illemszabályok kibeszélő magazin illemtan
Az első karantén idején, amikor férjemmel még csak szoktuk a „home office"-t, belesétáltam egy webkamerás meetingbe, egy szál törölközőben, turbánnal a fejemen. Kínos volt nekem is, neki is és minden bizonnyal a többi résztvevőnek is. Hoztam pár alapszabályt, hogy legalább te ne égesd be magad.

Történetem azért közel sem annyira problémás, mint azé a fizika tanáré, aki diákjai előtt csókolgatta felesége melleit, de jobb, ha tudod, veled is simán megtörténhet hasonló!

Mivel már gyakorlatilag a fél életünket online éljünk és a kommunikációnk nagy részének is a világháló a közvetítő csatornája, fontos, hogy jártasak legyünk az alapvető „netikett"-ben.

Az első és legfontosabb főszabály az, hogy próbálj meg az online kapcsolattartásra is úgy tekinteni, mintha élőben történne.

A technika ördöge

A programokba bele kell tanulni. Az online felületek kezelése általában nem ördöngösség, de muszáj megismerni, hogy hol és hogyan érheted el a különböző funkciókat. Ne rabold mások idejét azzal, hogy élőben tanulod ezeket. Szánj egy kis időt rá és készülj fel előre!

A háttérzajok

Mindig kapcsold ki a mikrofonodat, ha nem te beszélsz! A különböző háttérzajok iszonyú zavaróak lehetnek. Elég, ha elszáguld egy mentő az ablakod alatt, csönget a postás, nyávog a macska és máris megakasztja a megbeszélést. Te is hamarabb szabadulsz, ha koncentráltan tudtok dolgozni.

A szükségletek

Ha lehet, ne egyél, igyál, dohányozz online. Gondolj bele, hogy mivel közel ülsz a kamerához, a többiek premier plánban figyelik, ahogy tömöd magad. Persze, ha egész nap folyamatosan videokonferenciázol, vagy maratoni meetinget kell tartanotok, megszegheted ezt a szabályt, de akkor is menj egy kicsit távolabb a géptől vagy kapcsold ki ideiglenesen a kamerát, a hangot meg pláne.

Mobilozás és egyéb elfoglaltságok

Mint az korábban is említettem, közel ülsz a kamerához. Beszélgetőpartnereid egyből leveszik, ha nem rájuk figyelsz. Ha a közeledben van a mobilod, szinte biztos, hogy rá-rá sandítasz, ha pittyeg, villog vagy rezeg, úgyhogy inkább tedd el jó messzire. A laptop nézegetése is nagyon feltűnő, ezért csak a legszükségesebb ablakokat hagyd nyitva. (Ezzel azt is elkerülheted, hogy hirtelen ötlettől vezérelt képernyőmegosztás esetén, fény derüljön arra, mi mindent nézegetsz munkaidőben...)

Forrás: Shutterstock

Kicsekkolás szó nélkül

Ha menned kell, hát menj, de mindig jelezd ezt valahogy. Akár szóban, akár chat-felületen vagy csak egy intéssel, de tudasd a többiekkel, hogy lelépsz. Személyes interakcióból sem lépnél ki se szó, se beszéd, ugye?

Vigyázz a szögekkel

Ha nem szeretnéd, hogy a többiek az orrszőreid állapotát vagy a duplatokádat vizslassák, akkor emeld meg egy kicsit a gépedet. Tehetsz alá spéci laptop emelőt vagy pár könyvet, a lényeg, hogy a kamerád szemmagasságba kerüljön.

A kamera

Mindig kapcsold ki, ha nem használod!

Számtalan kínosabbnál, kínosabb felvétel kering a videómegosztókon, amelyek remekül példázzák, hogy sosem lehetsz elég óvatos.

Édesanyám tökéletes módszert fejlesztett ki (bár ő üldözési mániájából fakadóan) saját maga láthatatlanságának biztosítására: ez nem más, mint a tyúkszem tapasz. Kör alakú segédeszköz, amely szivacsos belsejével még védi is a webkamerát. Ha előtte van, nem látszol, ha leveszed, látszol. Zseniális.

E-mail 1X1

  • Legyen vállalható az e-mail címed.
  • Ne küldj olyan időpontban e-mailt senkinek, amikor nem hívnád fel.
  • Használd a klasszikus levélformát! Megszólítás, bekezdések, udvarias zárás.
  • Ügyelj a helyesírásodra, ha kell, használj javító programot. Óvatosan a hangulatjelekkel, nem lehetsz benne biztos, hogy a másik fél vevő-e a viccelődésre.
  • Az üzenet tárgya mindig legyen rövid, tömör, könnyen visszakereshető.
  • A küldő tudta nélkül, ne továbbíts levelet. Nem illik. (Hivatalos vagy praktikus okokból azért lehet kivételt tenni, Noreply-t úgysem tudnánk megkérdezni.)
  • Soha ne küldj levelet indulatból, mert úgyis megbánod. Vagy a stílus vagy a tartalom nem lesz megfelelő. Higgadj le, és csak azután ülj neki újra.
  • Tiszteld meg azzal küldőt, hogy minél hamarabb, lehetőleg 24 órán belül válaszolsz. Legalább annyit, hogy megkaptad a levelét, de csak később tudsz vele foglalkozni.
  • NE KIABÁLJ! A csupa nagybetűvel írt szöveg, durvának, agresszívnek hat, éppúgy, mint a túlzásba vitt írásjelek. Spórolj ezekkel az eszközökkel, tartsd meg őket valóban indokolt esetekre.
  • Mielőtt rányomsz a „send" gombra, mindig ellenőrizd, amit írtál. Akárkinek is küldöd, ez alapján fog megítélni. Ha sok elgépelés van a szövegedben, pontatlannak tűnsz; ha hemzsegnek benne a helyesírási hibák, akkor igénytelenek.
  • A címzést hagy a végére, hogy még véletlenül se küldd el a levelet félkész állapotában.

Ismered az alapvető illemszabályokat? Ha nem vagy biztos benne, hogy ki, köszön kinek vagy, hogy milyen virágot illik vinni egy randira, olvasd el ezt is.

Mielőtt legközelebb puccos étterembe mennél, fusd át ezt is, nehogy bajt hozzon rád a szalvétád.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.