magazin recept karácsony Variációk előétel ünnepi étel tippek étvágygerjesztő
A karácsony a legtöbb háziasszony számára rengeteg feladattal jár, hiszen ilyenkor szeretjük, ha ragyog a lakás a tisztaságtól, szépen fel van díszítve legalább a nappali és persze különleges, ízletes fogásokkal kényeztethetjük a családtagjainkat. Az ünnepek idején ráadásul olyan ételeket is szívesen készítünk, amelyek hétköznap eszünkbe sem jutnak.

Nagy valószínűséggel például ritka vendég az étkezőasztalon az előétel mondjuk egy kedd estén, ugyanakkor karácsonykor szívesen szolgálunk fel apró falatkákat, ezzel is kihangsúlyozva, hogy ez a nap bizony más, mint a többi. Ha te is így vagy ezzel, viszont nem tudod, milyen étvágygerjesztővel kápráztasd el a szeretteidet, mutatunk három ötletet.

A hagyományos – Töltött tojás

A töltött tojás az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb előétel, amely ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető. Mutatjuk is hogyan!

Hozzávalók(6 személyre)
6 nagyméretű tojás
1 szál újhagyma
2 ek. tejföl
1 kk. mustár
só, bors, fűszerpaprika, petrezselyem

Töltött tojás Forrás: Shutterstock


Elkészítés
A tojásokat főzd keményre nagyjából tíz perc alatt, majd tedd őket hideg vízbe, hogy elhűljenek. Közben vágd apróra az újhagymát, keverd össze a tejföllel, a mustárral és tekerj hozzá némi frissen őrölt borsot. Ha a tojások már hidegek, szedd le a héjukat, vigyázva, hogy a fehérje meg ne sérüljön. Vágd őket hosszában ketté, kapard ki a sárgájukat és add a tejfölös keverékhez. Ízlés szerint sózd, majd egy botmixer segítségével készíts belőle homogén krémet. Kóstold meg és amennyiben kell, használj még mustárt, sót vagy borsot. Az állagán tejföllel javíthatsz. Ha akad a konyhában habzsák, akkor tedd abba a krémet és azon keresztül nyomd vissza a masszát a tojásfehérjék mélyedésébe. Ha nincs, akkor egy teáskanál is megteszi. A töltött tojások tetejét hintsd meg kevés frissen őrölt borssal, egy csipet fűszerpaprikával, de akár apróra vágott petrezselyemmel is díszítheted őket.

Az egyszerű – Mozzarella caprese

Ennél egyszerűbb előételt el sem lehet képzelni: néhány hozzávaló, pár perc és már falatozhatunk is. Viszont mivel valóban pár összetevős ételről beszélünk fontos, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzunk!

Hozzávalók (6 személyre)
6 db nagyobb, illatos, érett paradicsom
800 g bivalymozzarella
3 ek. jó minőségű olívaolaj
1 ek. balzsamecet (elhagyható)
4 marék friss bazsalikom
só, bors

Mozzarella caprese Forrás: Shutterstock


Elkészítés
A paradicsomokat és a mozzarellát nagyjából egyforma vastag karikákra vágjuk, és úgy helyezzük el őket felváltva egy tányéron, hogy félig fedjék egymást. Rakosgathatjuk a szeleteket egyenes sorba, de kerek tányéron körívben is – mindkettő jól mutat. Amikor elfogyott a paradicsom és a sajt, friss borsot őrölünk rájuk, majd vékony sugárban, a kanalat jobbra-balra mozgatva, meglocsoljuk az egészet az olajjal és kevés balzsamecettel - utóbbi el is hagyható. Tálalás előtt szórjunk rá némi sót és már tálalhatjuk is.
TIPP: Akár falatkákat is készíthetünk, ha nagy, egész sajt helyett, apró mozzarellagolyókat választunk, amelyeket koktélparadicsommal és egy-egy levél bazsalikommal tűzünk össze egy fogpiszkáló segítségével.

A fancy – Narancsos libamájgolyó dióköntösben

A libamáj igazi luxusétel, a naranccsal és dióval párosítva pedig valódi ünnepi különlegesség.

Hozzávalók (20-25 golyóhoz)
400 g libamáj
80 g krémsajt/ mascarpone
100 g vaj
30 ml portói
egy fél narancs lereszelt héja
4 evőkanál narancslekvár
15 ml narancslé
300 g durvára darált dió

Narancsos libamájgolyó dióköntösben Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A vajat kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A libamájat nagyobb kockákra vágjuk és egy serpenyőben 4-5 perc alatt hirtelen megsütjük őket, vigyázva nehogy kiszáradjanak. A megsült májat a zsírjával egy tálba szedjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a vajat, a portói, a narancs reszelt héját és levét valamint a lekvárból egy evőkanálnyit. Összepürésítjük és az így kapott folyós masszát hűtőbe tesszük, de akár a fagyasztóba is berakhatjuk. 20-30 percenként keverjük meg a krémünket, hiszen a benne lévő zsiradéknak köszönhetően elkezd dermedni és annak érdekében, hogy homogén masszát kapjunk néha szükséges átforgatni. Amikor kellően megszilárdult, vegyük ki és két hideg teáskanál segítségével formáljunk belőle galuskákat. Tegyük zsírpapírra őket, majd gyorsan kenjük meg egyenként mindegyiket vízzel folyósra higított lekvárral. A ragacsos májgombócokat forgassuk meg a darált dióban és alakítsuk közben a formájukat golyóvá.
Helyezzük a libamájbonbonokat apró papírkapszlikba és tegyük őket a hűtőbe fogyasztásig.

Ha mártógatóst tálalnál fel előételnek, akkor itt találhatsz hozzá receptet.

Ti ünnepekkor szoktatok különleges ételeket készíteni?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.