sport egészség gyerek test anya külső csinos Dörök Vanda
Attól, mert anya vagy, még igenis lehetsz egészséges és vonzó. Persze gyakorló édesanyaként azt is pontosan jól tudom, hogy "könnyű azt mondani". "Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy" - mondják.

Azt viszont már nem teszik hozzá, hogy csak a józan ész határáig. Vagy legalábbis ne mindenáron.

Biztos, hogy túlsúllyal akarsz élni?

Ha túlsúllyal küzdesz, akkor mondhatjuk, hogy így is gyönyörű vagy, és a párod se a külsőd miatt szeressen. DE fogadd el a magas vérnyomást, a cukorbetegség kockázatát, a magas koleszterinszintet! A koszorúér-betegségeket, a stroke kockázatát, a zsíros máj veszélyeit és az ízületi bántalmakat is...

Ugye-ugye, így már nem hangzik túl jól ez az önámító bullshit? Te sem mondanád, hogy "Szeretem magam, úgy, ahogy vagyok, akkor is, ha jól belebetegszem." És az esztétikai faktorról még nem is beszéltünk. Szerintem egy nőnek az se smafu. Mert egy egészséges, vonzó (nem gebe!) testben a lélek is felszabadul és sugározni kezd. Tudod: ép testben ép lélek!

Tudom, hogy anyaként a legutolsó, amire energiát tudsz tartalékolni a szimultán házimunka, gyereknevelés, kisautó tologatás vagy játékbaba teáztatás után, az a sport. Pedig az egészséges táplálkozás bőven nem elég a régi önmagad visszanyeréséhez. A sportot - hidd el - nem lehet, és nem is érdemes megkerülni!

Ember tervez, a gyerek meg széttrollkodja...

Anyaként teljesen átérzem, hogy ez a "hozzuk magunkat formába" projekt baromira nem könnyű. Egy totyogós mellett az élet az úúúristen! És senkinek nem kell szégyenkeznie, ha bevallja, hogy a saját idegrendszerünk épen tartása érdekében az élet gyakran úgy alakulhat, ahogy azt a pici elképzeli. Biztosan nem vagyok egyedül azzal a tapasztalattal, hogy amikor végre rászánom magam, hogy na, akkor most sportolni megyek, akkor valaki tutira keresztbe tesz. Ha más nem, akkor a logisztika.

Forrás: Shutterstock

Gyúrunk, vaze?

Mert ha konditerembe akarsz járni, mondjuk, heti 2 alkalommal, az minimum heti 4 óra mínusz. 1 óra edzés, plusz oda-vissza utazgatás, átöltözés, csacsogás az edzővel. Márpedig egy anyánál feszesebb időbeosztással csak a multik sztármenedzserei élnek.

Fuss Forest, fuss!

A másik kézenfekvő sport a futás. És amikor végre nem esik, nem havazik, és nem fúj orkán erejű szél, te pedig már a gázspray-det is beszerezted, hogy na, akkor elkezdesz futni, és rendbe hozod magad... akkor a gyerekednek jut eszébe, hogy éhes. Hogy kakilnia kell, és csak te törölheted ki a fenekét, vagy esett akkorát, hogy örülsz, amiért életben maradt. Esetleg csak simán rafinált, és rájön, hogy le akarsz lépni, ő meg ezért reflexből átvált matrica üzemmódba.

Bőven sorolhatnám még, milyen bonyolult szituációkat hoz az élet. Hányszor kell lemondani a személyi edzőt, és ugrik el linkre egy alkalom a bérletedről. Ám neked akkor is muszáj törődnöd magaddal, mert ennyivel tartozol a csodálatos testednek és a családodnak is.

Én az Anyatest Projektet nyomtam két nagyon egyszerű okból. Az egyik, hogy otthonról végezhetem, és a videók csak egy hétig elérhetőek. Ez épp eléggé motivál, hogy ne tologassam a mozgást a végtelenségig, ugyanakkor mégis elég tág időintervallum, hogy ne legyen gond, ha a gyerek pont "dráma napot" tart. A másik ok, hogy anyaként az idő nagy kincs!

Ezért nem mindegy, hogy 30-40 perc alatt mennyire sikerül átmozgatnod minden izomcsoportodat. És jelentem, én már a viszonylag egyszerű gyakorlatok után is meglepődve konstatáltam, hogy olyan izmaimat is érzem, amikről eddig nem tudtam, hogy vannak. Az már csak kis extra, hogy gyerekfelügyeletet sem kell szervezned, mert torna közben simán eljátszik melletted a kicsi. Kivéve, amikor ráül a fejedre - de ezt tekintheted hatékonyságnövelésnek... ;)

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.