önismeret negatív gondolatok kibeszélő önmarcangolás
Múlt hétvégén, miközben a virágágyást gyomláltam, villámként hasított belém a felismerés: nemcsak a nyaraló körül kell rendet tenni, hanem az elmémben is. Észrevettem ugyanis, hogy az utóbbi időben túl sötéten látom a világot, és lehervadt a korábbi optimizmusom.

Biztosan neked is volt olyan életszakaszod, mikor csupa negatív dolog kavargott a fejedben, és hiába próbáltál ezen változtatni, valami miatt nem sikerült. Épp ezért most olyan módszereket mutatok neked, amik nekem beváltak:

Képzeletbeli STOP tábla

A borús gondolatokat leginkább a gyomokhoz tudnám hasonlítani: a semmiből bukkannak elő, és ha nem irtod őket, gyorsan elterjednek - elcsúfítva az egyébként csodálatos kertet. A kellemetlen érzelmi állapotok (akárcsak ezek a haszontalan növények) hozzátartoznak az élethez, de minél tovább hizlalod őket, annál több kárt fognak okozni az életedben.

Legközelebb tehát, amikor úgy érzed, hogy kezdesz belekerülni egy frusztráló gondolatspirálba, vegyél mély lélegzetet, és mondd ki hangosan: "Állj!" Erősebb szavakat is használhatsz, hogy még hatásosabb legyen, vagy választhatsz magadnak egy rajzfilmfigurát, akinek a hangján megszólalva a rossz dolgok kevésbé tűnnek ijesztőnek.

Ne temesd el magad egy megfázás miatt...

Sajnos jellemző rám, hogy ha eszembe jut valami rossz, azt nem fojtom el csírájában, hanem továbbgörgetem. Például így: "Határidős munkám van, ha holnapig nem adom le, a főnököm kiabálni fog velem. Hát ez marha jó! Egész éjjel fenn kell maradnom, de már most is hulla fáradt vagyok, ilyen állapotban semmi sem jut eszembe. Szóval, vállalhatatlan lesz az anyag, kirúgnak, és nem találok majd normális állást. Úristen, nem fogom tudni fizetni a számláimat! Mindjárt elájulok..."

Az ilyen destruktív belső monológok nemcsak, hogy nem segítenek, hanem egyenesen ártanak is, ezért nem szabad teret adni nekik. Hiszen ahelyett, hogy a probléma megoldásán pörgetnéd az agyad, azon pánikolsz, hogy mi fog történni, ha hibázol.

Forrás: Shutterstock

Ezt a legkönnyebben úgy oldhatod meg, ha más irányba tereled a figyelmedet - olyan gondolatok felé, amik segítenek kizökkenni a stressz hangulatból. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne ismételgess elcsépelt, "pozitív" megerősítéseket (affirmációkat) kényszeredetten, hanem olyan valós támpontokat keress, amik képesek megnyugtatni.

Hozd ki magadból a szunnyadó művészt!

Ha tehetetlenül keringsz a félelem, a harag vagy a féltékenység örvényében, ragadj papírt, tollat, és jegyezz fel mindent, ami eszedbe jut! Az írás önmagad megismerésének egyik leghatékonyabb eszköze -megnyugtat, kikapcsol és inspirál. Másik előnye, hogy segít rendszerezni és helyén kezelni a gondolataidat, ami jól jöhet egy-egy stresszesebb periódusban.

Ha a szavakkal való játék nem a te világod, más módon is kifejezheted az érzéseidet. Például lerajzolhatod, vagy lefestheted a benned munkálkodó feszültséget, aztán az egészet dobozba zárhatod, elégetheted stb. Az a lényeg, hogy szimbolikusan megsemmisítsd a baljós képzeteket.

Nem ciki bevallani, hogy nem megy egyedül...

Ha képtelen vagy uralni a benned lévő erőt, és úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok, kérd szakember segítségét! A terápia segít átstrukturálni a negatív gondolataidat,és megtanít arra, hogyan lásd más nézőpontból a helyzeteket. Nekem elhiheted, saját tapasztalatból beszélek.


Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.