tippek negatív változás komfortzóna pozitív
Az emberek nagy százalékáról elmondható, hogy bárminemű változás kilátásba helyezésekor, jobbára negatív érzelmekkel reagálnak. Az új helyzettől való félelem, bizonytalanság érzés jelentkezik, hiszen nem tudjuk, mi vár ránk. Talán az a legrosszabb ilyenkor - mivel nem ismerjük előre a változás utáni koreográfiát -, hogy nem tudjuk kontroll alatt tartani a helyzetet. Olyan mintha csak „lógnánk a levegőben". Ki védőhálóval és ki anélkül...

Hogyan lehet kezelni az ilyen szituációkat? Mit tehetsz, hogy könnyedén viseld a változást?

1. Filézd ki!

Bizonytalan vagy és nem tudod, merj-e változtatni? Képletesen és szó szerint is bontsd szét! A filé- technikának köszönhetően alaposan meg tudod vizsgálni az adott szituációt:

  • Fontos nekem az, ami megváltozik?
  • Indokolt, hogy dühös / ingerült vagyok?
  • El lehet kerülni a változást?
  • Érdemes elkerülni?

Személy szerint azt gondolom, megpróbálni mindig érdemes, hiszen a legrosszabb, ami történhet, hogy minden marad a régiben.

2. Tekints rá más szemmel!

Valószínűleg eszedbe sem jut, hogy nézhetnél a változásra más szemmel is. Új főnök érkezik? Na és? Lehet, hogy jobb lesz, mint az eddigi! De hogy nem hallani jókat róla? És ez kinek a véleménye? Lehet, hogy pont egy rosszakarójáé... El kell hinni feltétlenül? Nem!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Vadimguzhva

Van az a mondás, hogy ha a jót keresed az emberekben (helyzetekben, szituációkban), akkor azt fogod megtalálni. Ha a rosszat kutatod, akkor meg azt.

3. Nézd meg a saját filmed!

Ha visszatekintesz eddigi életutadra, láthatod a változásokat, amiken keresztülmentél. És ha adsz magadnak elég időt, hogy tételesen végignézd őket, láthatod azt is, hogy milyen egyéb dolgokat hoztak az életedbe. Rá fogsz jönni, hogy tulajdonképpen nem is volt az olyan rossz. Nyilván az idő sok mindent megszépít - akár egy csúnya szakítás emlékét is -, de a fejlődés íve is remekül kirajzolódik előtted.

Lehet, hogy veszteség ért anno valamilyen formában - mondjuk elhagyott a pasid -, de aztán a következő képen már azt látod, hogy boldogan és önfeledten mosolyogsz, mert egy olyan férfit sodort melléd az Élet, akire mindig is vágytál.

4. Lépj ki a komfortzónádból!

Sokan azzal védekeznek, hogy a biztosat nem adják fel a bizonytalanért. Igaz, hogy nem könnyű elhagyni a megszokottat, a jól beváltat, a kényelmeset. Nem véletlenül hívják ezt komfortzónának. Mert komfortos. Lehet, hogy kicsit unalmas olykor, de legalább biztonságos. Igaz, csodák nem nagyon történnek, de az élet tulajdonképpen csodák nélkül is élet - vallják az itt élők.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Fcscafeine

Nos, ha ennél többre vágysz, akkor fel kell vállalni a felfokozott érzelmi állapotot, amelyre a „megszokás" zónáján túl bizton számíthatsz. De nem törvényszerű, hogy stresszelni kell. Ha valami új jön az életedbe, tehet téged izgatottá, lelkessé, kíváncsivá. Ezek az érzések éppúgy benne vannak a pakliban, mint a negatívak.

5. Értelmezd másképp!

Szokták mondani, minden fejben dől el. Ahogy az is, hogyan értékeled a téged ért helyzetet. Gondolj rá másképp! Ha félsz egy új helyzettől, fordítsd le magadnak úgy, hogy bátor vagy, mert a félelem ellenére belemész és végigcsinálod. Rettegsz, hogy prezentációt kell tartanod, de mégis bevállalod?

Üdv a személyiségfejlődés világában!

+ 1. Bízz magadban!

A legfontosabb, hogy higgy abban, hogy képes vagy megcsinálni / kezelni / túlélni a változást. Tudd, hogy rengeteg hasonló helyzet volt már az életedben, de megoldottad őket, és ami egykor a komfortzónán túl volt, most már a megszokott dolgaid között van. (Gondolj csak arra, amikor először vezettél autót!) Ha egyszer ment, most is menni fog!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/AntonioGuillem

Mindannyian tudjuk, hogy az életben csak a változás állandó. Minden nap hoz valami újat, akár kisebb dolgot, akár nagyobbat. Van, hogy csak egy busz marad ki, van, hogy 1 hónapon belül költöznöd kell.

Tény, hogy nem mindig könnyű a rózsaszín és pozitív szemüvegen keresztül szemlélni a körülöttünk lévő világot és annak eseményeit, de az csakis rajtad múlik, hogy melyik nézőpontot választod.

Baki Reni

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.