főzés teríték vendégfogadás tálalás trükkök háziasszony tippek előkészületek
Egy bizonyos életkor felett teljességgel elkerülhetetlen a felnőtt szociális élet első mérföldköve: a vacsorameghívás.

Nyilvánvalóan itt nem arról beszélek, amikor valaki téged hív meg, megetet, lesi minden kívánságodat és egész estén keresztül szórakoztat. Azzal a résszel semmi gond. A vacsorameghívás nehezebbik fele, amikor neked kell meghívnod azt a bizonyost, aki tökéletes házigazdaként, egy tökéletes bazsalikomos, avokádós sült csirke mellett tökéletesen elszórakoztatott.

Mielőtt beütne a pánik, íme, néhány top tipp, hogy a felnőttkor akadályait könnyedén véve te se égj be, amikor erre kerül a sor.

Bort mindenbe!

Az egész életemet megváltoztatta a titok, hogy egy pohár bortól minden étel jobb lesz. Pörköltbe locsolj egy kis vöröset, csirke mellé fehéret, rizottóhoz pedig keverj egy kis száraz fehéret! Hidd el, ennyin múlik, hogy mérföldekkel közelebb járj az éttermi ízekhez. A személyes kedvencem pedig, hogy főzés közben akár magadnak is tölthetsz egy pohárkával.

Forrás: Getty Images/AMV/Kupicoo

Emellett pakolj az asztalra néhány borospoharat, azokba szalvétát és rögtön felkészültnek, rendezettnek tűnsz a vendégek előtt.

Ne spórolj a kellékeken!

Én minden vacsoravendéget színházi nézőként kezelek. Mire megérkeznek, már készen várja őket a megterített asztal, valami dísszel a közepén. Nem kell vagyonokért bevásárolni, elég néhány gyertya egy szalaggal átkötött befőttes üvegben.

Gyakran kézzel írt menükártyákat is gyártok, feltüntetve a különböző fogások hozzávalóit. Ha pedig nincs kedvem a dekorral bajlódni, akkor magát az előételt használom díszként.

Egy pár olasz kenyér ropi, sonkába csavarva bögrékben tálalva, vagy fokhagymás olajbogyó, sajt, gyümölcs kis tálkákban - nemcsak egyszerű, hanem mutatós is.

Forrás: iStockphoto/gdjukanovic
TIPP:
Bármit teszel is, ne felejtsd el a só- és borsszórót az asztalról! Akkor se, ha szerinted az étel tökéletes, ahogy van. Akkor se, ha szerinted a szecsuáni csirke mellé felesleges.

Zenével bárhova elrepítheted a vendégeidet

Néha kedvem lenne a francia riviérán vacsorázni, vagy Manhattanben koktélozni. A vacsoravendégeimet nyilván nem ültethetem repülőre, úgyhogy zenével és fényekkel teremtek hasonló hangulatot.

  • egy olasz bisztróhoz sorfényeket akasztok az asztal fölé, és felcsavarom az operát a Spotify-on
  • ha amerikai, hamburgeres estét tartunk, akkor szól a soul és a jazz
  • ha indiai esetén a Bollywood zenéket tolom

A tálalás egy titkos fegyver

Amikor lazábbra venném a hangulatot, akkor az asztal közepén tálalok, és mindenki vesz magának, amennyi jól esik. Viszont amikor muszáj kicsit formálisabbra venni a témát, az előételtől kezdve a főételen át egészen a desszertig mindent kis adagokban, művészien elrendezve tálalok. Még a legegyszerűbb étel is sokkal "ínyencebbnek" tűnik, ha szépen megkomponálva teszed a finnyás vendég elé.

Forrás: Getty Images/svetikd

Ne kísérletezz!

Lehet, hogy a Pinteresten jól nézett ki, de ha még egyszer sem próbáltad ki, akkor ne a vendégeidet használd kísérleti egérnek! Ha nem vagy konyhatündér, vegyél néhány kész alapanyagot, és dobd fel friss hozzávalókkal!

Senkinek nem kell tudnia, hogy az az isteni finom sütemény egy órája még a fagyasztóban csücsült. Csak pakolj rá néhány friss gyümölcsöt, és kész a varázslat.

Fél óra plusz!

Kezdj el fél órával előbb főzni, akkor is, ha úgy gondolod, hogy nincs rá szükség! A hozzávalóidat előre készítsd ki, mintha egy főzőműsorban lennél!

Hidd el, ezt a tippet még egyszer megköszönöd nekem.

Ha nem kerülsz időzavarba, akkor talán lesz időd bezárni a macskát a hálószobába, leülni fél órára, és emlékeztetni a párod, hogy milyen témákat kerüljön az asztalnál.

És legfőképpen: érezd jól magad!

Egy vacsora sem tökéletes, szóval vedd lazára és nevess, ha valami mégsem működik úgy, ahogy megtervezted! Hiába minden erőfeszítés, ha a háziasszonynak rossz a kedve, az a vendégsereg hangulatán is érződni fog. Szóval ne feszülj rá nagyon! :)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.