Így tedd a problémás bőrödet még sérülékenyebbé! - Antitippek a tudatos bőrápoláshoz kezdőknek

magazin hámlasztás tudatos bőrápolás napvédelem arckrém
Jobb későn, mint soha, gondoltam, amikor úgy döntöttem, innentől kezdve márpedig tudatosan, okosan és rendszeresen ápolom a bőrömet. Azonban, - mint az élet egyéb területein is -, először túllőttem a célon. Nem is kicsit.  Az addig csak melegvizet és jobb napokon némi lemosót és hidratálót látott arcbőröm egyenesen sokkot kapott, a hatóanyagok tucatjától és az első eredmény kataszrofálisabb lett, mintha hozzá se nyúltam volna az arcomhoz. 

Minden nő életében elérkezik az a pillanat, amikor a tükörbe néz és úgy érzi, az, amit lát a bőrén: nem állapot. Nos, velem is így történt, annak ellenére, hogy ha valaki, én igazán magasról tettem erre a témára, utáltam a krémek állagát és úgy, ahogy van, felesleges idő- és pénzpocsékolásnak éreztem a kencefizézést. Simán végigtúráztam a nyarat fényvédő nélkül - igaz, legalább nem sminkeltem - , este pedig a mocskos arcomat csupán a tus alatt, meleg vízzel öblítettem le, és általában olyan fáradt voltam, hogy a hidratálást is elfelejtettem.

Ennél nagyobb hibát el sem követhettem volna, bár nyáron úgy éreztem, végre van egy kis színem, őszre konkrétan egy egész pigmentfolt-térkép rajzolódott ki az arcomra. Így akadtam rá néhány tudatos bőrápolással foglalkozó oldalra, és úgy éreztem, most azonnal tennem kell a kinézetemért, az ügy súlyossabbá válása előtt.

Forrás: Shutterstock

Bár olvastam néhány márkáról, ki is választottam a számomra szimpatikusat és hatóanyagokról is tájékozódtam, kezdőként a súlyozás nem volt éppen az erősségem, minden megtetszett, így körülbelül mindent megrendeltem, amiről úgy véltem, jót tehet a bőrömnek. Az az információ azonban elkerülte a figyelmemet, és magamtól se volt annyi eszem, hogy jobban tenném, ha a szérumokat, peptideket, hámlasztókat nem egyszerre vezetném be a rutinomba, hanem egyesével, szépen, fokozatosan.

Arra, hogy néhány megrendelt termék mégsem szimpatikus a bőrömnek, hamar rájöttem, volt, amit egyszerűen csak nem szerettem használni, de ezekkel legalább kárt nem okoztam magamnak.

Bezzeg a hámlasztóval! Kiokoskodtam, hogy a retinol, na és persze a reggeli C-vitamin varázsszérium mellett a hámlasztók igazi csodát művelnek a bőrrel, így hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam az elhalt bőrréteg kémiai eltávolításába. Egy darabig tetszett is, amit látok, gondoltam, turbófokozatra kapcsolok, gyakrabban és erősebb hámlasztót kenegettem magamra - jöhetett minden: AHA, BHA - egészen addig, amíg nem csak hogy minden este kipirosodott az arcom, de égett is, és a már addig szuperul működő lemosók és hidratálók is csípték a bőrömet.

A "szakirodalom" alaposan áttanulmányozása közben arra jutottam, nem csak, hogy túlhámlasztottam, de a mellette használt erős és aktív hatóanyagokkal a végletekig irritáltam a bőrömet. Ekkor azonban már megfogadtam a szakemberek tanácsát és egy időre visszatértem a lemosó-hidratáló és a reggeli fényvédő szentháromsághoz, amihez csak egy bőrnyugtató szérumot használtam, amivel azonban már nem nyúltam mellé és biztos, hogy a rutinom része marad.

Lekopogom, a bőröm pár nap kenceböjt után szépen rendbejött, de megfogadtam: az arcom ápolásában ezentúl nem csak magamra, hanem a témában jártas szakemberekre hallgatok és arra is odafigyelek, hogy nem mindegy, melyik évszakban, mit kenek magamra. Nehéz türelmesnek lenni, hiszen a fürdőszoba-polcomon csalogatóan néznek rám a csinibbnél csinibb szérumos üvegcsék, de ellenállok, hiszen a cél az, hogy javítsak és ne rontsak a bőröm állapotán.

Hogy mi lesz a viszonylag gyorsan megromló termékekkel? Nos, az biztos, hogy a lejárati időig nem tudom elhasználni azokat, így a barátaim és családtagjaim jól jártak a mohóságommal, mert bizony lesz, amit nekik ajándékozok majd.

Te már követtél el bőrápolási bakit?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.