Anglia kocsma látnivalók ételek Dósa Eszter bizarr nevezetességek utazás tippek
Ha Nagy-Britanniára gondol az ember, sok minden eszébe juthat. Például az a tipikusan borús, esős angol időjárás. Vagy a nyüzsgő London, ahol nyár idején a kisebb utcákban is ezrével hömpölyög a tömeg, és négy órás sort kell kivárni, hogy láthasd a koronaékszereket.

A vidéki Anglia azonban egész másfajta, meglepő élményeket tartogat. Főleg, ha turistamentes kis falvakba utazol, ahogyan mi is tettük Hertfordshire megyében.

Az angoloknak nem kell élettér, de kert annál inkább!

Nemcsak a városokban, hanem a falvakban is ugyanazokat a tipikus, négy-öt méter széles tégla sorházakat látni. Kevés kivételtől eltekintve a britek otthonai nagyon picikék. Ha ötszobás házról van szó, akkor mind az öt hálószoba akkora, mint amit mi az itthoni panelekben megszoktunk gyerekszobának.

Viszont mindenkinek dukál egy apró elő- és hátsókert. Itt másképp népszerű a kertészkedés, mint Magyarországon. Ha már tele vagy kerti törpével, bárhol vehetsz kerti kacsa szobrot, kerámia lámát vagy szélforgót, műanyag katicát és napelemes kerti lámpákat a szivárvány összes színében.

Forrás: Shutterstock

Bizalom a köbön!

Nemcsak a bejárati ajtót nem zárják kulcsra, a kert sem feltétlenül magánterület. Ha van is kerítés, a kapu kézzel nyitható. Mi vendégségbe érkeztünk, és a sorház legelső kertjén kellett keresztülmennünk, úgy jutottunk a mi kertünkbe. Aztán három idegen kerten sétáltunk át, hogy az utcára jussunk. Ám olyan is előfordult, hogy valamilyen rejtélyes okból a szomszéd ott toporgott a házunk előtt, az ajtónkat pedig tárva-nyitva találtuk...

Minden faluba kell egy kocsma!

Vagy inkább kettő - és mindegyiknek furcsa neve van. Mi például a négyszáz éves "György és a Sárkány"-ban ittunk kézműves sört és csapolt cidert a helyiekkel. Az ivászat annyira nem sikerült autentikusra, mert a csapos inkább amerikai sört ajánlott a langyos nyári estéhez. A falubéliek, akármennyire is dialektusban beszélnek, mind megértették a mi iskolai keretek között felszedett angolunkat.

Ráadásul meglepően őszinték is voltak velünk, idegennekkel: szinte az egész élettörténetüket elmesélték. Olyan érzés volt ismeretlenekkel kocsmázni az isten háta mögötti, pár száz fős faluban, mintha ezer éves cimbikkel ültünk volna be egy italra.

Forrás: Shutterstock

A mendemonda igaz: az ötórai tea szent!

Onnan sejtettem, hogy a nővérem is kezd ízig-vérig britté válni: amikor felhívtam, közölte, hogy éppen Harriett-tel teázik. Természetesen tejjel isszák, olyan angolosan. A teakultúra sajnos kimerül a filteres, méregerős italokban. Amikor különleges tea vadászatra indultunk, egy üzletben sem találtunk rendes teafű választékot.

A brit konyha furcsa, néhol bizarr ízeket produkál - nemcsak az italok, hanem az ételek tekintetében is (vesepuding, véres hurka és társai). Ezzel szemben az élelmiszer üzletek választéka magyar szemmel szinte felfoghatatlan. Minden, de tényleg minden kapható - mirelit formában is.

Külön óriási üzlet van a félkész élelmiszereknek, mert úgy tűnik, hogy az angolok főzni nem, enni viszont szeretnek. Az összes padlószőnyeges-pincéres étkezdében egész nap kapható a hagyományos reggeli: tükörtojás angolszalonnával, sült krumplival, kolbásszal és az elmaradhatatlan főtt babbal.

Bulizz a temető mellett!

A temető és a templom teljesen más értéket képvisel, mint nálunk. A helyi pap férje (!) megörült a külföldi látogatóknak. Kinyitotta nekünk a több száz éves apró templomot, végigvezetett a régi, megkopott sírkövek között. Azt is elmesélte, hogy mise napján a papnő végigturnézza a környéket, hogy félórás-órás eltéréssel mindenhol meg legyen tartva az aznapi istentisztelet.

A falunapot is a temetőkert melletti mezőn tartották meg, és a kidőlt-bedőlt sírköveken át bukdácsolva jutottunk el a bejárati kapuhoz. Magyarországi szokásokkal ellentétben szerencsére a falunapokra jellemző lakodalmas popzene elmaradt, de tartottak helyette kutyaszépségversenyt és zsibvásárt, ahol egy vadiúj Jamie Oliver szakácskönyvet találtunk potom egy angol fontért.

Kaptunk helyben sütött hamburgert és öreg nénik által sütött házi süteményeket is - ez utóbbit természetesen tejes teával, angol rózsás csészében felszolgálva.

Forrás: Shutterstock

Az angol vidéki élet teljesen más, mint a nyüzsgő London vagy bármelyik brit nagyváros. Nem látunk nevezetességeket, olcsó ruhaüzleteket, sem turista áradatot. Viszont minden sokkal személyesebb, kedvesebb és autentikusabb, mint a turistaközpontú helyeken. Szóval, ha az igazi, eredeti Angliát és a helyieket szeretnéd megismerni, indulj el nyugodtan az ismeretlen, apró falvak felé!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.