Ne engedd, hogy a szorongás tovább mérgezze az életed: 6 tipp, hogy azonnal jobban légy!

magazin mentális egészség szorongás tippek
A szorongás váratlan, új, megterhelő élethelyzetekben természetes érzés. Egészen biztosan te is éreztél már hasonlót például vizsgák előtt, állásinterjún, betegségkor. Ám van, amikor a szorongás olyan méreteket ölt, ami már akadályoz a hétköznapi életviteledben. Mutatom, mit tehetsz ellene!

A szorongás egyfajta érzelmi feszültség, melynek során a vélt vagy valós veszélyhelyzetekben a testünk válaszreakciót ad. Ez optimális esetben jobb teljesítményre, gyorsabb döntésre és olyan képességek alkalmazására ösztönöz, amiről nem is tudtál. Ugyanakkor lehetneknegatívvelejárói is, mint a leblokkolás, a korábban megszerzett tudás használatának képtelensége, szájszárazság, hasgörcs, hasmenés, megnövekedett pulzus.

Rosszul alszol, gyakran szorítod össze, már-már görcsösen az állkapcsodat, csikorgatod a fogadat, könnyen felejtesz el dolgokat, a félelemhez, aggódáshoz sok esetben társul heves szívdobogás, mellkas szorítás? A természetes szorongás könnyedén átválthat kóros állapotba, és kialakulhat a tartós szorongás, ami könnyedén előidézhet depressziót, különböző fóbiákat vagy pánikbetegséget.

Forrás: Shutterstock

Ebben a helyzetben már nem mindig leszel képes segítség nélkül kontrollálni a tüneteket, mivel a szorongás igazi tárgyát vagy nem tudod megfogalmazni, vagy mélyen el van temetve benned. A feloldásában a legtöbbet egy szakember, pszichológus – súlyosabb esetben pszichiáter – segíthet.

Az életminőséged javítása érdekében hoztam neked pár ötletet, amit a szorongó állapot feloldására használhatsz.

6 tipp, ami segít feloldani a pillanatnyi szorongást

1. Állj meg egy pillanatra, vegyél egy mély levegőt, és fogadd el, hogy nincs azzal semmiféle probléma, ha most nem érzed magad teljesen rendben.
2. Tereld el a gondolataidat sporttal. A legjobb, ha kimész a szabadba futni, de az otthoni edzés is beválhat.
3. Beszélj telefonon egy olyan emberrel, akiben megbízol, aki meghallgat.
4. Vesd papírra a gondolataidat, írd ki magadból a félelmeidet.
5. Amennyiben meg tudod fogalmazni, kérdőjelezd meg a szorongásod tárgyát: mekkora a veszély esélye, valós ez a félelem?
6. Nevezz meg három-három dolgot, amit hallasz, amit látsz.

Az ötletek Fuller Bianka pszichológustól származnak, akit megtalálsz például a TikTokon is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.