Karácsonyi asztaldekoráció: most nem a kevesebb a több!

Legyünk őszinték: szeretet ide, család oda, a karácsony embert próbáló feladat. Szép, kellemes, és nagyon szeretjük, de azért felettébb fárasztó. Ám kétségtelen, van néhány momentuma, ami évről évre felvillanyoz: a meghitt fények, dekorációk, a „karácsony feeling", amikor apró hóemberkék, hópelyhek, angyalkák, csili-vili függők árasztják el a lakást.

Én általában éjszaka serénykedem - mint a mesebeli manók -, hogy véghez vigyem ezt a karácsonyi csodát, amit földi nyelven csak dekorálásnak hívunk. Ez rendszerint nem tervszerűen zajlik, egyszer csak jön az ihlet, és a következő pillanatban már a konyhaasztal tetején egyensúlyozok lábujjhegyen.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

A minap úgy hozta a sors - amit jelen esetben a főszerkesztőnk képviselt -, hogy Antóniával együtt megint egy hamisítatlan karácsonyi workshopra keveredtünk, ahol a Ferrero jóvoltából ünnepi asztaldekorációkat készítettünk. Nyugi, nem kell bonyolult dolgokra gondolni, egy pici fantázia és minimális kézügyesség kellett ahhoz, hogy szuper dolgokat varázsoljunk az ünnepi asztalra.

A lehetőségek tárháza végtelen, egyetlen szabály van, hogy lazulj el!

Te döntöd el, hogy mit alkotsz. Nem kell több ezer forintot kiadni, bőven elég összeülni a barátnőkkel, előhívni a technika órán tanultakat, felturbózni némi modern dizájnnal, és már kész is vagy. Mondjuk az sem baj, ha türelmes vagy. Szóval tessék összeülni a barátnőkkel, és alkotó üzemmódba kapcsolni pénzszórás helyett!

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Máris írom, mire lesz szükséged:

sima papír - sablonnak
fényes és színjátszó felületű kartonok
éles olló
ragasztó
filctoll
színes szatén szalagok
nagyobb méretű gyöngyök
Forrás: Horváth Antónia saját képe
Forrás: Horváth Antónia saját képe

Mi bele is vetettük magunkat az asztali dekorációk világába, és olyan aranyló koronákat készítettünk, melyekbe a végén egy-egy szem Ferrero került. Ez a kis apróság ajándékkísérőnek vagy ültetőkártyának is tökéletes.

Ha az utóbbit választjátok, akkor írjatok rá nevet, kössetek a koronára masnit vagy díszítsétek csillámokkal.

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Szalvétagyűrű-mániásként mindig igyekszem szebbnél szebb darabokat összeválogatni az ünnepi asztalra, az elmúlt években azonban rájöttem arra, hogy nincs szebb és egyedibb azoknál, amiket saját kezűleg készítek. A legegyszerűbb mód a szalvétára kötött szalag masnival. Mi ezt fejlesztettük tovább, úgyhogy egy kicsit rafináltabb változatot mutatunk most nektek. A levelek nemcsak ősszel szolgálnak kiváló dekorációként, hanem a téli asztalt is hangulatosan díszítik. Vágjatok ki különböző színű, de egymáshoz passzoló papírból leveleket, melyek méretben egy kicsit eltérnek egymástól. Játsszatok bátran a matt és fényes felületekkel, és szerezzetek be néhány fátyollevelet, ami még jobban feldobja az összképet. A levelekre fúrjatok apró lyukakat, majd fűzzétek fel őket egy 2-3 milliméter vastag szatén szalagra néhány gyöngy társaságában. Tegyetek bele egy szép szalvétát, és kössétek meg a szalagot!

Máris készen van a saját készítésű csodaszép szalvétagyűrű!

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Amíg mi kreatívkodtunk, a konyhában is zajlott az élet Fördős Zé és az Akademia Italia séfje, Alessandro Smanio vezényletével.

Nálunk évek óta hasonló a munkamegosztás otthon, és jelentem, működik! Próbáljátok ki Ti is: bízzátok bátran a fiúkra a főzést. Megsúgom, ha a konyhában nem boldogulnak, megoldják másként, a büszkeségük úgysem engedi, hogy végül ne legyen tökéletes étel az asztalon.

Amelyik pasi nem tud főzni, az tuti, hogy jól tud rendelni! Nektek pedig nem kell amiatt aggódnotok, hogy odaégetitek a húst, vagy a csokimáz nem lesz tükörsima a kuglófon.

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Természetesen lehet fokozni az élvezeteket némi zenével, kellemes borral (csak mértékkel!), és ínycsiklandozó falatokkal. Vágjuk sutba a plázában rohangálós, sorban állós, teljes idegösszeroppanást előidéző bevásárló körutakat, helyette hagyjuk, hogy magával ragadjon az év legszebb ünnepének gyermeki varázsa!

A karácsonyi készülődés elengedhetetlen hozzávalói tehát a kreativitás, finom ételek, egy nagy adag jókedv és a kedvenc Michael Bublé albumunk!

Kata és Antónia

Nyitókép: Ferrero fotók- Szűcs Gergő

Ezek is érdekelhetnek