öregedés fiatalság életmód negyvenes
Biztosan ti is éreztétek már magatokat láthatatlannak. El kell szomorítsalak benneteket, sajnos nem a mesebeli láthatatlanná tevő köpenyt sikerült magatokra öltenetek, hanem az öregedés jelei kezdtek szemmel láthatóan megmutatkozni rajtatok. Mik az erre utaló ómenek?

Intő jelek, hogy öregszel:

  1. Az utcán a pasik inkább a mobiljukat nézik, mint a melledet.
  2. A kőművesek már csak a munkára fütyülnek, és nem utánad.
  3. A hentes már nem flörtöl veled.
  4. A rendőr, akkor se állít meg, ha szabálytalankodsz.

Ez utóbbi persze enyhe túlzás, de az érzést ismered, ugye? Az a helyzet, hogy csak egy pillanatra nem figyeltél, és bumm már be is töltötted a negyvenet...

Negyven felé, bonyolódik a képlet

Bármily meglepő, de ez az a pont, amikor elkezded azt érezni, hogy az udvariasság számodra terhes dolog. Amikor a lift előtt egy húszéves forma gyerek megkérdezi, hogy: "Tetszik jönni?" Vagy a bérház mellett állva kérlel egy másik hasonló korú fiatal: "Be tetszik engedni?"

Na, ilyenkor hogy tetszik lenni? Vagy csak én tetszek túl érzékenynek lenni?

Csak nekem nem tetszik ez a "tetszik"?

Mint ahogy az sem tetszik, hogy a társkeresőn már csak az „apám lehetne" kategória talál meg, vagy a húszas éveik elején járó fiúcskák küldenek komolytalan, pajzán üzeneteket...

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Courtney Keating

A tények makacs dolgok

­Ha tükörbe nézel, te az egykori önmagadat látod, mégis egyre többet teszed fel a kérdést:

- közben pedig nem érted, hova tűntek az évek, mert te belül még magadat, ha nem is húsznak, de harmincnak sem érzed. Így hát szorongva vársz minden korodra utaló választ, és ha csak mínusz öt év a különbség, leforrázva vonsz vállat.

Nos, ki él át hasonlókat? Vagy kik azok, akik minden kellemetlen szájíz nélkül veszik tudomásul, hogy az öregedés az élet természetes velejárója? Kevesen lehetnek...

Ráadásul, ha egyedülálló nő az illető, többszörösen is hátrányos helyzetű. Mert már „kifutó széria". És sajnos akármilyen megkímélt állapotban legyen is, a pasik a megtett kilométerek számát nézik. A kilométeróra állásának megbuherálása pedig még a legrafináltabb autószerelőre bízva is lehetetlen feladat. Így legtöbbször, hiába fényesítjük a kasztnit, a következő széria lelkiismeret furdalás nélkül söpör le bennünket az útról.

Forrás: Getty Images/Juanmonino

Három dolog, amit ilyenkor tehetsz:

  1. Míg az exed a legszebb férfikorba lép és a legújabb modellekből válogat, te - hacsak nem vagy bombanő - megelégszel a békebeli járgányokkal.
  2. Úgy döntesz, hogy te is beszerzel egy fiatalabb verdát. De akkor jobb, ha felkészülsz, hogy míg volt párodat ugyanezért piedesztálra emelik, neked egészen biztosan nem ott lesz a helyed... Helyette furán méregetnek majd. Ha előtted nem is pletykálnak még, a hátad mögött már rég rosszindulatú híreszteléseknek adtál táptalajt. Effelől kétséged se legyen!
  3. Ha a kasznid "aktív biztonsági felszereléseket" is rejt - úgymint biztos érzelmi háttér, stabil értékrend stb. -, akkor nálad valószínüleg nem okoz nagyobb törést az idősödés. A baj az, hogy ezekre a kellékekre nem könnyű szert tenni - vagy csak nem vagyunk elég szorgalmasak és kitartók a megszerzésükhöz?

Pedig ezek nélkül soha nem lehetsz egyetlen percig sem felhőtlenül boldog - akárhány éves is legyél. Ne felejtsd el, hogy ma a negyven miatt sopánkodsz, de volt idő, amikor a huszonhatot is soknak érezted. Bár elcsépelt a frázis, mégis igaz:

Minden kornak megvan a szépsége.

Hidd el, ha megtalálod önmagad, és a saját belső egyensúlyod, akkor nem mások előtt, hanem a saját magad szemében akarsz majd láthatóvá válni. A legjobb láthatósági mellény pedig boltban nem kapható, csak saját magad által elkészíthető, hiszen a te tűd és cérnád kell, hogy összetartsa azt.

Akkor varrunk? ;)

Herczeg Zsuzsa

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.