Budapest outfit ősz trend Mercedes-Benz Fashion Week tél
Bár a tavasz még csak most kopogtatott be az ajtónkon, a divatban nincs megállás, New York, London, Milánó és Párizs után kicsiny hazánkban is az őszi-téli trendeket vettük szemügyre.

A régió legnagyobb divateseményét, a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest-et a korábbiaknál izgalmasabb helyszínen rendezték meg, hiszen a Ludwig Múzeumban eddig még soha nem volt divatbemutató. Így viszont a kortárs művészet és a divat kapcsolata sokkal szorosabban jelent meg: a múzeumi térben teljesen új értelmet nyertek a kreációk.

A felhozatal bőséges volt: múlt szombaton 13 magyar tervező kollekcióját mutatták be és a 6 kiegészítő tervező állított ki a pop-up store-ban.

Virágzó századforduló

Érdekes utazásra invitál a Celeni. A ruhák csipkerészleteihez és hímzéseihez a Hajós utca 32. alatt található Szedő-ház adta az ihletet. A szecesszió egyik legjellegzetesebb épülete telis-tele van virágokkal: a lépcsőkorlátokon, a kilincseken, az ólomüveg ablakokon és a színes csempéken végigfutó virágminták nemcsak az öltözékeken, hanem a Karman Jewelry csodaszép ékszerein is visszaköszönnek. A Celeni nő fekete masnival összefogott hajával, pasztellszínekkel lágyított fekete ruháival és földet söprő libbenő maxiszoknyáival egy misztikus világba kalauzol minket - mintha az alkimisták vegykonyhájába nyernénk betekintést.

Forrás: Polyák Attila

Modern betyárok

Az ígéretes tehetségű ZSIGMOND DORA a a 60-as évek kultikus filmdrámájához, a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegényekhez nyúlt inspirációért. A vidéki lét, a betyárvilág a nyersebb hatású anyagokban és a szőr díszítésként való használatában mutatkozik. A kollekció a fekete, bézs, homokszín és szürke árnyalatú darabjai egymással nagyon jól kombinálhatóak, így a rétegesség, az egymás tetejére halmozott ruhadarabok még jobban mutatnak. A hideg időkben nagyon praktikusak lesznek a meleg gyapjú pulóverek, a kivehető bélésű szövet-, és a szabályozható bőségű vízlepergető kabátok.

Forrás: Polyak Attila

Futurisztikus tuning

Egy autószerelő műhely vagány lányai feketére festett ajkakkal, pimaszul a fejükre dobott baseball sapkáikkal és hanyagul felhúzott necc zoknijaikkal szabadultak be a CUKOVY kifutójára. A futurisztikus ezüst szürke színjátszó steppelt darabok a Vissza a jövőbe című film hangulatát hozták, amely elég nagy hatással volt a tervezőpárosra. Ez a vonal, illetve a grunge beütés nagyon jól megfér a nőies sziluettekkel és a 80-as években oly kedvelt flitterekkel. A fekete és szürke olajzölddel és vakító fuksziával egészül ki, így a végeredmény rendkívül látványos. Tényleg már csak egy jó kis break tánc hiányzott a showból.

Forrás: Polyák Attila

Játékos feministák

A legbohémabb és színhasználatában legüdébb kollekció Anna Daubneré volt, aki stílusos Anna Amélie táskákkal tarkította bemutatóját. A kontrasztos színek és romantikus fodrok az ősz vidámabb arcát mutatják és a bátor colour blocking trendre csábítanak. Egy szetten belül akár három-négy különböző színblokk is található, amit a mintás darabok tesznek még játékosabbá. Annát Kertész Attila absztrakt festményei inspirálták, így születtek meg a változatos textúrákban létrehozott egyszínű és pöttyös darabok.

Forrás: Polyák Attila

Könnyű szárnyakon

A '70-es évek kelet-európai fílingje, az igazi retró érzés jelenik meg a TOMCSANYI éjkék, smaragdzöld, rozsda és sötét szürke darabjain. A légi utazások eleganciáját, a Malév nosztalgikus emlékét idézik meg az ingruhák, az overálok és az oversize fazonú kabátok és a hímzett repülőgépekkel díszített darabok. A légies selymek és csíkos kötöttek jól megférnek a nehezebb neoprénnel, bársonnyal és bőrrel. Nem hiányozhat az őszi palettáról a sötétkék farmer sem, amely kényelmes és jól variálható a kollekció többi elemével.

Forrás: Polyák Attila

Merész variálhatóság

Szintén a '70-es '80-as évekhez nyúlt vissza a NUBU, de ennek a két évtizednek csak a formavilága figyelhető meg a kollekcióban. Illetve Fajó János festőművész derűs színeinek és konstruktivista szemléletmódjának hatása. A sportosabb darabokat a cipzárok és az elasztikus zsinórok teszik variálhatóvá, illetve több darabot egy fémpiercing-szerű tű ráncol össze. A modern vonalat tovább erősíti a szőrmebundák kapucnis felsővel és a tollkabátok szőrmestólával való viselése, míg a '70-es évek a bővülő ujjakban és nadrágszárakban van jelen.

A fekete, fehér, teve- és púderszín mellett a karakteres neon narancs a hideg szezon uralkodója a NUBUnál - nemcsak a ruhákon, hanem sminkben is. A bemutató alatt ezúttal is élőzenét hallhattunk: Jónás Vera énekelt és kísérte magát gitáron.

Forrás: Polyák Attila

A retró, a sportos trendek és a nőies sziluettek tehát megmaradnak, de megnyugodhattok, hogy pont annyira lesz színes, merész és a valóságtól elrugaszkodott a következő idény, amennyire csak akarjátok!

Nyitókép: Polyák Attila

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.