2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke
pánik félelem védekezés koronavírus Császár Zsanett
Amikor először hallottam a már Olaszországban járó koronavírus-járványról, megállt bennem az ütő, mintha egy jeges kéz szorította volna össze a mellkasomat. Emlékszem, pánikszerű életmódváltásba kezdtem, hogy felkészüljek a harcra.

Hordószám döntöttem magamba a gyógyteákat, vitaminokat, és egy nap százszor felléptem a WHO oldalára, hogy megnézzem, hogy áll a járványügyi helyzet. Még éjszakára is bekapcsolva hagytam a mobilomat, nehogy lemaradjak valami fontos fejleményről.

Egyik reggel aztán, egy szörnyűséges rémálom után leizzadva ébredtem, a szívem hevesen vert. Amikor belenéztem a tükörbe, egy kétségbeesett, hamuarcú parakirálynő nézett vissza rám. Annyira megijedtem a saját látványomtól, hogy elhatároztam, véget vetek ennek a folyamatos stresszelésnek és aggódásnak. Mert nincs semmi értelme.

A szakemberek szerint a koronavírussal kapcsolatos szorongás normális reakció, de csak egy bizonyos pontig. Az viszont nem normális, hogy minden este remegve alszom el, nem normális, hogy éjjel-nappal a netet bújom, és nem tudok lekattanni a témáról.

Ebben az állapotomban úgy éreztem, jobban teszem, ha felhívom a pszichológusomat. A tanácsait megfogadva a következő hetekben sokkal kevesebbet fogok okostelefonozni, és leiratkozom néhány híroldalról - főleg azokról, amik tele vannak félelemkeltő, hatásvadász cikkekkel. A koronavírussal kapcsolatos információlavina ugyanis még nagyobb szorongást okoz bennem, amitől beindul egy negatív spirál, és csak egyre lejjebb fog húzni. Az én legfontosabb dolgom most az, hogy azokra a dolgokra összpontosítsak, amikre van ráhatásom, és tudok rajtuk változtatni.

Forrás: Shutterstock

Persze nem könnyű beleszokni abba, hogy a napjaimat a négy fal között, bezárva töltöm, de jelen pillanatban úgysem tehetek mást. Ezért igyekszem úgy tekinteni a helyzetre, mint egyfajta fejlődési lehetőségre, amiből sokat tanulhatok. Már el is készítettem a saját akciótervemet, ami segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot.

  1. Első lépésként kialakítottam magamnak egy otthoni napirendet, hogy legyen némi rendszer az életemben. Reggel ugyanúgy kelek, mintha munkába mennék, aztán úgy osztom be a napomat, hogy mindenre jusson idő. A teendőim közé pedig beiktatok kisebb szüneteket. Ha látom egy táblázatban, hogy nagyjából miket terveztem, akkor gyorsabban ráveszem magam az adott feladat elvégzésére.
  2. Tudvalevő, hogy a fizikai aktivitás az egyik leghatásosabb gyógymód a szorongás ellen. Ezért igyekszem minél többet mozogni, nyilván a lehetőségeimhez mérten. Szerencsére ma már rengeteg ingyenes online edzésbe, jógaórába lehet bekapcsolódni, így azért könnyebb elviselni a kényszerszerű bezártságot.
  3. Készítettem egy listát azokról, akiket bármikor felhívhatok, ha elönt a magány, vagy túlságosan eluralkodik rajtam az aggodalom. Sokszor vannak nehéz pillanataim, de megnyugtató érzés tudni, hogy bármi történjék is, mindig számíthatok ezekre az emberekre.
  4. A meditációs gyakorlatok is segítenek a pozitív gondolkodás fejlesztésében. Elhatároztam, hogy ezentúl minden nap fogok gyakorolni, lehetőleg mindig ugyanakkor.
  5. Szeretném ezt a csendesebb időszakot arra használni, hogy leszámoljak az összevissza evéssel. Ami nemcsak az alakomnak, de a hangulatomnak sem tesz jót. Egy csomó egészséges és finom receptet találtam a neten, amit már úgyis régóta ki akartam próbálni. Most legalább van időm új fogásokkal kísérletezni.
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.