recept édes Nyiri Zsuzsi bundáskenyér francia sós
Többen is megírtuk már itt a SHE-n, hogy mit és miért csodálunk a francia nőkben. Anna szerint fittyet hánynak a múló évtizedekre, és természetes fortélyokkal vigyáznak a bőrükre és a vonásaikra.

Bennem pedig tűzijátékként robbant a felismerés: a francia nők azért karcsúak, mert pont elég szenvedéllyel szeretik az életet és önmagukat. Tehát nincs abban semmi meglepő, hogy náluk még a bundáskenyér is elegáns, fűszeres, könnyed. Már a neve is merveilleux! Pain perdu-nek, azaz elveszett, elfelejtett kenyérnek hívják, hiszen a maradék, szikkadó kenyér megmentője a jól ismert tojásos fürdő.

Jellemzően édesen fogyasztják reggelire - oh la la! Gyerekként vacsorára én sósan, ketchuppal tömtem magamba. Félre ne értsétek, csodálatos lakomák voltak ezek a távoli 90-es években! De ettől még tény marad, hogy én a bundáskenyérrel tenyérnyi méretű és olajban tocsogó formájában találkoztam - hiába bélelte ki a tálat anyukám gondosan Szilvia papírtörlővel. Persze kit érdekelt: jól csúszott, és nem számított, hogy az étolajtól csillogó, foltokban sötétbarna szeletek egy fia lájkot se kapnának.

Bezzeg a #frenchtoast tag alatt futó puccos csodák! 2017-ben már egy szelet bundáskenyér is lehet luxy, hála a franciáknak, az Instának és a már évtizedes gasztronómiai forradalomnak!

Édes változat

  • Az ízesítést a nyers tojással kezdd! Pici tejet, tejszínt és cukrot is keverj el a tojásban, ettől puhább és ízesebb lesz az a bunda.
  • A kenyérszeletek ebben pancsolnak, majd fejenként egy evőkanál vajon kell kisütni őket.
  • Ne égesd oda, ha a tojás már nem nyers, készen is van!
  • Rakhatsz rá lekvárt, mézet vagy juharszirupot, pici vízzel és cukorral megfonnyasztott gyümölcsöket, kompótot, és fűszerezheted is - mint én, a fahéjmániás.
  • Bevallom, még mogyorókrémmel is megkentem, csakhogy a napi zsírbevitelemet egy étkezésre letudjam. Vigyázat, gyilkos kombó!
    Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Sós változat

  • A tojásba mehet rengeteg zöldfűszer friss vagy szárított változatban, só, és persze tej és tejszín is - ki hogyan kívánja.
  • A sütés ugyanúgy egy kanálka vajon történik, és nem tarthat tovább másfél-két percnél.
  • Jól mennek hozzá a friss zöldségek, én paradicsomot, újhagymát és aszalt paradicsomot halmoztam rá és mellé.
Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Bekerült életem legjobb tojásélményei (igen, a tojás evéséhez kapcsolódó benyomások, ezt írtam) közé: könnyű, mégis laktató, és iszonyúan ízletes.

Bon appetit!

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.