külső Nagy X. Viktória műnő önbizalomhiány sminkelés
Valószínűleg minden nő hallotta életében legalább egyszer egy férfitól, hogy "Mennyivel jobban nézel ki smink nélkül!" Mégis, ha kép alapján kellene választani - legyen szó randevúról vagy állásról -, a többség nem a natúr kinézetű hölgyeket részesíti előnyben.

Most akkor ki is az álszent: aki sminkkel, vagy aki a természetesség álarca mögött megszégyenít másokat? Egy dolgot kapásból le lehet szögezni: a smink a nők egyik banánhéja, amit szívesen alánk tesznek. Szándékosan, vagy csak úgy véletlenül. Cukinak látszó pasik, vérbő barátnők, aggódó anyák és persze mi, nők. A lényeg, hogy mindenki elmondhassa a kéretlen véleményét.

Íme, a jellemző reakciók egy sminkelt arc láttán:

  • Úgy nézel ki, mint egy lotyó.
  • Valamit rejtegetni akarsz ezzel a vakolattal?
  • Csak azért sminkelsz, hogy a pasik rád mozduljanak.
  • Kicsit mű a kinézeted...

De nézzük, mi történik, ha a természetes külsőt választjuk:

  • Mi van veled, beteg vagy?!
  • Hú, olyan sápadtnak tűnsz!
  • Ha smink nélkül járkálsz, szerinted ki fog rád mozdulni?
  • Néha nem halnál bele, ha feldobnál egy kis pirosítót!

A lista végtelen, és persze nem lehet általánosítani, ám a dekorkozmetikumok (nem) használata is remek alkalom, hogy valaki megmondja, hogyan éljünk. Évek óta tolja arcunkba a média, hogy váltsunk natúrra, szabadítsuk fel az arcunkat a smink rabigája alól. Számos hazai és nemzetközi celeb vállalta, hogy az újabb hesteg mozgalom arca lesz, és a netet elözönlötték a smink nélküli képek. Habár számos fotó riasztónak vagy megdöbbentőnek hatott, a mozgalom jó szándékú célját kár lenne vitatni.

A nők érezzék jól magukat úgy, ahogy vannak. A témában készült társadalmi felmérések szerint az átlagos nő jobban érzi magát a tudattól, hogy Gwyneth Paltrow, Kate Winslet vagy Alicia Keys hozzá hasonlóan néz ki reggel, ébredés után. Sőt, Keys annyira bátor volt, hogy még a vörös szőnyegen is végigvonult a "meztelen" arcával.

Forrás: AFP/Valerie Macon

A lehetetlen szépségideálok korában tehát örvendetes, hogy vállaljuk önmagunkat - de tényleg a csupasz arcunk az egyetlen módja, hogy szeressük magunkat? A natúr posztok számát tekintve úgy tűnhet, mintha a smink nélküliség lenne az ideális.

De vajon a sminked definiál? Ki döntheti el helyetted, hogy nézz ki? Ahogy a természetes kinézet hívei egyre hangosabbak lettek, úgy jelent meg az újabb troll csoport, aki a sminkelőkön kezdte élezni a nyelvét. Hirtelen az arcfesték egyet jelentett az önbizalomhiányos, mű nővel, aki rejtegeti magát.

Feltettem magamnak a kérdést: nem vagyok bátor, mert nem posztolok #natúr képeket az Instán? Adekvát válasz híján (nincs Instám) annyit mondhatok: én szeretek sminkelni. Ahogy a beleink, úgy például az arcbőrünk, a szemöldökünk vagy a szemünk formája sem egyforma. Sminkelek színházba, irodába, társaságba, és igen, a sötét moziba is. Úgy, ahogy nekem tetszik, harmóniában önmagammal.

Sokan aknés bőrrel, nem látszó szemöldökkel, arcpírral vagy épp a szem alatt húzódó karikákkal küzdenek. Miért is ne javíthatnánk önmagunkon? Pláne, ha ettől jobban érezzük magunkat. Hiszen a testpozitív szemlélet nem jelentheti azt, hogy ne húzz magassarkút vagy ne fesd ki magad. A testpozitív hozzáállás a választás kérdése, a döntés arról, hogy mi tesz boldoggá. Kit a szemfesték, kit a természetes arc - kizárólag mi döntjük el, senki más.

Alig egy évvel azután, hogy esszéjében megmagyarázta, miért csatlakozott a #nomakeup mozgalomhoz, Alicia Keys címlap interjúban tért vissza a sminkhez. Mint mondta: nem rabszolgája a sminknek, de annak se, hogy ne viselje. "Jogom van választani, és egyikért sem szégyeníthet meg senki" - tette hozzá.

Mi pedig, amíg elgondolkodunk a testpozitív kifejezésen, álljunk a tükör elé, és nézzük meg, hogy állna rajtunk mondjuk a sötét rúzs! Lehet, hogy feldobná az arcunkat, vagy úgy néznénk ki, mint egy elcseszett Marlene Dietrich-imitátor. Majd eldöntjük.

Még több olvasnivalóra vágysz?
Megértjük, és segítünk is neked. Ha idáig eljutottál, biztos Greta May írói oldala is tetszene, ahol rengeteg hasonló téma vár rád.Fotó: Pályi Zsófia

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.