szülés szülés után tippek Dörök Vanda diéta
Szülés után a hétköznapi nő túlsúlyos marad, és pont. Ugyan élnek köztünk olyan piszok mázlisták, akik már a szülőszobából kifogástalan alakkal távoznak, de nézzünk szembe a tényekkel: a legtöbben röcögős hájacskákkal felvértezve vágunk neki az anyaságnak.

Nos, ha te is a földi halandó asszonyok táborát erősíted, és te sem nyerted meg a gén lottót, ne aggódj! Van remény. Itt a megoldás a versenysúlyod gyors visszanyerésére!

Azonban előbb kapaszkodj meg, van egy jó és egy rossz hírem.

A rossz, hogy a lapos has a konyhában készül. És ez bizony kitartó diétát jelent. Diétázni pedig szar, viszont enélkül egy huncut deka sem fog eltűnni rólad. Ez a jó öreg valamit valamiért tipikus esete. A jó hír viszont az, hogy ha kitartasz, pillanatok alatt látványos eredményeket fogsz elérni. Ez pedig erőt ad a folytatáshoz.

Szóval, ha te is úgy jártál, hogy plusz 20 kg után már fel sem álltál a mérlegre, akkor most körülbelül ott tarthatsz, hogy egy kisebb szívinfarktust hordtál ki lábon, mikor szembesültél a súlyoddal. De no para! Ha már túl vagy a gyermekágyi időszakon, és anyatejes a babád, akkor kizárólag egy dologra kell koncentrálnod, hogy ne hízz tovább.

Figyelj az ételeid mennyiségére és minőségére. Diétába viszont csak akkor kezdj, ha már nem szoptatsz! Ellenben, ha a kicsikéd tápszeres, nincs más hátra, mint komolyan elhatározni magad, és belevágni melóba.

Mit nem kell tenned?

Nem kell lefutnod a maratont. Nem kell szenvedned. Ha éhezteted magad, a tested előbb vagy utóbb zabálásra fog kényszeríteni. Nem kell a hétköznapokban teljességgel kivitelezhetetlen recepteket meg vérszigorú étrendet betűre pontosan betartanod.

Mit kell tenned?

Sziklaszilárdan elhatároznod magad, hogy ha törik, ha szakad, de eléred a célodat. Néhány egyszerű elvet kell betartanod:

1. Önuralom

A diéták leginkább a családi ebédeken és az éttermekben buknak el. Vegyél erőt magadon, és válogass a fogások között! Ne szedj a tányérodra azokból az ételekből, amelyek miatt túlsúlyos vagy!

  • egyél levest tészta nélkül
  • sült húst krumplipüré helyett savanyúsággal
  • a desszert pedig legyen valamilyen gyümölcs a piskóta helyett
Forrás: Shutterstock

2. Cseréld le a köreted!

A péksüti, a kenyér, a tészta, a liszt mehet a kukába. Egyelőre a teljes kiőrlésű is, ha már elérted a kívánt alakod, akkor ezeket újra bevezetheted az étrendedbe. Hogy akkor mégis mit fogsz enni köretnek? Puffasztott búzaszeleteket és salátát. De salátát töménytelen mennyiségben. Ha nagyon nem bírod, és fizikai rosszullétet érzel, egyél egy kevés quinoát vagy bulgurt! De sosem annyit, hogy azzal lakj jól. Mert igenis vegyél erőt magadon, és tessék zöldségekkel jóllakni! Az is szénhidrát. Nincs kifogás, minden fogás mellé lehet enni salátát.

3. Agyő cukor!

A cukor nem a barátod, és az édesítőszerek sem azok. Magyarul a mézek, a szörpök, az üdítők és az édességek szintén mehetnek a kukába. Na jó, hogy ne makkanj meg, a kávédba engedélyezhetsz magadnak egy kiskanál cukrot, de ez legyen a max!

4. Ne egyél már szemetet!

A szervezeted karcsúsodással hálálja meg neked, ha nem kínzod előre feldolgozott ételekkel. Ha ez kivitelezhetetlennek tűnik, legalább minimalizáld, amennyire csak tőled telik! Ha felszabadítod magad az ízfokozók, tartósítószerek, aromák, édesítőszerek és állományjavítók rabigája alól, és inkább az igazi ételeket választod, bámulatos gyorsasággal dobálod majd le magadról a kilókat. Tipp: ne tarts otthon nasit vagy félkész ételeket, így nem tudsz elcsábulni.

Forrás: Shutterstock

5. Válaszd a kevésbé hizlalót!

Például tejszín helyett vegyél joghurtot, vagy zsírban sütés helyett szavazz a sütőben sütésre!
Egyél minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, hagyd a konzervet az atomháború utáni időkre!

6. Fedezd fel az ízlésedet!

Egyél salátát salátával, és kísérletezz! Dobd fel főtt tojással, parmezán- vagy mozzarella sajttal! Önts rá ízesített olajokat, fedezd fel a saláta szószokat! Keverd a zöldséget gyümölccsel, fanyart az édessel és magokkal! Dobj rá csirkemellet, halat, akár tenger gyümölcseit! A variációk száma szinte végtelen. Hidd el, van élet a fejes salátán túl is. És ami a legjobb, hogy ezekből annyit ehetsz, amennyi csak beléd fér. Nem kell óvatoskodni.

7. És a sport?

Hamarosan újra vékony leszel, de mind tudjuk, hogy a gebe nő az gáz. A formás idomokat a feszes izomzat adja, ehhez pedig izzadni kell a súlyok alatt. Ha úgy érzed, turbó fokozatra kapcsolnál, ne fogd vissza magad, és kapd fel a fitneszgatyót!

Nehéz lesz? Igen. Meg tudod csinálni? Igen. És az eredmény? A "the new me" projekt kimaxolása.

Hasznos tippek fogyókúráhozhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20171110-fogyokura-fogyas-dieta-tippek-petras-lilla.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.