bőrápolás arcbőr arcápolás szépségtipp Abonyi Ági pattanás
Vannak, akik szerencsések, és gyönyörű a bőrük, akár a babapopsi - mindenféle erőfeszítés nélkül. Aztán vannak olyanok is, akiket kamaszként elborítanak a ragyák, de felnőtt korukra olyan szép bőrük lesz, mintha az egész meg sem történ volna. Sajnos én nem tartozom közéjük...

Próbáltam mindent: extrém drága csodakrémeket, kezeléseket, természetesen voltam bőrgyógyásznál is, de minden csak ideig-óráig jelentett megoldást. Aztán belefutottam a YouTube-on egy lány videójába, aki a saját történetén keresztül próbált jó tanácsokat adni másoknak. Ezek közül néhányat én is kipróbáltam, és egy év távlatából állíthatom: ha nem is makulátlan a bőröm, de kezdek elégedett lenni az eredménnyel.

1. Tudom, uncsi: de a táplálkozás tényleg számít!

Ezt korábban is sokszor hallottam, de elengedtem a fülem mellett - mivel már évek óta jó minőségű, túlnyomórészt bio élelmiszereket fogyasztottam, és súlyproblémáim sem voltak. Csakhogy az esetleges ételérzékenységet nem vettem figyelembe.

Az első fontos lépés a "gyógyulás" útján az volt, hogy csináltattam egy ételintolerancia tesztet, amiből kiderült: tojásfehérje és tejfehérje érzékeny vagyok. Úgyhogy 2018 január óta nem fogyasztok sem tejet, sem tojást.

2. Milyen ágyneműben alszol?

Az ágynemű - különösen a párna - nagyon fontos. Hiszen mennyit alszol? 6-8 órát? Közben a arcbőröd folyamatosan a párnához ér. Nem mindegy, miből van a párna töltete, hiszen akár arra is érzékeny lehetsz. Ráadásul magát a párnát is mosni kell 1-2 hetente,nem csak a huzatot - de nem mindegy, hogy mivel.

A rajta maradt mosószer és öblítő ugyanis irritálhatja a bőrödet. Én jelenleg gyerekeknek való hipoallergén mosószert használok, öblítőt pedig egyáltalán nem. Arra is figyelj, hogy az ágyneműd huzata ne műszálas, hanem természetes, esetleg hipoallergén anyagból legyen!

3. A haj, mint "veszélyforrás"...

Hosszú hajad van? Nap végére tele lesz porral és baktériumokkal, amikor pedig lefekszel aludni, az arcodba lóg... Éjszakára rakd fel "zuhany kontyba", vagy legalább fond be! Ugyanilyen fontos a sampon kérdése is: nem csak addig érintkezik a bőröddel, míg gyorsan megmosod a hajad.

A maradéka rajta marad a tincseiden, amik folyamatosan az arcodhoz érnek. Ezért igyekezz olyan hajápoló termékeket használni, amik a lehető legkevesebb kemikáliát tartalmazzák!

Forrás: Shutterstock

4. El a kezekkel!

Próbálj nagyon tudatosan ügyelni arra, hogy ne piszkáld - egyszóval ne érintsd meg fölöslegesen - az arcodat! Sőt, ha máshol is van problémás bőrfelületed, azt se...

5. Hanyagold a kemikáliákat!

Ha nem csak az arcodon vannak pattanásaid, akkor nagyon fontos a megfelelő tusfürdő vagy szappan kiválasztása - méghozzá a "kevesebb több" elve szerint. Nekem nagyon bevált egy kézműves sószappan, mindenféle illat nélkül. Ráadásul a bolygónknak is adsz egy pacsit azzal, ha nem műanyag csomagolású terméket veszel.

+1 Találj egy jó orvost!

Keress egy olyan bőrgyógyászt, aki tényleg személyre szabottan foglalkozik a problémáddal, és figyelembe veszi, ha mondjuk, ez vagy az a krém nem használt korábban. Nekem 35 évesen adatott meg egy ilyen doktornő - tőle viszont végre kaptam olyan krémeket, amik megszüntették a bőr alatti pattanásaimat...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.