alkohol túlélés Lippai Flóra másnaposság ivás tippek részeg
Túlóráztattad tegnap a májadat? Viccesnek tűnt meginni másfél üveg vodkát, ma viszont már a poklot is pokolra kívánnád? Akkor nincs mese: be kell vetni néhány trükköt, nehogy az egész napod a vécécsésze ölelgetésére menjen rá. A következő módszerek hosszú évek tapasztalatai alapján lettek kifejlesztve.

1. Előzd meg a bajt!

Bizonyára ismered az érzést: lefeküdnél aludni, de olyan, mintha beletették volna a fejed egy betonkeverőbe. Márpedig ha minden forog körülötted, úgy nehéz szunyálni - szóval, sajnos idő előtt meg kell kezdened a kijózanodást. Irány a zuhany! Legalább negyed órára állj alá, úgy, hogy lehetőleg a fejedet is érje víz! (Extra tipp: próbálj meg nem elaludni közben!)

Készíts egy másfél literes üveget az ágyad mellé, és igyál annyi vizet, amennyi beléd fér - az előző pár órában úgysem volt kifogásod a folyadékok ellen...

2. Gyorskaja + kóla

Tudom, kólával tök jól lehet vécét pucolni, de a tegnapi nap után ne te légy az egészséges életmód álszent védőangyala! A benne lévő szénsav megbüfögtet, a gigantikus mennyiségű cukortól pedig magadhoz térsz. Ami pedig a gyorséttermi fogásokat illeti: létezik egy mítosz, miszerint hányáscsillapítót tartalmaznak - feltűnt már, hogy lazán benyomsz négy sajtburgert rókázás nélkül? Akár igaz, akár nem, ezek a műanyag kaják jól jönnek másnaposság esetén.

3. Friss levegő

Kell ehhez bármit is hozzáfűzni? Ha levegőzni szeretnél, mindenképp fogadd meg az előző pontban foglaltakat: a gyorséttermekben ugyanis az is jó, hogy nem a szobádból nyílnak, így ki kell menned a lakásból.

Egy kis mozgás visszahoz az élők sorába, a friss levegő pedig oxigént juttat az - egyelőre még nem túl pengén működő - agyadba. Ez persze nem azt jelenti, hogy futással kezdd a napot, de egy ötperces séta kifejezetten jót tehet.

Forrás: Shutterstock

4. Tea és gyümölcslé

Sok tea amúgy is nyugtató hatású - a gyömbér és a borsmenta viszont különösen segítenek. Mindkettő csökkenti a hányingert és a gyomorfájást. A gyümölcslé fogyasztását pedig egyenesen kötelezővé tenném másnaposságra: azon túl, hogy vitamindús, az alkohol távozását is felgyorsítja a szervezetedből. A savas narancslevet viszont nem ajánlom, mert abban nem lesz köszönet!

5. Rántotta és gyümölcssaláta

Nincs lelkierőd az elkészítésükhöz? Kérd meg édesanyádat vagy a lakótársadat - esetleg a szexi pasit, akit felvittél magadhoz tegnap -, hogy csillogtassa meg konyhai tudását! A tojás segít helyreállítani a máj működését és csökkenti a fejfájást.

Egy kiviből és banánból elkészített gyümölcssali pedig azt a kálium mennyiséget pótolja a szervezetedben, amit tegnap a kocsmában felejtettél...

+1 Tanulj az oroszoktól!

Ha tegnap kemény csaj voltál, nem puhulhatsz el másnapra sem. Ne légy szívbajos, vegyél példát az oroszokról: igyál egy kis kovászos uborka levet, ez pótolja az elvesztett elektrolitokat. Jó hír, hogy már fél deci is elég belőle a "gyógyuláshoz". Az orosz nőkről is példát vehetsz: ők kefirrel vagy ayrannal (sós joghurt) kezelik a másnaposságot.

A legjobb persze, ha megelőzöd a bajt és csak mértékkel iszol. Azt mondod, ez annyira várható el tőled, mint kezdő sofőrtől a zökkenőmentes parkolás? Nem baj - csak készítsd el a fenti csodaszereket, hogy kéznél legyenek!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.