5 figyelmeztető jel: nem mentálisan erős, csupán az egója óriási

magazin kibeszélő mentális egészség jel ego
Gyakran esünk abba a hibába, hogy óriási mentális ereje miatt csodálunk valakit, akiről idővel kiderül, hogy valójában nem is erős, csupán az egójával leplezi a gyengeségeit. 

Az ilyen emberek nagyon harsányak, jól tudnak érvényesülni, és bármi áron megvalósítják az elképzeléseiket, miközben nagyon zárkózottak, nem engednek közel magukhoz senkit. Ez a viselkedésforma nem a nagy mentális erőre, hanem a hatalmas egóra utal. Valójában csekély önbecsülésük van, és ezt úgy próbálják leplezni, hogy erőt és magabiztosságot színlelnek.

1. Nem tudja beismerni a gyengeségét

Biztos te is ismersz olyan embert, aki úgy gondolja, hogy a sebezhetőség egyenlő a gyengeséggel. Az ilyen embernek semmi és senki nem tudja áttörni a védőfalát, senkit sem enged túl közel magához.

Ez tényleg az erő jele lenne? Nem hiszem, számomra sokkal nagyobb erő rejlik abban az emberben, aki felvállalja, hogy sebezhető.

2. Megpróbálja elfedni a hibáit

A hibák az élet részei. Mindannyian hibázunk, legyen valaki vezérigazgató egy nagy cégnél, tanár vagy akár gyerek. Nem szégyen elvéteni valamit, majd beismerni azt, netán megbocsátani valakinek, azért mert hibázott. De erre csak a belső erővel rendelkező emberek képesek. Azok viszont, akiket az egójuk vezet, nem engedik meg maguknak és másoknak sem, hogy rontsanak. Ők úgy gondolják, véteni a gyengeség jele.

Biztos benned is van most egy felismerés, hogy kit ismertél félre a környezetedben.

Forrás: Shutterstock

3. Nem tudja, mikor kell valamit abbahagyni

A legtöbb ember alaposan megtervezi az életét és próbálja a terveit követni. Van, hogy úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, de előfordul, hogy az élet keresztülhúzza a számításainkat. A kudarc velejárója az életnek, viszont azok az emberek, akiket az egójuk irányít, makacsul próbálnak ennek ellenállni. Azt hallják a fejükben, hogy: Soha nem szabad feladnod! Csak a gyengék adják fel!

Viszont sokkal nagyobb erőre vall, ha képesek vagyunk belátni, hogy valami nem működik, és merünk váltani. Ha nem így gondolkozunk, akkor szimplán csak az egónk vezet bennünket, az pedig nagyon sok nagyszerű lehetőségtől zárja el az embert.

4. Óriási a megfelelési kényszerük

Mindannyian próbálunk bizonyos kereteken belül megfelelni a társadalmi elvárásoknak, az pedig teljesen természetes, hogy szeretnénk tetszeni másoknak. De vannak azok az emberek, akik az egész életüket úgy élik, hogy mindenkinek meg akarnak felelni. Úgy igazítják a dolgaikat, ahogyan azt bizonyos emberek elvárják tőlük.

Sokkal nagyobb bátorsággal kell ahhoz, hogy ki merjünk állni önmagunkért és az értékrendünkért, még akkor is, ha ez nem mindenkinek tetszik majd.

5. Nem fogad el senkitől segítséget

Mivel az ember társas lény, senki sem képes hosszú távon elszigetelten élni. A nagy egóval rendelkező emberek viszont gyakran a gyengeség jeleként tekintenek a segítségkérésre. Biztos, hogy te is ismersz olyan embert, aki nem szeret segítséget kérni, mert úgy gondolja, hogy a problémáit egyedül is meg tudja oldani. Azok viszont, akik igazán erősek, megengedik maguknak, hogy időnként gyengének tűnjenek, és mernek segítséget kérni. Elég okosak ahhoz, hogy felismerjék, az előrejutáshoz szükségük lehet mások segítségére. És, ami a legfontosabb: az erős emberek tudják, hogy ez teljesen rendben van.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.