magazin család kibeszélő recept mit együnk karantén
Gyerekként anyukám sokszor megkérdezte: Na, mit együnk ma? Én meg lelkesen feleltem: Tejbegrízt. Másnap megint jött a kérdés és én ismét ugyanazt a választ adtam, mert bárhol, bármikor és bármennyi tejbegrízt képes lettem volna felfalni. Milyen egyszerű is lett volna anyunak, ha rám hallgat. Helyette azonban állandóan új fogásokon törte a fejét.

Gondolom, ezzel nemcsak az én anyukám volt így, hanem a legtöbbünké. Sőt, miután egy kislányból nő lesz, önálló háztartással, szintén szenved ettől az állandóan felmerülő kérdéstől - főképp, ha párja és gyereke is van.
Én magam kifejezetten szeretek főzni és tíz évvel ezelőtt is szívesen feltettem egy húslevest, beraktam sülni egy "jénais" csirkecombot vagy összedobtam egy wokban készült ételt, de minden napra kitalálni valamit, az egészen más kategória. Egészen más hétvégén a konyhában serénykedni vagy heti kétszer összeütni este valamit, mint minden nap azon rágódni, megint mit főzzek. El sem tudom képzelni, hogy miképp állnak a kérdéshez azok, akik eleve utálnak a konyhában szöszmötölni.

Kirohanásom apropója

Ez most honnan jött egyáltalán? Nos, onnan, hogy tíz napja otthon van az egész család, ugyanis a gyerkőc óvodájában pozitív lett egy korona-teszt. Ez akár lehetne jó is, hiszen együtt a família a nap 24 órájában, ám ez azt is jelenti, hogy napi szinten fejtörést okoz a „Mit együnk ma?" kérdés. Főleg, ha nem akarjuk három napig ugyanazt turkálni. Szóval minden reggel jön a dilemma, amelyhez azért az is hozzátartozik, hogy az sem hátrány, ha nem egy ezer lépésből álló fogásnak állok neki, mert

nem éppen a főzés a legnagyobb gondom a gyerekkel nehezített páros home office-ban.

Aki már megszenvedte ezt az élethelyzetet, az pontosan érti, miről beszélek, aki nem, az meg úgysem tudja elképzelni, tehát nem is taglalnám, mit is jelent, amikor mindkét szülőnek dolgoznia kéne, de a gyerek sírva könyörög, hogy menj vele legózni vagy fel-le rohangál a szobák között és te tudod, nem a gép előtt kéne ülnöd, hanem el kéne vinned sétálni, mielőtt lebontja a lakást.
Szóval, szép az élet, ha zajlik, de kezd egy kicsit sok lenni a jóból, s ezen nem segít a „Mit együnk?" mizéria sem.

Forrás: Shutterstock

De akkor mit (t)ehetünk?

Először is, mi visszatértünk a tavalyról már jól ismert karantén-napirendünkhöz, azaz a délelőtt az enyém a gyerkőccel, délután meg apáé. Így mindenkinek jut nyúlfarknyi ideje a munkára. Az étkezésekre vetítve pedig,

elővettem a karantén-listámat, amelyben olyan ételeket írtam össze anno, amelyek gyorsan összedobhatóak és általánosságban még friss élelmiszer sem kell hozzájuk,

elég ha a kamránk és a fagyasztónk viszonylag jól felszerelt.

Ekkor jött a felismerés, hogy voltaképpen az én karantén-kamra listám és karantén-fogásokat tartalmazó menüim nemcsak akkor tesztnek jó szolgálatot, ha épp kényszerpihenőre küldik az egész családot, hanem bármikor, bárkinek, aki általánosságban elfoglalt vagy csak annyi időt szeretne eltölteni a konyhában, amennyit feltétlenül muszáj.

Sokat dolgozol és nincs időd főzni? Utálod a konyhai robotot és mihamarabb letudnád? A család olyan, akár egy sáskaraj és mindent elpusztít egy nap alatt, így állandó feladatot jelent a főzés?

Töltsd fel a kamrát, és amikor főznöd kell, oldd meg 20 perc leforgása alatt.

Hogyan? Tarts otthon rizst, tésztát, krumplit, konzerv borsót, babot, kukoricát, tonhalat, paradicsomsűrítményt, a mélyhűtőben pedig csirkehúst – ezt lehet a leghamarabb elkészíteni -, halat és darált húst. A száraz dolgokból, konzervekből vásárolhatsz egy hadseregnek is elég mennyiséget, mert nem romlanak meg, de bármikor előkaphatóak. Ezekből az összetevőkből már legalább egyheti főtt étel kihozható, például borsóleves, kukorica krémleves, paradicsomleves, borsópörkölt, csirkepörkölt, csilis bab, tonhalas penne, kukoricás csirkeragu, húsgolyók, bolognai, jénaiban sütött hal/hús krumplival, rizskoch, s ez most csak így hirtelen eszembe jutott.

Szóval nem is értem magam, mit írogatok itt, amikor most soroltam fel tucatnyi ételt. Ja, de... azt, hogy a karanténunkat meghosszabbították még egy héttel... azt hiszem, ideje kinéznem egy olyan céget, amely megment attól, hogy fakanállal vessek véget konyhai szenvedéseimnek.

Ti hogyan oldjátok meg a napi étkezéseket?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.