magazin házimunka kibeszélő felnőtt
Egyedül élsz? Netán lakótársakkal vagy a pároddal? Felnőttként emlegetnek az életkorodnál fogva, de mégse birkózol meg a mindennapi teendőkkel? Egyrészt nem vagy egyedül, másrészt ott a kezedben a kulcs, hogy ezen elkezdj változtatni. Nyerd meg a háborút a házimunkával és egyéb dolgokkal szemben, melyekkel kibékíthetetlen ellentétben állsz! 

Életünk során gyakran szembesülünk unalmas, ám fontos feladatokkal: élelmiszervásárlás, takarítás, mosás, banki ügyintézés, időpontkérés a fogorvoshoz, kutyasétáltatás – valld be őszintén, hogy a jeges szélben és esőben azért te sem viszed le kitörő örömmel a kis kedvencedet. A kötelező, ám mégis időpazarlásként megélt feladatok gyakran elkezdenek tornyosulni, és a végén arra eszmélsz, hogy egy hatalmas káosz halmazként lebegnek feletted, arra várva, hogy elnyeljenek. Ez pedig akkor is így van, ha elvégezted őket, hiszen másnap újra kezdődik minden elölről, sőt, újabb és újabb teendők sorakoznak fel a csatamezőn.

„Meg kell csinálni." Milyen szörnyen hangzik, ugye? Azt hittük, felnőttként a legtöbb „kell" szócskát elengedhetjük, és úgy élhetünk, ahogyan csak szeretnénk. Nem kell időre hazaérni - mondjuk most igen, de alapesetben mégis kimaradhatunk, akár hajnalig is -, nem kell azt ennünk, amit nem akarunk – maximum azt esszük, amit épp otthon találunk -, nem kell rendet tartanunk – persze a koszban sem szeretnénk, de egyedül egészen jól viseljük a rumlit. Szóval a lényeg, hogy nem kell, de mégis fontos bizonyos dolgokat elvégezni, ha tetszik, ha nem.

Talán akkor válunk igazán felnőtté, ha ezt felismerve teszünk azért, hogy ezekben is megleljük az örömöt. Persze, ha te kiégett felnőtt akarsz lenni, haladj csak tovább az úton, de választhatsz más utat is.

Forrás: Shutterstock

Persze, hogy jó érzés a tiszta lakásban üldögélni, bögréből inni a kávét a kotyogós alja helyett, a szekrényben keresgélni a ruhádat és nem a szennyesben szagolgatni. Ám ott a nagy kérdés, miként is formálhatod át magadban a külső nyomást, belső késztetéssé? Jutalommal!

Játssz magaddal! Minden vasárnap írd össze a következő heti „kell" teendőidet, és találj ki hozzájuk egy-egy kisebb jutalmat, vagy egy nagyobbat. Ez lehet csoki, drága „ne írd rá a nevem, köszi" kávé, arcpakolás, de akár valamilyen élmény is: délutáni egy óra szunyókálás - igazi felnőttként hidd el, ez bizony komoly élményt jelent -, plusz egy óra a hobbidra... stb.

Nem a jutalom értéke számít, hanem maga a jutalmazás érzése.

Motiváltabbá válsz, főleg, ha látod, ahogy egyre több minden kerül kihúzásra a listádról. Látod a végét, érzed a jutalom erejét, és ez a fajta önmagaddal szembeni elvárás jobb emberré is tehet.

Pár hónap után arra fogsz eszmélni, hogy a jutalom tárgya másodlagossá válik, a jutalmazás érzését az elvégzett feladat fogja megadni. Wow! Szinte hihetetlennek tűnik, de igaz! Ilyen, amikor felnőttként okosan veszed rá magad unalmas, ám fontos feladatok elvégzésére anélkül, hogy közben undort és tehetetlen dühöt éreznél.

Az életed egyéb feladatainál is bátran alkalmazhatod ezt a módszert, akár a munkád során is!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.