állatvédelem nyúzás Balogh Orsolya táska krokodil Louis Vuitton állatkínzás
"Csak erős idegzetűeknek!" - írja a felhívás, mielőtt elindítanád a PETA tulajdonába került videót, amit egy vietnámi krokodilbőr feldolgozó üzemben készítettek. Én megnéztem, pedig ha állatok bántalmazásáról van szó, minden vagyok, csak erős idegzetű nem.

De látnom kellett, különben nem hiszem el, hogy létezik ekkora embertelenség. Élő krokodilokat nyúznak meg pár kurva drága tatyóért! Tudnám részletezni a nyúzás menetét, de nem akarok senkit felzaklatni. Akit érdekel, úgyis megtalálja a felvételt.

Bajban vagyok, mert nehezen találom a szavakat. Könnyű lenne arról fröcsögni, mit érdemelne a Louis Vuitton cég és az összes ott dolgozó, akik ilyen módon állítják elő a luxustáskát. A felháborító szó édeskevés arra, hogy kifejezzem azt a mélységes undort és dühöt, ami végigsöpört bennem a felvétel megtekintése után. A videó lejátszása alatt azzal küzdöttem, hogy el ne sírjam magam fájdalmamban és tehetetlenségemben.

Bárcsak szuperhős lehetnék! Odateleportálnék az üzembe, kimenteném ezeket az állatokat, és kóstolót nyújtanék a vezetőségnek abból a bánásmódból, amiben az állatokat részesítik. Mert igazából nem a dolgozók a hibásak, ők csak drodidok a gépezetben, akik elvégzik a piszkos munkát. A szitkokat nem ők érdemlik elsősorban - hanem azok, akik kitalálták, hogy csak akkor lehet igazán jó és minőségi az a táska, ha elevenen nyúzzák meg hozzá az alapanyagot. Persze nyilván, egyik alkalmazottnak sem tartanak fegyvert a fejéhez, hogy már pedig ezt a munkát kell választania - szóval, azért őket sem hagynám kibújni a felelősség alól.

De a legszebb az egészben, hogy nem is itt kezdődik igazán az állatkínzás, hanem az állattartásnál. Havonta 1500 krokodil esik át ezen a procedúrán a vietnámi hüllőfarmon, ahol több ezer krokodil él. Rettenetesen kicsi betonmedencékben, szinte egymást megnyomorítva tartják az állatokat. Miért is gondoskodnának a helyigényről vagy a megfelelő ellátásukról, mikor úgyis táskák lesznek belőlük? Ezek csak állatok, nem tudnak sírni, könyörögni, jajveszékelni. Sőt, a krokodil egy csúnya, veszélyes állat, ami néha embereket öl, miért érdemelne bárminemű tiszteletet vagy élőlényhez méltó bánásmódot?!

Forrás: Shutterstock

Ezek után nehezemre esik majd megállni, hogy ha igazi LV táskát látok valakinél, ne menjek oda hozzá és tartsak neki kiselőadást arról, miként készült a csini tasija. Tudom, sokan tudatlanságban élnek és csak odáig jutnak, hogy ez egy méregdrága, szép, krokodilbőr táska - és fogalmuk sincsen a rideg tényekről. Arról, hogy a vásárlásukkal bűnrészesek lesznek a gyilkolásban. Még akkor is, ha nem voltak ott személyesen, nem emeltek kést és szeletelték fel a szerencsétlen párát - de azzal, hogy megvásárolták a terméket, igenis tettestársak.

Áldásukat adták a gyilkolásra, a kegyetlenkedésre. Engedélyt adnak a cégnek, hogy újabb meg újabb táskákat állítsanak elő, ami egyet jelent a következővel: vér fog folyni. És miért? Egy táskáért! Gyáva az az ember, aki ebbe nem gondol így bele és csak mossa kezeit, hogy nem ő tehet erről. De igenis tehet!

Tényleg ennyire kell a fényűzés, az egó etetése, hogy az ember elmondhassa magáról, Louis Vuitton táskája van? Csak így lehet manapság felvágni vagy azt érzékeltetni, hogy valaki tehetős? Lehet, hogy régen az ilyen termékek státuszszimbólumok voltak, de ma már senki le se szarja, hogy eredeti LV táskád van-e. Ettől senki sem lesz különb. Nem nyílik meg előtte a felső tízezerhez vezető út kapuja. Ahogy azzal sem, ha más egzotikus állat bőrét húzza a lábára vagy használja kalapnak, kabátnak.

Én ugyanazt fogom tenni az ügy érdekében, mint eddig. Soha, semmilyen körülmény között nem fogok egzotikus állat bőréből készült luxusterméket venni. Ha te is szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy minél kevesebb életet oltsanak ki egy vacak táskáért, akkor kövesd te is a példámat!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.