menstruáció menszesz Abonyi Ági tanácsok tippek nehéz napok menstruációs görcs
Ha felnőtt nő vagy, de rendszertelen a menstruációd, azt bizony rendbe kell tenni. Első lépésként a legjobb, ha kivizsgáltatod magad, így megtudod, mi okozza a problémát.

Bizonyos hormonális rendellenességek kezelésére - ha az orvosod is jóváhagyja -, ihatsz például cickafarkfű teát. Vagy egy kimondottan ezt a célt szolgáló női teakeveréket, ami cickafarkfüvet, palástfüvet és pásztortáskát tartalmaz.

Mindhárom növény vérzéscsillapító hatású, és - ha megfelelő esetben alkalmazzák őket - jótékonyan befolyásolják a hormonháztartást. Amennyiben nem szereted a teát, a növények kivonatai már cseppek formájában is megvásárolhatók, így vízben hígítva is megihatod őket.

Készülj fel a menstruációdra, amennyire lehetséges, hiszen rendszeres ciklus esetén tudod, hogy mikorra várható. Ha a vérzés előtt mindig feszült és ideges vagy, már egy héttel korábban kezdj el citromfű teát inni! Ez a növény enyhe nyugtató hatással bír. Napi két-három csészével érdemes fogyasztani belőle - egyébként bármikor jó, ha stresszesnek érzed magad, és kapszula formájában is kapható.

Amikor már menstruálsz, a legjobb természetes görcsoldó a málnalevél tea. Ha nálad ez nem hat, akkor ne általános fájdalomcsillapítókkal bombázd a tested: célirányosan görcsoldó tablettát kérj a gyógyszertárban! Igyál nagyon sokat!

Ez az aranyszabály persze máskor is érvényes, de ilyenkor különösen fontos a folyadék. Ha úgy érzed, fel vagy puffadva, akkor valószínűleg vizet tart vissza a szervezeted. Ezt vízhajtó teával tudod orvosolni, de vigyázz: ha nem iszol mellé eleget, akkor kiszáradsz, és még jobban fogsz görcsölni.

Forrás: Shutterstock

Kevesen tudják, de nagyon nem mindegy, milyen tampont vagy betétet használsz. A legtöbb ilyen termék különféle vegyi anyagokat tartalmazhat, amiket sajnos nem tüntetnek fel a dobozon. Ezek az anyagok felszívódnak a nyálkahártyán keresztül, és hosszabb távon károsíthatják a hormonháztartást, akár fájdalmas menstruációt okozva.

Érdemes elgondolkodni az alternatívákon. A jó minőségű, orvosi szilikonból készült menstruációs kehely ugyan drágának tűnhet, de hamar behozza az árát, és jelenleg az egyik legbiztonságosabb választás. Jók lehetnek még a mosható betétek, vagy - ha azoktól idegenkedsz - a bio minősítésű betétek is.

Tipp: Az interneten számtalan termékösszehasonlító cikket találhatsz, amelyek pontosan leírják, hogy melyik tampon és/vagy betét milyen anyagokat tartalmaz. Érdemes rákeresni arra a márkára, amit használsz!

Nem győzöm még egyszer hangsúlyozni: gyógynövényekkel történő kezelésekbe - is - csak akkor vágj bele, ha konzultáltál az orvosoddal! Ugyanis hiába természetes anyagokról beszélünk, ezek valódi hatóanyagot tartalmaznak - vagyis ha rosszkor, vagy nem megfelelő mennyiségben alkalmazod őket, akár negatív hatásaik is lehetnek.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.