész életükben a boldogság kék madarát. Mégis oly kevesen képesek elkapni...

Úgy lettünk kitalálva, hogy élvezzük, ha olyasmit teszünk, ami a hasznunkra válik. Ezért élvezzük az evést, az alvást, a szexet, egy másik ember társaságát. Hiszen ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy életben maradjunk, szaporodjunk, ki tudjunk teljesedni. És ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezeknek a kellemes állapotoknak az elérése a cél. Pedig valójában ez csak egy eszköz ahhoz, hogy eljuthassunk oda.

Forrás: iStockphoto

És persze király, ha jól érzed magad. De a boldogság egy illékony dolog. Ezt próbálni állandóan birtokolni olyan, mintha a napfényt szeretnéd palackba zárni. Mégis az emberek fejében szilárdan tartja magát a gondolat:

"Mindent megteszek azért, hogy boldog legyek!"

Tehát te azért dolgozol, hogy boldog legyél? Egy csomó olyan dolgot csinálsz, amitől nem vagy boldog, azért, hogy elérd azt a pillanatnyi röpke állapotot? Átgondolva ez így elég hülyén hangzik, nem? Pedig sokan tényleg nem akarnak semmi mást, mindent leszarnak, csak jól érezhessék magukat. Megszerezhessék azt, aminek örülnek. Aztán az érzés elillan, és újabb küzdelem indul. A drogosok is pont ezért lövik magukat...

Forrás: iStockphoto/hobo_018

Az életedben nem lehet a boldogság állapota a célod. A szexben sem csak az orgazmus számít, hanem az összes apró impulzus, érintés, csók és ölelés, amivel eljutsz odáig. Ha ez nem számítana, akkor mindenki elintézné magának - hiszen a végeredmény ugyanaz.

Ha igazán boldogan akarsz élni, akkor tűzz ki magad elé olyan célokat, amik felé haladva is jól érzed magad! Ha közben nem élvezed, akkor az nem a te utad. Élvezd a sikereket, azt, ha leküzdesz egy problémát, vagy ha egy nehéz nap után megpihenhetsz a családoddal! De ehhez meg kell érteni, hogy az élet jóval többről szól, mint, hogy önző módon jól érezzük magunkat. Folyamatosan tanulni kell, fejlődni, növekedni, alkotni - és közben jutalmul boldogok is lehetünk.

Fotó: Szabó Gábor
Még több cikk Petitől!
Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Peti stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy ne olvass tőle még többet. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek