magazin kibeszélő mentális egészség tudatosság szakítás fogyás
A testünk képes jelezni számunkra, hogy ha valami nincs rendben a lelkünkben. Sőt, akkor is próbál üzenni, amikor a párkapcsolatunk már nem tud felemelni minket, és motoszkál bennünk a gondolat, hogy itt az idő búcsút venni partnerünktől. Hogyan hat a testi és lelki egészségünkre, ha kilépünk egy rossz kapcsolatból?

A szakításom után néhány hónappal összefutottam egy barátnőmmel, akivel nem volt alkalmam személyesen átbeszélni az elmúlt időszak történéseit.

- Elképesztő, nagyon jól nézel ki! Nem viselt meg a szakítás?
- Dehogynem, persze, hogy megviselt, de a gondolat már régóta érlelődött bennem. Sőt, szerintem már hónapok óta készültem rá.
- Teljesen megértelek! Hogyan dolgoztad fel, hogy érezted magad?
- Őszintén? Már másnap olyan volt, mintha kicseréltek volna. Azóta pedig 5 kilótól megszabadultam, pedig egy percet nem mozogtam.
- Micsoda?! - hüledezett a barátnőm.
- Komolyan, ugye mennyire hihetetlen? Az utolsó hónapokban úgy fel voltam puffadva, hogy szinte magamra sem ismertem.
- Tyűűű... lehet, hogy szakítanom kellene nekem is, hátha leadnék pár kilót!
- Valószínűleg igen – mondtam neki viccesen – Azonnal hívd fel Márkot, és közöld vele, hogy ő az oka mindennek! - reagáltam, miközben mindketten elnevettük magunkat.
- Nem is gondoltam rá, hogy így is fogyhatnék...
- Kivéve, ha a szerelmi bánat közepette az első dolgod a mogyorókrémhez és egy kanálhoz nyúlni! Olykor veszélyes tud lenni!
- Pedig milyen jók az édes élvezetek!

Ha a szakítás utáni étkezési szokások kerülnek terítékre, akkor mindenki tudja, hogy két típus létezik: az egyik, aki a bánatát féktelen csokimajszolásba fojtja, a másik pedig, akinek a szíve annyira fáj, hogy rá sem tud nézni az ételekre. Élvezetes egy – vagy több – tábla csokoládét elfogyasztani, de a testünk nem fogja meghálálni hosszú távon. Fel kell dolgozni a fájó eseményeket, azonban nem szabad hagyni, hogy ezek az érzések elhatalmasodjon rajtunk.

Forrás: Shutterstock

Így jelzett a testem

Elkezdtem megfigyelni, hogy ugyanannyit eszek, mint amikor párkapcsolatban voltam, de az elfogyasztott ételek milyensége és minősége teljesen megváltozott.

Mielőtt szinglivé váltam, sokszor fogyasztottam tésztát, péksüteményt, nassolni valót, de a testem nagyon megsínylette ezt az életvitelt. Végül felszedtem 10 kilót, felpuffadt az egész testem, és nemcsak a derekamat, de a régi önmagam is totálisan elvesztettem.

Ahogy a tükörképemet néztem, azon gondolkodtam: hova lett az a lány, aki után régebben mindenki megfordult?

Jogos: mégis hogyan fogytam le?

A titok itt nem abban keresendő, hogy hányszor eszem, vagy mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, sem abban, hogy milyen fehérjeporral turbózom fel a reggeli zabkásámat. Csupán arról van szó, hogy tudatosan azt fogyasztom, ami jót tesz a szervezetemnek, és amit megkívánok. Nemcsak az ízeket élvezem, hanem azt is, amíg elkészítek egy-egy ételt. Mindig is szerettem főzni, de az utóbbi időben még nagyobb örömöt jelent számomra.

Ha kilépünk egy rossz párkapcsolatból, akkor hirtelen szinte minden életterületünkön pozitív változás történik. Elveszett egyensúlyunkat hamar visszanyerjük azáltal, hogy elkezdünk önmagunkkal foglalkozni. Az első lépés, hogy szeressünk időt tölteni önmagunkkal, és tegyünk meg mindent azért, hogy testünket és lelkünket egyaránt tápláljuk.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.