anyaság kikapcsolódás anya gyereknevelés pihenés Dörök Vanda fáradtság
Azt mondják, egy héten egy nap, egy hónapban egy hétvége és egy évben egy teljes hét felmentés jár a szülői feladatok alól. Meg azt is mondják, hogy boldog gyereket csak akkor tudsz nevelni, ha te is boldog vagy.

És azt, hogy ha jó anya akarsz lenni, törődnöd kell magaddal is - nincs vita. Ezzel szemben a kis magyar valóság az, hogy az anyák többsége egy sci-fi filmeket idéző időhurokba kerül, amikor egyszerre akar édesanya, háziasszony, dolgozó nő és minden IS lenni. Végeláthatatlan feladatok garmadája nehezedik a vállukra.

Nemhogy kikapcsolódásra, de sokszor még levegőt venni sincs idejük. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a nők élete megugorhatatlan feladat, és nincs ember, aki képes erre. Csak azt, hogy néha nyugodtan behúzhatod a kéziféket és szusszanhatsz egyet a kormány mögött.

Napi 1-2 óra szünet neked is jár. Viszont ha ezt nem harcolod ki magadnak, akkor csak álmodozhatsz róla. Szóval, kedves anyák, fogjátok be a melóba a férjeket, nagymamákat, testvéreket, barátnőket, és csapjatok bele a szabadságba! Jaaa, hogy nincs ötleted, mit is kezdj a napi szabadidőddel? Hát akkor csekkold a kedvenc programjaimat - utánozni ér!

1. Még Hamupipőke is elmehetett a bálba!

Mi az, azt hiszed egy anyának nem jár a bohém szórakozás?! Azt hiszed, le kell mondanod az alkohol izomlazító hatásáról és a zene felszabadító erejéről? Na, akkor gondold újra! Hölgyeim, programfüzeteket felcsapni, barátnőkért üzenni, hétvégén táncos mulatság vár mindenkire - igen, az anyákra is!

2. Anya vagy, nem remete.

Igenis, jogod van a barátnőkkel fröccsözgetni egy jó kis teraszon. A városligeti Pántlikánál szerintem kevés jobb hely van, mert a természet lágy ölén még madárcsicsergést is hallhatsz. Persze érdemes minél több helyet és hangulatot felfedezni. Azonban van egy szabály, amit be kell tartanod: gyerekekről, a srácok táplálkozási szokásairól vagy a legújabb hoppáréjukról tilos akár csak egy szót is ejteni.

Van ám téma ezeken kívül is. Lássuk csak, miről lehet még beszélgetni: ott van a kvantumfizika, a politika, filmek, könyvek, vagy Jucus újabb férfifaló történetei.

Forrás: Facebook/ Pantlika

3. Guglizd ki a világot a négy sarkából!

Ha mindennek megvan a maga ideje, akkor a kütyüzésnek is. Sokkal értelmesebb dolog napi egy órát a telefon nyomkodására, hírek elolvasására szánni, mint egész nap nyomkodni azokat a vackokat, miközben szimultán valami mást csinálsz. Haladók igazi könyveket is kezükbe vehetnek, sőt, olvashatnak is belőlük.

4. Adj a passzív pihenésnek!

Nekem például néha sehova sincs kedvem menni. Ilyenkor szépen elzavarom a családot a háztól, valamilyen apa-gyerek programra. Nálunk abszolút favorit a Budakeszi Vadaspark, ahol Dinó Parkot is találtok, illetve a Szigethalmi Vadaspark, mert ott mini vonaton is lehet utazni. Aztán, ha leléptek, fogom magam, és idült mosollyal bezuhanok az ágyba. Aki felébreszt, az halál fia!

Forrás: Facebook/ Dinóvölgy Felsőtárkány

5. A legnagyobb kincs az önmagadba fektetett idő!

Nem kell mindig semmittevéssel tölteni az énidőt, amikor annyi mindent lehet tanulni. Én például online angol órákra járok, de lehet zongorázni, fotózni, festő-, ének- vagy sminktanfolyamra járni. Az online kuponos oldalakon kedvedre válogathatsz belőlük - jutányos áron. Érdemes több mindent kipróbálni és szerelembe esni a kedvenceddel. Akár még az iskolapadba is visszaülhetsz. Képzeld el, bármit megtanulhatsz, amit csak akarsz! Ha nincs kedved utazgatni, az online tanfolyamok neked vannak kitalálva.

6. Lépj be a csend szentélyébe!

Az megvan, hogy amikor nap végén beállsz a zuhany alá, úgy hallod, mintha a gyereked fájdalmasan sírna? Nem tudom, mitől van, talán az anyasággal járó elmeháborodás egyik jele, de esküszöm, mások is beszámoltak már erről a jelenségről. Egyébként szörnyű. Épp ezért kerestem és meg is találtam a fürdők szentélyét a Kaqun fürdőszalonban, ahol teljes a csend (ugye, milyen csodálatosan hangzik?).

Itt egy tökéletes óra hosszáig lehet kádfürdőt venni. Csak magadra csukod az ajtót, és garantáltan nem zavar meg senki. Közben pedig még a bőröd is puhább lesz az oxigénnel dúsított víz hatására.

Forrás: Kaqun

7. Vezesd le sporttal a feszkót!

Van, aki szeret sportolni, és van, aki utál. Én imádok. Heti rendszerességgel járok edzésre, és ezt nem akadályozhatja meg senki és semmi. Szerencsére a lehetőségek sora végtelen: jóga, kondizás, futás, úszás, biciklizés, társastánc, női önvédelem, squash, siklóernyőzés vagy sakk. Hogy te nem bírod a sportokat? Ne legyél benne olyan biztos! Lehet, hogy csak még nem találtad meg a neked valót. Próbáld ki mind, és add ki magadból a feszültséget! Pro tipp: a nagyobb fitness stúdiókban (Oxigén, Gilda stb.) szuper gyermekmegőrzők vannak.

Még több cikk Vandától!

Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Vanada stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy még többet olvass tőle. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Fotó: Szabó Gábor

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.