életmód mindenmentes ételek egészséges étkezés
Napok óta a szintetikus protein étrendkiegészítőktől harsog a brit sajtó. A szakemberek lecsaptak a hamis reklámkampányokra, amelyek mesterséges módon előállított protein készítményekkel bombázzák az egészséges életmód fanatikusait.

A fogyasztók számára elérhető információ átláthatatlan, és a testépítők és fitneszkedvelők nagy része valódi fehérjeforrás helyett azonnal az étrendkiegészítőkhöz nyúl. A shake-ek, kapszulák, smoothie-k átvették a helyet a természetesen proteint tartalmazó húsoktól és halféléktől, a tojástól és a hüvelyesektől. Az emberek azt hiszik, hogy egy dobozból megvásárolható az ideális test, és arra számítanak, hogy túlsúlyosból izmossá válnak egy pirulától.

Forrás: iStockphoto/Lecic

Azonban a szakértők szerint egy átlagos embernek bőven elég 55g protein egy nap, aki pedig többet mozog, az természetesen is felturbózhatja a bevitelét, kilónként 1.2-1.5 gramm extra proteinnel. Tehát egy 80 kilós embernek elég 100-120 gramm egy nap - főleg, ha nem egyszerre, hanem egyenletesen viszi be a szervezetébe.

Bár ez a protein probléma jelenleg a brit fiatalok több mint 40%-át érinti - az egészséges életmód mánia közel sem csak az edzőtermekben pusztít. A glutén-, laktóz-, cukor- és mindenmentes ételek egyre nagyobb falatokat harapnak le az élelmiszerpiacból. A reformétkezés nemcsak a tényleg rászorulóknak (lásd: orvosilag igazoltan laktózérzékeny, gluténallergiás stb.) lett elérhetőbb, hanem az amúgy teljesen egészséges, esetleg pár felesleges kilóval küszködőnek is. A mindenmentes étkezés státuszszimbólum lett, és az Instagramon pózoló hiperegészséges fiatalok ingyen marketinget biztosítanak a feltörekvő reformcégeknek.

Azonban kevesen gondolják végig, hogy csak azért, mert egy terméknek jó a marketingje, vagy, mert a fél Instagram tele van a belőle készült zabpalacsintákkal, még nem lesz egészségesebb. Sőt. A glutén, a laktóz és társaik ellen indított vendetta komoly problémákat okozhat. A nem megfelelő étkezés túlsúlyhoz, vitamin és rost deficithez, energiaveszteséghez, anorexiához és egyéb étkezési rendellenességekhez vezethet.

Forrás: iStockphoto/Marek Uliasz

A reformételeken és étrendkiegészítőkön élő fiatalság nagy része botcsinálta dietetikus, aki jó esetben elolvasott néhány népszerű blogot, ahol ezt az életmódot istenítik. Az egészséges életmód blogok nagy része mögött pedig nem képzett szakemberek, hanem súlyproblémákkal küszködő, önmegvalósító, reklámkampányokban jártas fiatalok állnak. Persze, hogy simán el lehet adni az abszolút mindenmentes felhő kenyeret, ha egy szép szőke lány csücsörít a képernyő mögött.

A jóléti társadalmakban mindig felüti a fejét a legújabb egészséges életmód trend, mert az emberek alapvetően inkább többet fizetnek egy jól eladott termékért, mint hogy elmenjenek mozogni, vagy egy szelettel kevesebb kenyeret egyenek a vacsora mellé. Könnyebb teljesen leírni a szénhidrátot, cukrot vagy zsírt, mint utánajárni, hogy milyen arányokban van rájuk szüksége a szervezetünknek. Persze, hogy gyorsan lefogysz 5-10 kilót, ha nem eszel szénhidrátot (ezt személyesen bizonyíthatom).

Azonban hosszú távon a mindenmentes étkezés nem tartható, mert összeomlik a szervezetünk.

A gyors fogyást harsogó cégek pedig - a gyengeségeinkre játszva - örömmel dobják piacra az újabb és újabb kamu termékeket. Az egészséges életmód az tényleg egy életmód. Hosszú távra tervezve, józan paraszti ésszel mérlegelve, esetleg egy dietetikust megkérdezve tényleg lehet egészségesen élni.

Ezért ne kövessük már vakon a legújabb étkezési trendeket, csak azért, mert szeretnénk a menők elérhetetlen kasztjába tartozni!

Paleo-, vegán- és gluténsznobok, szevasztok!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170607-paleo-vegan-gluten-taplalkozas-egeszseg-laktoz-dieta-terror-gasztro.htmlSzuperkaja - csak egy városi legenda vagy valódi csodaszer?http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170406-szuperkaja-chia-mag-tudokles-bukas-kaposzta-egeszseges-gasztro-varosi-legenda.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.