étterem magyaros ízek emlék ritz-carlton Percze Ágnes gyermekkor
Vidéki lány lévén, magyaros konyhán nőttem fel. Hétvégén a családi ebédnél zöldségekkel gazdagon telerakott, aranysárga színű húsleves volt csirkepörkölttel, galuskával és uborkasalátával. Ha pedig nem pörkölt került az asztalra, akkor anyukám előhúzta az örök jolly jokert: a rántott húst krumplipürével.

Mikor serdülő lány lettem, igyekeztem minél távolabb kerülni a hagyományos magyaros konyhától. Megpróbáltam lépést tartani a divattal, amit a zsír- és szénhidrátmentes étkezés, a sok zöldség és a natúr táplálkozás jelentett számomra. Az évek múlásával egyre inkább meggyőződésemmé vált, hogy a magyar konyha nem trendi a XXI. században. Lassan kezdtem elfelejteni az illatokat, az érzéseket, anyukám tanácsait, nagymamám praktikáit. Kezdett a feledés homályába veszni a gyermekkor íze, a vidéki kisváros szíve-lelke. Minden, amit nekem az ételeken keresztül adott a múltam.

Forrás: Shutterstock

Néhány napja felhívott a kedves vezető szerkesztőnk, hogy lenne-e kedvem a Ritz-Carlton Hotel éttermében vacsizni. Na mégis ki mondana erre nemet? Annál trendibb hely kevés van. És pont ezért lepett meg, hogy azzal a bizonyos "nem trendi" magyaros menüsorral vártak. Vidéki lányként, kétségekkel és várakozással tele, de kicsit félve nyitottam be az ajtón.

Jó, nemcsak a magyaros ízvilág gondolata frusztrált. Hanem egyáltalán, hogy kell egy ilyen helyre felöltözni? Melyik evőeszközt kell majd használni? Egyáltalán, hátradőlhetek a széken, vagy úrinőként, feszes háttal, peckesen kell majd ülnöm egész este?

Pedig már kívülről észre kellett volna vennem: ez a hely más, mint egy átlagos szálloda étterme. A Deák St. Kitchen utcafrontján, nincs hivalkodás. Nem utalnak arra, hogy éppen Budapest egyik legimpozánsabb luxusszállodájának éttermébe készülök belépni, oldva ezzel a hozzám hasonlók idegenkedését a fényűző csillogástól.

De az én szorongásomat keményebb fából faragták! Nem lehet ám csak holmi külsőségekkel oldani. De ekkor szerencsére megérkezett a kápia paprika krémleves! Számomra ez hozta meg az áttörést. Abban a pillanatban, mikor a meleg leves elkezdte csiklandozni az ízlelőbimbóimat, a Lecsó című rajzfilm ételkritikusának szerepében találtam magam, amiből az este folyamán már képtelen voltam kilépni. "Lepjen meg!" hangzik el a filmben, és ez a "Lepjen meg!" felszólítás egyszerűen helyet követelt magának a fejemben, kiszorítva onnan minden mást.

Forrás: Shutterstock

Ekkor tapasztaltam meg (újra), hogy a jó étel igazából varázsszer. Elvarázsolja az időt, a teret és a lelket is. Ahogy sorra következtek a fogások, egyre távolabb kerültem gondolatban az asztaltól.

Hirtelen ott találtam magam a nagymamám ölében, aki épp mesélt nekem, és közben gyengéden simogatott ráncos kis kezeivel. Kis lábasban rotyogott a vasárnapi ebéd a tűzhelyen, a sütőben pedig a kedvenc sütim sült, édes illatával betöltve az aprócska konyhát.

Kavarogtak bennem az emlékek, miközben újabb és újabb finomságokat tettek elém, melyek mindegyike továbbrepített a számomra már rég feledésbe merült világba. És ahogy kortyolgattam a bódítóan és lágyan simogató boromat, kicsit elszégyelltem magam. Szégyelltem, hogy megengedtem magamnak a felejtést. Szégyelltem, hogy elhittem: a magyaros ételeknek ideje már lejárt. Szégyelltem, hogy ahelyett, hogy őriztem volna azt a kincset, amit anyukámtól és a nagymamámtól kaptam, évekre eltemettem magamban.

Akkor este egy kicsit megváltozott az életem. Megváltozott az ételhez való hozzáállásom, és megváltoztam kicsit én is.

Alföldi foodporn - avagy a sült vértől az eperburgerighttp://www.she.hu/herself/20170719-etel-fozes-etelfogyasztas-etterem-disznovagas-alfold-hagyomanyok-foodporn.htmlA főzés, mint párterápia/válóokhttp://www.she.hu/herself/20170214-kozos-fozes-hazassag-parterapia-turelem-rutin-egymashozcsiszolodas.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.