Miért nem értik a férfiak a NEM szó jelentését?

Teljesen egyszerű a szó. Három, rendkívül formás betűt pakolunk egymás után, nincs párban két mássalhangzó vagy magánhangzó. Sehol semmi furcsa nyelvtani szabály, hasonulás vagy összeolvadás. Mégis olyan sokan képtelenek megérteni!

Gyerekként majd' kicsattanunk, mikor először rájövünk: mekkora hatást tudunk kiváltani azzal, ha anya kérésére egy egyszerű nemmel felelünk. Kamaszként ez a szó lázadásunk vezényszava. Egy nap százszor használjuk - vagy még többször. Súlyos gondolatokat foglalhatunk össze, rendkívüli döntéseket hozhatunk meg, és egyszerűen adhatjuk a világ tudtára, hogy mit akarunk, ennek az egy szónak a segítségével. 

Forrás: Getty Images/Steve Debenport/Asiseeit

Na, persze! Én, kis naiv azt hittem, hogy mindenki tisztában van a jelentésével...

Nagyon régi társadalmi vonatkozása van annak a sztereotípiának, hogy a nők mást mondanak, mint amit gondolnak. Az évezredek során "ősanyáink" rákényszerültek arra, hogy vágyaikat, akaratukat, kívánságaikat egy-egy szépen becsomagolt ajándékként, vörös szaténszalaggal átkötve adják át a hallgatóságnak. Teljesen elfogadható okuk pedig alávetett társadalmi helyzetük volt. Gondoljunk csak bele: volt olyan idő, amikor senki sem foglalkozott azzal, hogy egy nő hogyan érzi magát hétköznapi helyzetekben, nemhogy egy intim együttlét során.

A nőnek a helye a konyhában volt, vagy éppen a gyerekek mellett. Néha kijárt neki egy kis verés - mert az asszony ugye verve jó -, az pedig, hogy egyenértékű legyen a férjével, teljesen elképzelhetetlen volt.

Innen nehéz, véres küzdelemmel tudta feltornázni magát a női nem mostani társadalmi helyére. Azonban erről egyes férfiak nem szeretnének tudomást venni, sőt, szerintük a nők ledegradálásának jelenünkben is létjogosultsága van.

De most nézzük csak a nem szót!

Rettentő sok férfival beszélek és találkozom, akik szerintem úgy gondolják, képtelen vagyok helyesen artikulálni.

  • Szerintük, amikor azt mondom: "Nem!", tulajdonképpen igent gondolok.
  • Amikor egy „Talán." a válaszom a kérdésükre, az igent jelent.
  • Még csak ki sem tudom játszani őket, mert természetes, hogy az igenem is igent jelent.

Tehát összefoglalva: semmire sem mondhatok nemet.

Forrás: Getty Images/Justin Horrocks/Jhorrocks

Az ilyen férfiak, mikor megpróbálnak udvarolni (felszedni), általában azzal indítanak, hogy megkísérlik ledumálni rólam a bugyit. Ezzel még semmi probléma nincs: mindenkinek más az ismerkedési stílusa, és mindenkinél más módszer válik be. De ha mi ezt képesek vagyunk megérteni, akkor ez fordítva miért nem lehet igaz? Miért kell az elutasításunk után vakmerő gerillaharcba kezdeni? Miért kell minden áron, rámenősen átvergődni a frontvonalainkon?

Sokszor a folyamatos kudarc után ezek a férfiak még értetlenkednek, hogy miért ignorálják a közeledésüket. Sajnos elfelejtik, milyen úton jutottak el ahhoz, hogy a hőn áhított nő inkább szóra se méltassa őket.

Csupán csak egy kérdésem van: miért nem lehet továbbsiklani azon, ha valaki nemet mond? Nem! Nem úgy, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt a három betűt, hanem úgy, hogy felfogod a jelentését, és megérted, hogy elutasítottak.

Tudom: nehéz megbirkózni vele. De biztos vagyok benne, hogy a levakarhatatlan, undorító rámenősség sem segít a helyzeten! Vannak dolgok, amiket el kell engedni. Legyünk már annyira érettek, hogy tudjuk mit jelent a NEM szó, és tiszteletben tartjuk a másik akaratát!

Garajszki Orsolya

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?