magazin kibeszélő pulled pork tippek-tanácsok street food
Szereted a street food kajákat? Valld be, hogy igen! Egy jó hamburger, egy finom pizza vagy egy isteni pulled pork szendvics azért nagyon jól tud esni néha, egészséges életmód ide vagy oda.

Úgy vélem, alapvetően nem élek egészségtelenül. Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, ügyelek a napi folyadékbevitelre és világéletemben sportoltam. Ez utóbbi igaz, az elmúlt években a napi egy-kettő-három óra sétára és a hétvégi kirándulásokra korlátozódott, de szerintem ez is jóval több a semminél. Emellett azonban igenis szeretem a „junk food"-ot, a finom borokat vagy a jó búzasört. Nem mondom, hogy napi vagy heti szinten fogyasztom ezeket az ételeket, italokat, de néha azért igazán jól tud esni. Például nyaraláskor vagy egy fesztivál alkalmával. Most azonban a fesztiválok, kirándulások, utazások korlátozásával az ilyen lehetőségek is elvesztek. Pedig milyen jó is a strandon egy sajtos-tejfölös lángos. Vagy egy átmulatott éjszaka után, hajnalban egy életmentő hot dog.

Street food házilag

Szerencsére azért a #maradjotthon idején sem kell feltétlenül nélkülözni a klasszikus street foodokat. Készíthetünk otthon pizzát, igaz, azért a kemencében sült, vékony tésztás változatot viszonylag nehéz kivitelezni otthon, de aki a vastagabb alapokat szereti, az már könnyebben reprodukálhatja a kedvenc pizzáját. A lángossem ördöngösség, bár utána napokon át úszhatunk az olajszagban, amelyet én személy szerint ki nem állhatok. Próbálkoztam már hamburgerrel is, de lássuk be, akárcsak a pizzánál a kemence, a hambinál a grillsütő adja meg az igazi zamatát a húsnak, arról nem is beszélve, hogy eltalálni a hús és a zsír arányát sem egyszerű, ahogyan médiumra sütni sem tudja mindenki – igaz, ez utóbbi eleve ízlés dolga.

A legegyszerűbb hamis street food

Elárulom, hogy szerintem melyik a világon a legegyszerűbb street food, amelyhez nem kell semmi különleges hozzávaló vagy eszköz. A hamis pulled pork. Persze, most akik igazi pulled pork rajongók, azok biztosan felhördülnek, hiszen ehhez az ételhez igenis kell mindenféle különlegesség. Például egy jó pác és egy speciális sütő sem árt. Ezért is írom, hogy hamis pulled pork.

Forrás: Shutterstock

Az eredeti pulled pork egy pácban érlelt, majd lassan – általában smokerben – készített sertéshús, amely legalább fél napig sül, egészen addig, amíg a hús szinte magától szét nem esik. Ez az USA-ból származó BBQ étel, egyszerűen fenséges, s bár az eredeti ízt valóban füstölve és lassan sütve lehet elérni, mivel

a pulled porkból általában szendvics készül, különféle ízesítőkkel,

mint a hagyma, uborka és rengeteg ilyen-olyan szósz, úgy vélem, itt nem olyan nagy csalás, ha nem állunk neki egy egész napon át tartó pácolásnak és sütögetésnek, hanem abból dolgozunk, ami éppen otthon van. Igen, ami éppen otthon van! Mert

isteni, szaftos szendvicset - pulled pork beütéssel - szinte bármiből készíthetünk.


Mondjuk maradék grillcsirkéből, sütőben sütött sertéscombból vagy a vasárnapi ebédről otthagyott oldalasból. Nincs más dolgunk, mint szálasra szelni a megmaradt húsfélét, félbevágni és megpirítani egy minőségi bucit, ciabattát vagy akár egy rusztikus zsemlét, kikeverni egy ízlésünknek megfelelő szószt (fokhagymás majonéz, joghurtos öntet stb.) és persze megpakolni rengeteg csemegeuborkával és egy nagy lyukú reszelőn átküldött sajttal.
Amit semmiképpen nem érdemes kihagyni a hamis pulled porkból, az a BBQ szósz, mert az eredeti variáció isteni füstös ízű, azt pedig csak a BBQ szósszal helyettesíthetjük. Szerintem ez a világ legegyszerűbb, leggyorsabb vacsorája, amely nem mellesleg „maradékmentőnek" is kiváló.
Próbáljátok ki, higgyétek el, ízleni fog!

Te szereted a pulled porkot?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.