fogyókúra módszerek elhízás tanácsok csodaszerek tippek
Van egy ismerősöm, nevezzük Shirley néninek. Évente négyszer kezd bele fogyókúrába: Dr. Németnevű Szakember tablettái, amerikai sikermódszer, sztárbelgyógyászok, turmixok és házhoz érkező csodakaják segítségével.

Néha állítja, hogy fogyott egy-két kilót - ilyenkor nem merek szólni, hogy ez még bizony a mozgósúly kategóriája. Többet költ diétára, mint Emma Watson könyvekre - és mi az eredmény? A pocakja gyarapszik, a csípője pedig vaskosabb.

Nemrég ez a drága Shirley megint rendelt magának valami csodaport (csekkoltam az összetételt, sima fehérjepor), ami mellé különleges diétát javasol a gyártó cég (csirke, saláta, rizs - nahát!). Nem kérdeztem, mennyibe kóstált ez az innováció, csak jeleztem, hogy én ingyen tanácsolok életmódot és javaslok ételeket. "Jó, majd legközelebb a te módszeredet próbálom ki." - csicseregte Shirley. Elkerekedett a szemem: máris borítékolható a frissen kezdett kúra kudarca? A fogyizás csak egy hobbi, mint másnak a horgolás vagy a fallabda? Shirley, drágám, választhattál volna olcsóbb és egészségesebb szenvedélyt is magadnak...

Forrás: iStockphoto/VladimirFLoyd

És arról még ne is beszéljünk, hogy nekem "módszereim" vannak. Mert nincsenek! Csak nem hülyítem magam azzal, hogy a testembe bejuttatott szertől megváltozik annak biológiai működése. (Vagy ha igen, azzal nagy baj van.) Fogyókúrás szer címén valójában csak a reményt adják el, borsos áron. A reményét annak, hogy nem kell változtatni semmin, a szer hatására hamarosan úgyis kialakul a bugyimodell test.

Holott legalább egyszer már mindenki hallotta a fogyás "nagy titkát": egyél kevesebbet, mint amennyit felhasználsz! Aki ezt rendszeresen önként elfelejti, az fogyókúrázzon és hízzon boldogan egy életen át Shirley nénivel. Viszont aki elfogadja, nehogy elkezdjen lemondani az étkezés örömeiről! Nem kínzó kúrákra, csak változtatásra van szükség. És nem radikálisan, hanem élhetően.

Ha rám hallgatsz, ezeket örökre elfelejted:

  • Fogyókúrás szerek. - Hazudnak neked. És tönkreteszik a bélflórádat.
  • Lemondani a kedvenceidről egy életen át. - Úgysem fog menni.
  • Éhezni. - Ne éhezzé'!

Helyette ezek lesznek a barátaid:

  • Nézz a lelked mélyére! Miért eszel többet a kelleténél? Mi hiányzik igazán? Mi pótolhatná az életedben?
  • Hogy állsz az idővel? Van időd rendszeresen vásárolni és főzni? Ha nem, van pénzed megvenni a jó ételt a jó helyről?
  • Szeretsz mozogni? Ha nem, akkor is muszáj lesz! Az is jó, ha minden nap sétálsz egy fél órát. De az még jobb, ha találsz egy sportot, amit szeretsz és heti két-három alkalommal beiktatod. Szeresd a felszabaduló endorfint!
  • Tervezd meg a heted: mikor mozogsz, mikor eszel, mit eszel? Minden nap legyen legalább egy dolog, ami örömet okoz!
  • Csökkentsd a fogások mennyiségét - hidd el, nem fogsz éhen halni! A cél, hogy annyit egyél, amennyi elég a jó működéshez - és ne többet.
  • Vegyél egy digitális konyhai mérleget, és csekkold az adagokat!
  • Figyeld a tested jelzéseit: mi esik jól, mitől van kajakómád, mikor mit kívánsz? Az a jó, ha a hasad is meg te is jól érzitek magatokat.
Forrás: Getty Images/Neustockimages

Végül tetováld bele az agykérgedbe a következőket:

  • Sok zöldség! Az nem kifogás, hogy nem szereted! Fedezz fel és kísérletezz! Szoktasd rá magad, hogy napi két-három alkalommal egyél zöldséget!
  • Zabpehely, köles, bulgur, barnarizs, hajdina, quinoa - ismered őket? Ők az új barátaid! Kísérletezz, valamelyik biztos ízleni fog!
  • Bánj óvatosan a finomított cukorral és liszttel! Valójában egyikre sincs szükséged...
  • Semmi készétel! Egyszerűen felejtsd el, hogy létezik!
  • Mindig a természetest válaszd a mesterséges helyett, a könnyűt fogást a nehéz helyett!
  • Sose haragudj magadra, ha valamiből túl sokat ettél! Az evéshez nem kapcsolódhat negatív érzés.
  • Szeresd az ízeket és a szép alakodat, de egyiket sem jobban a másiknál!
  • Légy türelmes magaddal és élvezd az új életed! Hamarosan a friss ruhatáradat is élvezni fogod...

Nyiri Zsuzsi
Én Bébispenót

Elmentem futni. Borzasztó volt.http://www.she.hu/herself/20170302-futas-sport-tapasztalat-lomha-luzer-hangulat-endorfin-uj-korszak.htmlFogyókúra tévhitek modell kézből - avagy mit NE csinálj!http://www.she.hu/herself/20161104-fogyokura-dieta-modell-vekonysag-egeszseg-tevhitek.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.