magazin család kibeszélő termékenység meddőség gyerekvállalás
Egy évig próbálkoztunk, de semmi. Csak nem jött a baba, pedig nagyon vártuk. A családtervező központ és az orvosok javaslatain túl, sok természetes módszert is kipróbáltunk. Soha nem fog kiderülni, hogy melyik vezetett eredményre, de szülők lettünk. Még az is lehet, hogy a fürjtojás miatt.

Ha egy pár összeházasodik, rövidesen elkezdik őket nyaggatni a kíváncsi rokonok, ismerősök, hogy

Na, és mikor jön a baba?

tapintatlan, érzéketlen és főleg értelmetlen faggatózás ez

A nem túl bíztató adatok szerint 40-40 százalékban a férfinál vagy a nőnél, míg 20 százalékban mindkét félnél jelentkező rendellenességgel magyarázhatóak a sikertelen próbálkozások. Nálunk a vizsgálatok alapján a spermiumokkal volt a gond.

Személyes tapasztalatom szerint, a laboratóriumi terepen végzett vizsgálatok eredményei sem mindig tükrözik a valóságot, azaz nem szabad elkeseredni, ha „meddőnek" nyilvánítanak, mert a természet, igenis képes a csodákra! (Vagy annyira nagy üzlet a „gyerekgyártás", hogy kicsit hamarabb sütik a párokra a terméketlen címkét, mint kellene?)

Nekünk sehol sem tiltották meg, hogy a tudatos családtervezés megtámogatásaként, természetes módszereket is bevessünk a sikeres fogamzás érdekében. Néhány művi beavatkozás után, végül kisfiunk teljesen természetes úton fogant, így simán előfordulhat, hogy valamelyik csodaszer segített előkészíteni neki a terepet.

Azon túl, hogy mindketten egészségesen étkeztünk, egyikünk sem volt túlsúlyos (a kutatások szerint, az elhízás jelentősen hátráltathatja a fogamzó képességet) és igyekeztünk „aktív" életet élni, a következő extrákat vetettük még be.

Barna sör

Az alkohol nagy mennyiségben (heti tíz pohár alkohol már kifejezetten rosszat tesz a spermáknak) ronthatja az esélyeket, de napi egy pohár barna sör, állítólag jótékony hatással bír. Az én férjem mindenesetre örömmel vezette be az esti rutinba, ezt a „táplálék kiegészítőt".

Fürjtojás

Maga a tojás általánosan elterjedt potencianövelő, de ezen belül is a fürjtojás az, amit életelixírként emlegetnek. Úgy tartják, hogy kúraszerű fogyasztása nagyon jót tesz a potenciának, főleg nyersen! A férjem hős volt, és minden reggel éhgyomorra legurított egyet, csakis feleses pohárból.

Forrás: Shutterstock

Maca por

Korábban írtam természetes vágykeltőkről, ott is kiemelt helyet kapott ez az Andokban őshonos, egyfajta keresztesvirágú zöldségfajta. A boltokban általában por vagy kapszula formájában érhető el. Termékenység növelésére, szexuális stimulánsként, és merevedési problémák orvoslására is alkalmas.

Zeller

Az esti mozizás mellé zellert rágcsáltunk chips, popcorn vagy más nassok helyett. Változatos mártogatósokkal, kifejezetten ízletes csemege, azóta is rendszeresen fogyasztjuk. Nekünk a joghurtos változatok jöttek be a legjobban.

Tartsd hidegen a tojásokat

A fürjekét is persze, de a „nyerő párost" is. A forró fürdő, ülésfűtés, ölben laptop, felejtős, ahogy a szűk nadrág és alsógatya is. A heréket érő magas hőmérséklet károsítja a spermiumokat. A túl magas hőmérsékletnek való hosszas kitettség után pontosan három hónapot vesz igénybe a „felépülés" és az egészséges spermiumok termelése.

Cigi megvonás

Vizsgálatok szerint azoknak a férfiaknak, akik cigarettáznak, 15%-kal kevesebb hímivarsejtje van, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Szerencsére ezzel nem volt sok gond, mert a férjem, amúgy sem volt erős dohányos, csak alkalomszerűen gyújtott rá.

A gyermeket tervező párok 85%-a egy év próbálkozás után sikerrel jár. Ha 35 év alatt vagytok, kivárhatjátok az egy évet, de 35 év fölött, már hat hónap sikertelen házasélet után érdemes orvosi tanácsot kérni, hogy még időben fény derülhessen az esetleges szervi problémákra.

Az orvosok mindössze 1% esélyt adtak arra, hogy a mi gyermekünk természetes úton megfoganhat. Az már sohasem fog kiderülni, hogyan, de eleven bizonyítékom van rá, hogy a csoda megtörtént. Tapasztalatból tudom, mennyire nehéz a várakozás.

Az egyetlen tanács, amit jó szívvel adhatok: ha bárki azt mondja „ne görcsölj rá", azt nyugodtan pofozd fel. Máris nem görcsölsz majd annyira.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.