buli Petrás Lilla másnaposság alkohol ivás tippek
A hogyan éld túl a másnapot első szabálya, hogy okosan igyál. Erről bővebben ITT olvashatsz. De lássuk be, úgyis meg fogod inni azt az utolsó vodkaszódát. Meg az utolsó utáni fröccsöt. Aztán a kilépőt. És nehogy már úti pia nélkül indulj haza! És már kész is a baj...

És ha nem vagy 18 éves, de már 21 is elmúltál, akkor van egy rossz hírem: ébredés után a halálodon leszel. Rosszabb esetben 2-3 óra mélykóma után éberen fogsz fetrengeni az ágyon.

Mi az a másnap?

A másnap nagyon sokrétű. Sőt, változékony. Emiatt nincs egyetlen tuti megoldás arra, hogy miként csillapítsd a tüneteit. Van benne gyomorkikészülés, ásvány- és vitaminhiány, folyadékhiány, lezuhant vércukorszint, gyulladás, belső és sima láz, enzim túlműködés, enzim alulműködés, fejfájás, rosszabb esetben mérgezés satöbbi satöbbi satöbbi.

Vagyis több fronton kell támadni!

U.i.: Nem vagyok orvos, sem táplálkozáskutató, én is csak olvastam ezekről itt-ott, és az alábbi trükkök nálam működtek a gyakorlatban.

Multivitamin!!!

Amikor hazaérsz, kóvályogj be a fürdőszobába, ahol már vár a bölcsen előkészített sminklemosó mellett a multivitaminod! Az alkohol kizabálja belőled az ásványi anyagokat meg a vitaminokat, szóval még lefekvés előtt gondoskodj a pótlásukról! Lehetőleg egy jó nagy pohár vízzel. Vagy kettővel. Mert a folyadékhiány is fejfájással végződik.

Forrás: Shutterstock

Haladó szint: ne várj reggelig az aszpirinnel!

Mondjuk, ezt ne egekben szárnyaló alkoholszinttel próbáld ki, de ha már picit kijózanodsz, mire hazaérsz - és érzed, hogy indul a nagy fejfájásos hőemelkedéses menet - tolj be egy aszpirint! (Azért ezt a módszert ne rendszeresítsd, mert már eleve van elég baja a májadnak.)

Szénhidrát party

Az alkohol lebontásához cukrot használ a szervezeted, vagyis a béka segge alatt lesz a vércukorszinted. Ez okozza azt a borzasztó gyengeséget, szédülést, sőt még szorongást is (vagyis a másnapos depit). Szóval, egyél egy kis Nutellás kenyeret, és öblítsd le egy kis gumicukorral! Ja, a gumicukor amúgy jolly joker. Ha annyira kikészült volna a gyomrod, hogy semmit nem bírsz enni, 3 darab gumibéka megmentheti a helyzetet.

Forrás: Shutterstock

Gyomor gyötrelmek

Hát igen, ha össze-vissza ittál, akkor az egész borzasztó közérzetet még megfejelheted egy jó kis gyomorfájással és hányingerrel is. Szóval, Shreket idézve: jobb kint, mint bent. És ne várd meg a másnap délutánt! Ha már hazaérve érzed, hogy itt komoly gondok lesznek, ha felszívódik az az utolsó utáni Aperol Spritz, amit a taxira vára felhajtottál (mert akkor ez még jó ötletnek tűnt), akkor nem érdemes kivárni a 40-50 perc múlva jelentkező alkoholmérgezést. A májadnak is könnyebbség, és jobb gyorsan letudni, mint másnap a WC előtt térdelve tölteni a délelőttöt.

Egyél lefekvés előtt!

Nem, az nem igaz, hogy ha UTÓLAG eszel, attól kijózanodsz, de azt a maradék kis alkoholt, ami még a hasadban lötyög, azt tényleg fel fogja szívni - és akkor tovább tudják bontani a gyomrodban lévő enzimek!!! Így kevesebb szívódik fel, és a beleid és a májad is tehermentesül kicsit. Hálás leszel magadnak másnap.

Ha már menthetetlen a gyomor...

Hát, akkor valami jó meleget vagy nagyon hideget próbálj meg bevinni, ami kicsit lenyugtatja ott a kedélyeket! Húslevest, meleg tejet, pizzát (ez a szénhidrát miatt is jó). És a csodafegyver: jéghideg kóla. Cukros is, az emésztést is segíti. És állítólag a szénsav is segít kicsit átrendezni ott bent a dolgokat (a.k.a. böfögést idéz elő). Valami japán vagy brit kutatók kiokoskodták, hogy a Sprite a tuti ilyenkor, de én a kólára esküszöm.

Forrás: Shutterstock

Csak saját felelősségre!

Nem sokra emlékszem a gimis kémia órákból, de az megmaradt, amikor a tanárnő elmagyarázta, hogyan működik a "gyógysör". Elmondása szerint azok az enzimek, amik az alkoholt bontják, egy idő után a saját szervezetünket is elkezdik bontani.

Ezért ha utánaküldünk egy kis (!!!) alkoholt, akkor azzal lefoglaljuk őket. Ezzel nagyon óvatosan! Mert csak akkor működik, ha nem produkálsz mérgezéses tüneteket, a gyomrod is eléggé rendben van, és az alkohol nagy részét már lebontotta a szervezeted. Viszont még a késő délutáni órákban sem múlik a borzasztó gyengeség érzés és az általános rossz közérzet. Na, ilyenkor egy gyógy-pohárka akármi segíthet. Nem csak sör, de lehetőleg ne röviddel próbálkozz. :)

Jó józanodást!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.