főzés tápérték konyha étel Buddha-tál táplálkozás
Bár a neve valami egzotikus őrületet sejtet, ne ijedj meg: egy kiadós Buddha-tál készítéséhez basic konyhai tudás is elég. Tisztán és egyszerűen! - Ez lehetne a jelszó, így én el is köteleztem magam a mozgalom mellett.

A tisztaság adalékanyag-mentes, természetes összetevőket, az egyszerűség pedig - kivételesen tényleg - egyszerűséget jelent. Itt nem kell panírozással pepecselni, vagy méregetni az időt és a hozzávalókat.

Csak annyi a dolgod, hogy kedvenc alapanyagaidat külön-külön, egyszerű módon el- és előkészíted, majd egymás mellé halmozod egy hatalmas tányérba. A Buddha-tállal szerintem visszatértünk a táplálkozás gyökereihez - legalábbis én így képzelek egy lakomát a civilizáció előtti időkből.

Forrás: iStockphoto/sergeyshibut

A Buddha-tál mégis több, mint egy szimpla egytálétel, mégpedig az összetevők szisztémája miatt! Ezek ugyanis a tápértékük szerint kerülnek a tányérra - a harmonizáló ízek már csak a plusz extra! A lényeg, hogy egy tál megfelelő arányban tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot, ezáltal fedezze a napi tápanyagszükséglet nagy részét. De nyugi, nem kell most elkezdened memorizálni a brokkoli meg a tojás pontos tápanyagtartalmát! Éppen ez a Buddha-tál filozófiája, hogy mindennek megvan a pontos helye a rendszerben. Mutatom is.

  1. A tálad negyede legyen mindig valami összetett szénhidrát: rizs, durumtészta, hajdina, köles, bulgur, kuszkusz vagy quinoa.
  2. A következő negyed sok-sok fehérjéé. Jöhetnek a különböző babfélék, lencse, csicseriborsó, tofu, falafel, tojás, grillezett hal vagy csirke.
  3. Helló párolt vagy főtt zöldségek! Például brokkoli, borsó, karfiol, kukorica, cékla vagy ceruzabab - a mélyhűtőből előkapva is jók vagytok.
    Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
  4. Pakolhatod a nyers zöldéget: paradicsom, répa, uborka, újhagyma, lilahagyma - szeletelve, darabokban vagy reszelve, mikor hogy esik!
  5. Ez a "toppingok", vagyis a pakolások ideje! Lehetnek krémesek, zsírosak és ropogósak: humusz, aszalt paradicsom, natúr joghurt, avokádó, tahini, reszelt sajt és olajos magvak - amit csak kívánsz!

+1 Nem kötelező, de ha a Buddha-tálad megkívánja, most meglocsolhatod egy egyszerű öntettel. Például keverj össze olívaolajat, kis citromlevet, zöldfűszereket, sót, borsot, majd locsold a jóságokra!

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Ami pedig az ízeket és a pontos hozzávalókat illeti: nincsenek szabályok! Akár te is feltalálhatsz egy jól működő Buddha-tál ízvilágot, ami aztán hódító útjára indul a Pinteresten.

Falni, vagyis bocsánat, enni pedig lehet fél kézzel, ülve vagy állva: a Buddha-tál a kényelemről is szól. Vagy a pörgős hétköznapokról - mikor hogy. Amúgy a trend keleti ihletésű, a név Buddha kerek hasára és a tál formájára utal. De összeköthető az egészséggel is: egy istenség ugyanis soha nem lehet beteg.

Lifehack francia módra: csoki és pezsgő a karcsúságérthttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170621-francia-nok-etel-karcsusag-taplalkozas-modszer-pezsgo-csokia-ratatouille-recept.htmlAz irodai menőség új csúcsa: az uzsidobozhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170524-etel-csomagolas-etelhordo-uzsonna-doboz-tippek-trukkok-kajak.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.