Horvátország látnivalók Császár Zsanett utazás Rovinj naplemente élmények tippek úticél
Horvátország sok bájos településsel büszkélkedhet, de mind közül talán a leggyönyörűbb Rovinj, amibe első látásra beleszerettem. Ez a varázslatos ékszerdoboz évszázadokon át velencei uralom alatt állt, ehhez illően hamisítatlan mediterrán hangulatot áraszt.

A zegzugos utcák elképesztően sok felfedezni valót rejtenek magukban, amiket eddig csak az útikönyvekből ismertem. Öten vágtunk neki a nagy kalandnak, és csupán néhány napunk volt rá, hogy megtapasztaljuk a valódi isztriai életérzést, ezért igyekeztünk mindent belesűríteni ebbe a rövid időbe. Utólag visszagondolva jó döntés volt szeptemberre időzíteni a nyaralást. Ilyenkor ugyanis alacsonyabbak az árak, sokkal kevesebb a turista, így nyugodtan sétálgathattunk, nézelődhettünk, és sehol sem kellett sorba állnunk.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

Ahol a történelem és a művészet találkozik

Rovinj egy igazi gyöngyszem a mai rohanó világban, nincs semmi, ami a békességét, nyugodtságát megzavarná. Leghangulatosabb része az óváros, ahol úgy éreztem magam, mintha visszautaznék az időben. A macskaköves sikátorokban órákon át lehet andalogni, és beszippantani a látványt: a színes spalettás épületeket, a házak között kifeszített köteleken száradó ruhákat, a tengerbe futó utcákat - mint egy tökéletesen megkomponált remekmű.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

A második nap reggelén felkapaszkodtunk a dombra, a település látképét uraló Szent Eufémia-székesegyházhoz. A harangtorony már önmagában is különleges látnivaló a névadó szent szobrával, az innen nyíló kilátás azonban mindennél szebb. Miután kigyönyörködtünk magunkat, elindultunk lefelé a macskaköves Grisia lépcsőin. Ez egy vibráló hangulatú hely, tele galériákkal és művészházakkal, a falakra lógatott festmények, installációk pedig elragadó keretet adnak ennek a békebeli miliőnek.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

Színek, ízek, illatok kavalkádja

Kicsit körbenéztünk még a galériákban, majd utunkat folytatva elsétáltunk a főtérre, amit a pasztell színű házak tesznek igazán vonzóvá. A tér közepén lévő szökőkút népszerű találkozóhely az itt élők és a turisták körében egyaránt, mi is elidőztünk itt egy darabig. A 17. századi Balbi-kapu innen északra található, ami mindenképpen megér egy fotót, mert az egykori velencei uralom jelképének tartják.

Forrás: Shutterstock

A kulturális csemegék mellett kulináris élvezetekben sem volt hiány. Igyekeztünk minden helyi különlegességet kipróbálni, és felkutatni a legjobb fagyizókat, bisztrókat, tavernákat. Ezek közül kiemelném az Amforát és a La Puntulinát,amelyek tényleg felejthetetlen gasztro élményt nyújtottak.

Forrás: Császár Zsanett saját képe

És akkor még nem beszéltem a helyi piacról! A kikötő melletti standokon az olívaolajtól kezdve a szarvasgombán át a friss gyümölcsökig majdnem minden kapható. Az árusok közül sokan beszélnek magyarul, és az is emeli a vásárlás örömét, hogy mindenből kóstolót kínálnak.

A naplemente hangulata mindenkit elvarázsol

A település strandolás szempontjából is tökéletes választás, hiszen bőséges a választék. Mi a szállásunkhoz közeli Borik Beach-en lazultunk, és fantasztikus érzés volt a kristálytiszta tengerben úgy úszkálni, hogy közben ráláttunk az óvárosra. A vízi élményeket persze még lehet fokozni. Rovinj környékén több sziget található, és mindegyik másért izgalmas. A két legnagyobb a Szent András- és a Szent Katalin-sziget, ám az idilli szépségű Lim-csatornához is érdemes ellátogatni.

Forrás: Shutterstock

A kikötő adja vissza leginkább Rovinj hangulatát, ahol nemcsak a nappalok, hanem az esték is varázslatosak - erről magunk is meggyőződtünk. Azt hiszem, kevés csodásabb dolog létezik a világon, mint egy pohár bor társaságában gyönyörködni a Nap utolsó sugaraiban. Életem legszebb naplementéjét láttam, amikor utolsó este lementünk a mólóhoz: a Nap vöröslő korongja mintha megfürdött volna a hullámokban, mielőtt teljesen eltűnt a szemünk elől. A képkocka végérvényesen, kitörölhetetlenül bevésődött az emlékezetembe, és most is jóleső melegség járja át a szívemet, ha visszagondolok arra a pillanatra.

Forrás: Császár Zsanett saját képe
Különleges helyek: A Maldív-szigeteknek magyar "kistestvére" is van!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20190725-kulonleges-helyek-magyarorszagon-avagy-a-maldiv-szigeteknek-van-magyar-kistestvere-fehervari-varga.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.