divat outfit ballonkabát ruha tavasz trend tippek stílus
Végre tavasz van, és lassan, de biztosan lekerültek a vastag kabátok! Na, és most jön a kérdés, hogy milyen átmeneti kabátot érdemes választani, ami csinos, praktikus és stílusos?

Az én javaslatom a bézs ballonkabát, amely a kényelmet és a nőiességet harmonikusan jeleníti meg. Miért kell, hogy a te gardróbodban is lógjon egy ilyen trencskó? Mert bármikor bevethető, multiszezonális, bármilyen stílusú ruhadarabbal remekül kombinálható, időtálló szabása van, és hivalkodás helyett viselője jó ízléséről tanúskodik.

Forrás: Getty Images/Christian Vierig

Mielőtt továbblépnénk, nézzünk egy kicsit utána, hogyan született meg ez az ikonikus darab! Ugorjunk vissza az időben 160 évet, amikor a márka alapítója, Thomas Burberry megnyitotta üzletét egy angol kisvárosban! Ekkor még szó sem volt divatos darabokról, vadász- és sportruhákat adott el.

Majd nem sokkal később szabadalmaztatta a garabardin nevű gyapjúból szőtt anyagot, amely légáteresztő és vízálló volt. Találmányáról értesült a brit hadsereg is, így a hatalmas áttörés sem váratott sokáig magára: az első világháború kitörésekor megbízták, hogy készítse el a katonák egyenruháját. Ekkor született meg a trench coat, vagyis a lövészárok kabát, amely ellenállt a legzordabb időjárásnak is.

Forrás: Wikipedia

Azok a részletek, amelyek a többi kabáttól megkülönböztetik a trencskót, praktikumból születtek:

  • a vállpántokon a katonák kitüntetéseket és jelvényeket tudtak elhelyezni
  • az övre pedig akaszthattak fegyvert, térképet vagy kézigránátot

Szintén védjeggyé vált a kockás bélés és a 10 gombos, duplasoros gombolás. Az alapanyag nemcsak a hadseregben, hanem antarktiszi expedíciókhoz és pilóták hosszú távú utazásaihoz is tökéletesnek bizonyult.

Nem sokkal később a ballonkabát kilépett a "munkaruha" státuszból. A háború után csillaga még fényesebben kezdett ragyogni: a hazatérő veteránokon kívül a nők is szívesen hordták, így kisvártatva uniszex darabbá lépett elő. Az '50-es években a hollywoodi filmvásznon is szerepet kapott: Humphrey Bogart a Casablancában, Audrey Hepburn pedig az Álom luxuskivitelben című filmben hordta. Marlene Dietrich a fekete változatban játszotta a végzet asszonyát. Így lett a brit hadsereg egyenruhájából kultikus darab.

Forrás: AFP forum

A Burberry most is ugyanezt a filozófiát követi, amit a márka atyja - a feltaláló, újító és úttörő Thomas Burberry - képviselt: szezononként igyekeznek valami újdonsággal előrukkolni, így a legendás trench coat mindig másmilyen formában születik újjá. Azt például gondoltátok volna, hogy csíkos szatén köntösként, puffos ujjakkal, illetve pasztell csipkéből is jól mutat ez a kabát?

Forrás: Getty Images

A ballon optikailag nyújtja az alakot, eltakarja a kényesebb területeket, így minden alaktípusnak jól áll. Ha alacsonyabb vagy, akkor keresd a karcsúsított fazonokat, és ne válassz túl hosszú kabátot, inkább térd felettit! Azzal is tudsz egy picit csalni, hogyha kecsesen leengedve hordod, és az övet hátul kötöd meg.

Hétköznapi flangálásra a legjobb választás, hiszen farmerrel és edzőcipővel sportosabb összeállításokba is könnyedén beillesztheted, viszont, ha elegánsabb darabokkal passzítod, szuper nőies lesz a végeredmény.

Forrás: Getty Images

És ez a klasszikus darab hogyan lehet trendi 2017-ben?

Oversize fazonnal és csupa bohém, fekete kiegészítővel: felül nyitottbakanccsal, szőrmestólával, fodros miniruhával, szőrmeszegélyes bőrpapuccsal, na és persze egy karakteres napszemüveggel.

A francia nők mesteri stílustrükkje, hogy a kabát ujjait feltűrik, a gallért felhajtják és az övvel csomót kötnek a derekukon, mintha a csatot eltörték volna. Magnifique! ;)

Forrás: Getty Images

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.