magazin téli esték fondue tippek-tanácsok program mézeskalács fondü
Négy óra és már sötétedik, kint meg szitál valami meghatározhatatlan, kifejezetten utálatos halmazállapotú csapadék. Így sétálni sincs kedve az embernek. Főleg maszkban. Különben is home office van, s mire vége, már itt is a nyolc óra és vele együtt a kijárási tilalom. Bezártság. Nem mehetünk sehova. Valamit akkor is csinálni kell, hogy ne őrüljünk bele a hosszú, téli estékbe.

A tél világjárvány és korlátozások nélkül is nehéz időszak sokak számára, hiszen mindenki fázik, hamar sötétedik, sőt egyesekre az ünnepek is nyomasztóan hatnak, a pandémiának köszönhetően azonban halmozottan hátrányos helyzetbe kerültünk mindannyian. Nem mehetünk a karácsonyi vásárba, nem ülhetünk be a barátokkal vacsorázni, nem vihetjük a gyerekeket korcsolyázni, játszóházba, sőt azt is meg kell manapság gondolni, hogy a nagyihoz átugorjunk-e.

De akkor mivel lehet tölteni a hosszú, téli délutánokat és estéket?

Fondue vacsora

Nálunk az egyik kedvenc program, amelyet a végtelen és sötét délutánokra tartogatunk, az a fondue-zés. Nincs is jobb, mint amikor összeülünk az apró falatkákkal megrakott ebédlőasztal körül és sajtszószba mártogatjuk a pirított kenyérkockákat, az előre lesütött csirkehúst, a különféle gyümölcsöket és zöldségeket, mindehhez pedig elkortyolunk egy pohárka bort.

A mártogatós elkészítése igényelhet némi utánajárást, hiszen be kell szerezni a megfelelő sajtokat, ráadásul keményítő és cseresznyepálinka is szükséges, amennyiben az autentikus receptet választjuk. Ha azonban a lusták táborát erősítjük, akkor a nagyobb áruházakban kaphatunk dobozos változatot is, amellyel nincs más dolgunk, mint a megfelelő hőfokra felmelegíteni és melegen is tartani. Én személy szerint ezt az utóbbi változatot ajánlom, mert bár „instant", nekünk mégis sokkal jobban ízlett, mint a magunk összeállított változat.

Ami még szükséges egy ilyen vacsorához, az egy speciális edény, amelyet az egész étkezés alatt melegen kell tartani. Erre általában nem jó egy sima lábas, szerezzünk be inkább kifejezetten egy melegítős fondue tálat, mert azzal lesz tökéletes az élmény. Nekünk spiritusszal vagy mécsessel hevíthető, hagyományos készletünk van, de létezik ma már elektromos változat is.

Forrás: Shutterstock

Az, hogy mit mártogatunk az olvasztott sajtba, teljesen az ízlésünktől függ. A pirított kenyérkocka, kiflikarika, falatokra vágott és lesütött hús, szőlő, kockára szelt alma, körte mind jó választás, de pluszban tehetünk az asztalra még diót, olajbogyót, koktélparadicsomot is, hiszen nem kell mindent belemártani a szószba, mellé is eszegethetünk ezt-azt.
Érdemes a fondue-höz bort vagy meleg teát fogyasztani, mert a rengeteg olvasztott sajt leérkezve a gyomorba – főleg, ha hideg vizet vagy üdítőt iszunk rá – összeállhat és így gyomorfájást okozhat.


A fondue-zés nem csak romantikázáshoz kiváló, de gyerekes családoknál is jó program lehet, mert a kicsik imádni fogják, hogy az előre felszeletelt falatkákból kedvükre csipegethetnek, még akkor is, ha a sajtszószt nem eszik meg.

Mézeskalácssütés

A téli időszak elengedhetetlen édessége a mézeskalács, amelynek illata szerintem mindenkiben a karácsonyt idézi fel. A fahéj, szegfűszeg, ánizs aromája kifejezetten lélekmelengető, a sütemény elkészítése pedig igazi családi móka is lehet egy unalmas, késő délutánon. Sokan persze biztosan felsóhajtanak, hogy már a hócipőjük is tele ezzel a mézeskalács dologgal, pedig csak egy kis szemléletváltás szükséges ahhoz, hogy egészen más színezetet kapjon a „kötelező" karácsonyi süti elkészítése.

Egyrészt, most senki nem szenved időhiányban, hiszen nem lehet esténként sehova menni, programok sincsenek százszámra, akkor meg miért ne sütögethetnénk egy kicsit nyugiban, otthon. Másrészt búűző terápiának is elmenne a mézeskalácssütés: a tészta gyurkálása olyan, mintha valami stresszoldó kezelésen vennénk részt, a formázása, feldíszítése pedig kreatív művészeti foglalkozásnak is beillene, a figurákat a sütőben helyezve pedig már be is indul az aroma diffúzor. Úgyhogy elő azzal a konyhai mérleggel!

Ha a párunkkal vágunk neki a mesterszakácskodásnak, akkor készítsünk be egy kis forralt bort, ha a gyerekekkel, akkor pedig minél több színes cukormázat, ehető gyöngyöt és különféle díszítőelemeket, amelyekkel kedvükre pepecselhetnek majd. A kész mesterműveket ráadásul felaggathatjuk a karácsonyfára, lehet az adventi lakás dísze, ajándéknak sem rossz, de akár fel is falhatjuk őket és kezdhetjük az egészet előröl.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.