Tippek, hogy nyugodt és stresszmentes legyen a karácsony

Dell advent karácsony adventi naptár karácsonyi készülődés
Sokan vannak, akik egész évben a karácsonyt várják, és amint december elsejére fordul a naptár, máris felveszik a csilingelős manósapkát, előhalásszák a „ronda" pulcsikat és munkába menet a karácsonyi dalokat bömböltetik a hangszórókból... Számukra öröm, míg másoknak nyűg az ünnepi készülődés.

Hogy ne legyen traumatikus a karácsonyig tartó huszonhárom nap, és még azok is élvezzék, akiknek amúgy egyedül kell helytállniuk, összegyűjtöttünk néhány tippet és tanácsot, melyeket megfogadva garantáltan stresszmentes és nyugodt lesz az adventi időszak!

Ezekkel a tippekkel biztosan stresszmentes és nyugodt lesz az adventi időszak. Forrás: delladvent.hu

Készítsünk listát!

Mindennek az alfája ómegája a lista. Enélkül ugyanis csak a legkiválóbb memóriával megáldott emberek képesek észben tartani, kinek milyen ajándékot és melyik fogáshoz milyen alapanyagot kell beszerezni. Mivel a karácsonyi menünek vannak évről évre visszatérő, elmaradhatatlan fogásai és ismerjük családunk és szeretteink igényeit, így akár már most is összeállíthatjuk, mit fogunk enni az ünnepekkor.

Sorba vehetjük emellett az egyéb teendőket is, legyen szó ablakpucolásról, mosásról, az ajándékok becsomagolásáról vagy a sütésről, hiszen ha megvan a lista, már csak azt kell kisakkozzuk, hogy melyik nap mit fogunk megcsinálni. Elő tehát a naptárakkal, a tollal és ceruzával!

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a vásárlást!

Nincs karácsony Kevin, de ajándék nélkül sem. A karácsonyt nem az ajándékozás teszi örömtelivé és meghitté, hanem az, hogy együtt lehetünk a szeretteinkkel, de mindenkinek jól esik egy kis figyelmesség, egy apró kedvesség!

Próbáljuk meg az ajándékokat hetekkel korábban beszerezni. Lerendezhetjük a vásárlókörutat egy nagy túra során vagy beszerezhetjük az ajándékokat apránként is, de akár rendelhetünk is az internetről, hiszen ma már annyi csomagpont létezik szerte az országban, hogy attól sem kell félnünk, hogy a családunk veszi át a nekik szánt meglepetéseket...

Mindenkinek jól esik egy kis figyelmesség, egy apró kedvesség. Forrás: Cultura Creative/Cultura/Henglein and Steets/Henglein And Steets

Spájzoljunk!

Ha megvan a menüsor, akkor ez alapján összeírhatjuk, hogy mire lesz szükségünk a karácsonyi sütés-főzés során. Vannak olyan alapanyagok, melyeket már november végén és december elején bespájzolhatunk, ugyanis a liszt, a cukor, az olaj, a darált mák és a dió, de még a tartós tej is eláll heteken át a kamrában vagy a szekrények polcain. Az utolsó pillanatban elég lesz csak megvenni a friss húst és halat, a zöldségeket és a vajat, a többit pedig leemelhetjük az otthoni készletből.

Kérjünk segítséget!

Nem szégyen, ha felismerjük, hogy egyedül nem boldogulunk. Igaz ez az élet bármely területén, kiváltképp a karácsonyi sürgés-forgás során. Fogjuk be a párunkat, vagy akár a gyerekeket is, hiszen a porszívóval, a tollseprűvel bárki elboldogul, ahogyan teregetni sem ördöglakat. A kicsik ráadásul a sütésben, a díszítésben is segédkezhetnek, hiszen a közös tevékenységek során minőségi időt is tölthetünk a szeretteinkkel.

Ne görcsöljünk!

Látszólag megvalósíthatatlannak tűnik, de talán a legfontosabb tanács, hogy próbáljuk lazán kezelni a dolgokat. Nem történik tragédia akkor, ha nem délben, hanem csak egykor lesz kész az ebéd, ha valamelyik ajándékot nem tudjuk becsomagolni, nem kerülnek fel az égősorok vagy szétreped a bejgli, és nem készül róla filteres Instagram-poszt. Az étel akkor is finom, ha nem szép és az ajándékoknak akkor is örülnek, ha nem kell hozzá széttépni a csomagolópapírt.

További adventi tippeket találhatsz a delladvent.hu oldalon. Forrás: delladvent

Szánjunk időt magunkra!

A karácsonyi őrület közben, amikor az emberek arra figyelnek, hogy mindent megvegyenek és időben beszerezzenek, hogy összeszervezzék a családot, valamint feldíszítsék a lakást, egy valamire szinte alig jut idő: saját magukra. Mindenki tudja, hogy őt mi kapcsolja ki: lehet az egy forró fürdő a nap végén, egy jó kis edzés a teremben, futás a szabadban, vagy egy sorozatmaraton... Ne mondjunk le egyikről sem, sőt, legyenek napok, amikor saját magunkat helyezzük az első helyre. Ez nem önzőség, hanem az egyik legfontosabb dolog, hogy megőrizzük testi és szellemi egészségünket.

Emlékezzünk azokra, akik már nem lehetnek velünk!

Ne csak az élőkre figyeljünk, hanem azokra is gondoljunk, akik már nem ülhetnek le velünk az ünnepi ebédhez. Tegyünk az asztalra egy plusz terítéket, tányért és evőeszközöket azon szeretteink számára, akik idén vagy már korábban eltávoztak, hogy a szent ünnepen is ott lehessenek mellettünk.

A meghitt és stresszmentes karácsonyhoz további tippeket találhatsz a delladvent.hu weboldalon lévő adventi kalendáriumban.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.