elsősegély Dósa Eszter életmentés életveszély elsősegélynyújtás
Az elsősegély tanfolyamot nem azért erőltetik, mert autókázás közben majd lángoló járművek kerülnek az utunkba, ahol akcióhős módjára még a robbanás előtt ki kell húznunk a sérülteket a kocsiból.

Mindannyian megrendülve olvastuk azt az esetet, amikor egy kislány az iskolai menzán félrenyelt és megfulladt, mert a tehetetlen felnőttek és gyerekek nem tudták, hogyan segítsenek rajta. A legtöbben elhárítják a felelősséget, azt gondolják, hogy velük ez nem történhet meg - vagy majd úgyis segít valaki. Ha gond van, akkor az emberek többsége félrefordítja a fejét. Vagy ha közvetlenül érinti a dolog, akkor pánikba esve, tehetetlenségében sikoltozni kezd.

Könnyen előfordulhat, hogy egy közvetlen családtagod vagy szeretted kerül olyan helyzetbe, amikor csak rád számíthat. A legtöbb baleset ugyanis a háztartásokban következik be, banális okokból kifolyólag. Valószínűleg te sem nagyon bízol a sok évvel ezelőtti elsősegély tanfolyamon elsajátított képességeidben - már ha egyáltalán részt vettél ilyesmin. Azért sem mernél cselekedni, mert félnél, hogy elrontasz valamit, és nagyobb kárt okozol. Pedig éles helyzetben azért elég nehéz rontani annak a helyzetén, aki nem lélegzik, vagy nincs keringése.

Forrás: Shutterstock

Tudod, mire kiér a mentő, az valószínűleg több idő lesz, mint négy perc - ez az az időintervallum, amikor a légzés és a keringés megszűnése után még esélyed van megmenteni valakinek az életét. Igen, neked! Ha valaki csak fuldoklik, mert félrenyelt, akkor akár egy-két mozdulattal megelőzheted a nagyobb bajt.

Kisgyerekeknél, akik mindent a szájukba vesznek, egész magas ennek az esélye, de egyébként is folyton esnek-kelnek, és kiszámíthatatlan, hogy mikor történik valami súlyosabb. Ha szülő vagy, akkor rád halmozottan érvényes, hogy ismerned kell az elsősegélyt - melynek külön van kisgyerekekre alkalmazandó fejezete is. Nem azért, mert folyamatos életveszélyben vagyunk, hiszen körülbelül annyi a valószínűsége, hogy valami nagyobb baj történik, mint hogy megnyered a lottó ötöst - de kisebb dolgok azért történhetnek.

A halál közelsége a nyílt tengerenhttp://www.she.hu/herself/20170724-eletveszely-halal-elet-atertekeles-buvarkodas.html

Ha drága apukám nem lett volna tisztában az elsősegélynyújtás alapismereteivel, már én sem lennék most az élők sorában, csak azért, mert túl falánk voltam, és félrenyeltem egy darabka virslit.

És már én is kerültem olyan helyzetbe, hogy a több perce fuldokló barátnőmet kellett Heimlich-fogással levegőhöz juttatni, mert a többiek nem tudták, hogy mit kell csinálni. Egyszer pedig egy buszon kellett elsősegélyt adni egy néninek, aki elesett. A szétnyílt lábát egy cicás ragtapasszal és egy repülőmintás papírzsepivel sikerült rögzítenem addig, amíg jöttek a mentősök, és összevarrták.

Te is kerülhetsz életed során egy-két hasonló helyzetbe. Ne félj attól, hogy nem tudnál segíteni, mert erre tényleg mindenki képes! Igazából pofonegyszerű és gyors lefolyású egy ilyen képzés, általában 1-2 nap. És utána nem te leszel a tehetetlen, a másokra utalt, a kétségbeesett, ha ne adj' isten mégis történne valami.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.