magazin karácsonyi fotó karácsony tippek-tanácsok karácsonyi képek
Az ünnepek alkalmával még azok is nagyobb hajlandóságot mutatnak a fotózkodásra, akik alapjáraton irtóznak a vaku villanásától. De hogyan érjük el, hogy minél kevesebbet kelljen foglalkozni a képkészítéssel, ugyanakkor minél jobbak legyenek a fotók?

Mindenki szereti a szép karácsonyi fotókat, ám azt már kevésbé bírjuk, ha húsz percen keresztül kell pózolni ahhoz, hogy legalább egy normális kép összejöjjön. Akad azonban néhány tipp, amelyeket ha megfogadunk, igazán szép ünnepi fotókat készíthetünk.

Fényviszonyok

Hiába a csodás karácsonyfa a háttérben, hiába a csinos ruha, a szép mosoly, ha a kép túlságosan sötétre sikeredik vagy kiég, ezért nagyon fontos, hogy ügylejünk a fényviszonyokra. A legjobb, ha még természetes fényben tudunk fotózni, ám kerüljük az ablakon betűző napsütést, ahogyan az oldalról vagy a hátunk mögül érkező erős fény sem tesz jót a képnek, na meg a rajta szereplőknek.

Háttér

A fényviszonyok mellett szintén nagyon fontos, hogy megfelelő hátteret válasszunk a képekhez. Jó ötlet, ha háttér homogén és nincs benne semmi olyan kirívó dolog, amely elvonja a figyelmet a témáról. Nem mondhatni ideálisnak, ha például egy váratlanul belépő, zserbót majszoló rokon tarkítja a képet vagy a karácsonyfa egyik ága éppen a fejünkből nő ki.

Spontaneitás

Ne ragadjunk le a karácsonyfa előtt pózoló családi fotóknál, hanem igyekezzünk minél több spontán pillanatot megörökíteni. A loppal készült képek mindig életszerűbbek és természetesebbek – főleg ha gyerekekről van szó vagy olyan felnőttekről, akik nem szeretik, ha fotózzák őket.

Forrás: Shutterstock

Pillanatkép

A spontán képek esetében azonban mindig jól gondoljuk meg, hogy melyik legyen az a pillanat, amelyet meg akarunk örökíteni. A vacsora alatt vagy egy nagy beszélgetés közepette valószínűleg hiába próbálunk gyorsan lőni néhány jó képet, mert esélyes, hogy csak azt fogjuk lencsevégre kapni, ahogy a nagyi bőszen rágja a rántott húst. Viszont jó pillanat lehet az ajándékbontogatás, hiszen ott általában mindenki nyugodtan ül vagy áll, jó esetben mosolyog, így sokkal könnyebb kedvező képet készíteni.

Hangulatteremtés

Az egész karácsonyozásra jó hatással lehet, ha nem néma csendben telik az este. Egy kellemes aláfestő zene a képeknek is jót tesz, hiszen ha meghitt vagy vidám dallamok szólnak, akkor a családtagok és barátok is jobban fel tudnak engedni, át tudják adni magukat a hangulatnak, ez pedig remélhetőleg az arcukra is kiül majd.

Szakítsunk a hagyományokkal

Nem kell minden képen vért izzadva mosolyogni, a kamerába nézni vagy pontosan a kép középpontjában állni. Próbáljuk ki, milyen, ha szakítunk a hagyományokkal és nem mered mindenki a fényképezőgép lencséjébe egyszerre, nem fagy az arcunkra a mosoly és esetleg kissé kreatívabb a kompozíció.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.