Szarajevó olcsó hétvége Balogh Blanka luxus utazás tippek
Nagy utazó vagyok - jelenleg kis pénztárcával, még kevesebb szabadsággal. De még így is szerettem volna hódolni kedvenc hobbimnak, ezért nagy gondolkozás előzte meg a tökéletes - és elérhető - hétvégi úti cél kiválasztását.

Szerencsére már kelet-európai országokba is indulnak fapados járatok. Ami azért jó, mert ellentétben egy Róma, Nápoly, Barcelona úti céllal, a balkáni desztinációk nem kerültek többe, mint egy Debrecen - Budapest retúr vonatjegy (a mi repülőjegyünk konkrétan 6000 forint volt oda-vissza). Hosszas válogatást követően végül Bosznia-Herczegovina fővárosára esett a választás.

Mikor megemlítettem valakinek, hogy megyek Szarajevóba, az alábbi kérdésekkel szembesültem:

  • Nem fognak téged ott lelőni?
  • A szerveidet nem veszik ki a határon?
  • Nem kell oda oltás?
  • Miért mész te háborús övezetbe?

Amikor a sokadik ilyen kérdést hallottam, már én is elbizonytalanodtam. Valóban jó ötlet volt ide eljönni, vagy csak a barátaim nincsenek tisztában a dolgokkal? A végeredmény engem is meglepett.

Forrás: Balogh Blanka saját képe

Pénteken a kora délutáni órákban érkeztünk meg Szarajevóba. Már a repülőtéren visszaköszönt a kora 90-es évek hangulata, mintha megállt volna az idő. Taxival mentünk be a repülőtérről a szállásunkig, ami a belvárosban volt, mindössze 15 euróért. Utólag tudtuk meg, hogy a kedvezőnek tűnő ár ellenére is lehúztak minket, állítólag elvittek volna 10 euróért is... A szállásunk egy éjjel-nappal nyitva tartó street foodos utca kellős közepén volt a városközponttól gyalog 15 percre. Makulátlan tisztaságú kis apartmant kaptunk mindösszesen 20 ezer forintért!!

Balkáni városnézés

Az első két nap felfedeztük Szarajevó belvárosát, a Baščaršija-negyedet, a bazárokat, a parlamentet, a városházát - melyet 2015-ben magyar támogatásból újítottak fel -, valamint a világ leghíresebb utcasarkát, ahol 1918. június 28-án meggyilkolták Ferenc Ferdinándot, és kitört az első világháború. Minden étkezésnél a helyi cevapcicit ettük, amiből egy kis adag kb. 500 forintban kerül. Igen, rajongunk a cevapciciért.

Forrás: Balogh Blanka saját képe

Mindként nap kb. 29 fokos hőség volt, amihez társult egy 90%-os páratartalom, így a nap végre úgy éreztük magunkat, mintha egy maratont futottunk volna le 10 perc alatt. Szó szerint bemenekültünk egy bevásárlóközpontba, hogy egy kis légkondicionált levegőt szívhassunk. Őszintén mondom, a budapesti plázák elbújhatnak mellette. Az 5 emeleten végig világmárkák boltjai sorakoznak, zsúfolásig tele vásárlókkal. Ők biztosan nem panaszkodnak a bérekre...

Az út talán legizgalmasabb részét azonban a vasárnapi napunk tette ki. Egy cukrászdában ülve ért minket a szerencse, hogy találtunk kocsit másnapra - mivel éppen a ramadán utolsó napja volt, ami ünnepnap az országban - mindezt 100 euróért és idegenvezetővel!!! Nagyon örültünk neki, főleg azért, mert kicsit tartottunk attól, hogy egyedül vágjunk neki a nagy balkáni valóságnak.

Forrás: Balogh Blanka saját képe

Egy bosnyák, muszlim vallású anyuka kísért minket utunkon - méghozzá a szabadnapján. Útközben rengeteget mesélt a gyerekkoráról, a háborúról, arról, hogy hogyan vészelték át a szörnyű éveket, hogy szerzett barátokat az ENSZ katonák közt, és miért éli úgy az életét, mintha az lenne az utolsó nap az életében. A története vége felé már szóhoz sem jutottunk.

Első állomásunk a Kravica-vízesés volt. A cikk címe itt köszönt vissza, hiszen ki teheti meg azt pár ezer forintból, hogy egy vízesés alatt fürödjön? Bárki! Leírhatatlan élmény volt előtte úszni, habár a víz kissé hideg volt, megérte.

Forrás: Shutterstock

Következő állomás Blagaj volt. Blagajban a Buna folyó eredője mellett található egy muszlim kolostor, melyet az 1500-as években építettek közvetlenül a sziklafal mellé. Mai napig zarándokhelynek minősül, nőknek csak térdet és vállat eltakaró ruhában, valamint fejfedővel lehet belépni.

Forrás: Shutterstock

Utunk utolsó állomása Mostar volt. Mostar 2005 óta a UNSECO világörökség része. Főbb látványossága az Old Bridge, ami a Neretva folyó felett ível át. 1993-ban sajnos egy horvát tank pár óra alatt lerombolta, és csak 2004-re sikerült újjáépíteni (többek között magyar segítséggel).

Forrás: Balogh Blanka saját képe

És, hogy válaszoljak a leggyakrabban feltett kérdésre: "És biztonságos???" Mi a ramadán idején betértünk egy angol pubba, ahonnan éjfél után sétáltunk haza a Despacitót énekelve. Szerintem biztonságos.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.