nosztalgia emlék tárgyak lomtalanítás tisztító kúra lélektan érzéketlenség
Lomtalanítás: egy kis helyi utcabál, ami hullámokban jár körbe a városban. Kiteszi, elveszi, őrzi, elviszi. Ami az egyiknek kincs, a másiknak lom. Néha mi magunk is csodálkozva nézzük, hogy a szomszéd miért dobja ki azt a teljesen használható fotelt? Ő pedig ránk néz csodálkozva, hogy azt a sok szemetet mi a fenének őrzigettük eddig? Vagy épp fordítva. Te hogyan lomozol?

Minden bizonnyal a középúton haladás lenne a legjobb megoldás, na de ez ám az igazi kihívás! Legalábbis nekem, de lehet, hogy számodra ez nem okoz problémát.

Forrás: Getty Images/Xavier Arnau

A lomtalanítás felér egy tisztítókúrával

Súlyos döntések születnek ilyenkor:

  • Mit őrizz meg?
  • Ha megőrzöd, akkor hogyan raktározd?
  • Mi az, ami valóban fontos, és még kellhet neked?
  • De akkor hova teszed a friss élmények emlékét őrző tárgyakat? Hiszen azok is követelik az őket megillető helyet.

Ezért nehéz a lomtalanítás, hiszen nem csak maga körül tisztogat, hanem egy gyorsított lelki tisztítókúrán is átesik az ember. Azzal, hogy egy emléket - legyen az jó vagy rossz - kidobunk, egyben azt is kimondjuk, hogy nem cipeljük tovább magunkkal.

. Forrás: iStockphoto/ KC Slagle

Aki maga körül rendet rak, az lelki békét kap

Valaki egyszer azt mondta nekem, ha körülöttünk rendben vannak a tárgyak, akkor magunkban is helyre kerülnek a vágyak. Vagy előbb magunkban kellene rendet tenni, és aztán a környezetünket "helyre tenni"? Rátok bízom a választ.

Árulkodó jelek, hogy a múlt bűvkörében élsz

Utazásokból hazahordott kövek, évek óta használaton kívül lévő, divatjamúlt holmik, valamint a "ki tudja mikor lesz még szükség erre" miegymások halmozódnak kupacokban a lakásban.

Ezek takarításkor átrendeződnek, portalanodnak, de sohasem landolnak a szemetesben.

Talán az érzelmi kötődés az oka annak, hogy képtelen vagy megszabadulni a régi dolgaidtól.

Így aztán egy lomtalanításnak induló délelőtt a következőképpen néz ki:

Egy nagy sóhaj kíséretében előkerül a fiók mélyéről az "Örökké szeretlek Zsuzsa" feliratú vásári mézeskalácsszív. Önironikus mosoly terül szét az arcodon, mert eszedbe jut, hogy a pasi, akitől kaptad, már régen nős, és az ara nem te voltál.

Erősen sajnálkozva gondolsz a feleségre, mert milyen sanyarú sorsa is lehet annak a szegény asszonynak, mikor a férje - itt a bizonyíték rá - örökké téged szeret.

Forrás: Getty Images/Christine Glade

És ha ez nem lenne elég, előkerülnek a szerelmes levelek. Ekkor már hatalmas könnycseppeket is ejtesz empátiás rohamodban egykori szerelmed hitveséért, majd a könnyek fátyolán keresztül leporolod a papírhalmot és úgy döntesz, mégsem dobod ki őket.

Következnek az elektronikai cuccok. Régi kazetták és a diktafon várják, hogy a helyükre kerüljenek. Mivel erősen ezredfordulós darabok, évek óta nem forog bennük a szalag, de kidobni ezeket sem szabad!

Ezután a "halvány lila gőzöm sincs már ki a csoda lehet" nevekkel tarkított őskori névjegykártyákat is rendbe szeded.

Forrás: Getty Images/Xavier Arnau

Végül összegyűjtesz egy icipici kupacot a már teljesen menthetetlennek gondolt dolgokból, és fájó szívvel elindulsz az utcára, hogy kitedd. Aztán persze a másodikon visszafordulsz, mert azért azt a törött kancsót még meg lehet ragasztani. Így kb. annyi cucctól szabadulsz meg, amennyi a konyhai szemetesben is elfért volna. S legyünk őszinték. Ekkora mennyiséghez külön lomelszállításra nincs szükséged!

"Nyitott az újra" típus vagy?

Vannak olyan emberek, akik fittyet hánynak a múltra.

Nosztalgia nélkül dobják sutba a régi emlékeket. Nincs az a régi kép, vagy levél, amit megőriznének. Ha jön a lomtalanítás ideje: "Hol a kuka?" - kérdik, és az emlékek a szemetesben végzik. Nyitottak az újra, a másra, és a szakítás után már nem gondolnak a régi társra.

Kiváló érzékkel válogatják ki a "már nem kell" ruhaneműket, és nem ejtenek könnycseppeket azért, mert ezek már nem férnek el - vagy ők bele.

És mivel, ami rímel az stimmel, én azt mondom: Mindenkinél más lehet a célravezető taktika, ezért kövesd azt, amelyik számodra a szimpatikus praktika! ;)

Herczeg Zsuzsa

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.