teszt próbafülke pozitívum negatívum vásárlás tapasztalatok
Sokan kampányolnak az online vásárlás mellett, mivel kényelmes és gyors, de én ezen a téren mégis "régimódi" vagyok, mert szeretem megfogni az anyagot, látni az esését és a valódi színét. Így sajnos nem kerülhető el az sem, hogy a próbafülkék felé vegyem az irányt.

Az üzletek többségében sajnos még mindig nem fektetnek elég hangsúlyt arra, hogy megfelelő körülmények között lehessen próbálni.

Azt azért szeretném hangsúlyozni, hogy vannak pozitív kivételek, ezekbe a boltokba szívesebben is térnek vissza a vásárlók - köztük én is. Jöjjön a nagy próbafülke teszt, amelyben budapesti üzletek öltözőhelyiségeit tesztelem. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! :D

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Negatívumok:

Nem kell ahhoz klausztrofóbiásnak lenni, hogy észrevedd: a fast fashion üzletek legnagyobb részében borzasztóan pici a próbafülke.

  • Ha lehajolsz, tuti hogy bevered a fejed és sokszor még ülőke sincs.
  • Ha van fogas, az biztos, hogy letört és bent lóg egy csomó otthagyott cucc.

A kabátod és a táskád elhelyezése tehát lehetetlen küldetés, de mégsem teheted őket a koszos padlóra. A próbafülkék és a tisztaság ugyanis még nem mutatkoztak be egymásnak. Érthető, hogy ennyi vásárló után nehéz takarítani, de a hajszálak, pormacskák és a ruhákról leesett cetlik, öntapadó matricák társaságában öltözködni több, mint kiábrándító.

A tükör 10-ből 9-szer maszatos, és vagy előnytelenül szélesnek látszol, vagy bombatestű amazonnak. Az utóbbi még jó is lenne, ha otthon - miután újra magadra öltöd legújabb szerzeményedet -, nem fakadnál majdnem sírva, hogy mégis hogyan tudtad ezt a borzalmat kiválasztani?

Ó, és hát itt van az "ajtó" kérdés is.

  • A lengőajtó biztos, hogy valamelyik oldalról nemes egyszerűséggel arcon csap.
  • A kilincses verziókból a legviccesebbek a zár nélküliek, így próba közben folyton ébernek kell maradnod, nehogy rád nyissanak.
  • A függöny ebből a szempontból barátibb, de azt meg nem lehet normálisan behúzni, tehát marad a rángatás, ha azt akarod, hogy a szemben lévő fülkéből ne lássanak át.

Ja, és a függöny fekete. Ez most komoly? Nem a saját temetésedre készülsz, szóval ezt a hátteret jó lenne offolni. Szerencsére már vannak a világosabb, vagy szürke drapériás üzletek is.

Forrás: Getty Images/tioloco

Ha csodával határos módon jó a függöny, akkor hótziher, hogy a világítást szúrják el. Tudom: nem klappolhat minden. De előnytelen fényben a legszebb dizájner csoda is egy levágott textildarab illúzióját kelti. Te pedig vízihullaként, vagy szabadnapos zombiként állsz a porcicák által lakott, cseppet sem bizalomgerjesztő fülkében.

A legoptimálisabb a tükör két oldalán lévő enyhe fény lenne, a legrosszabb a felülről jövő és a vakító, vallató fény, amitől két percen belül megfájdul a fejed.

Végül a hab a tortán, amivel csak akkor szembesülsz, amikor röpke fél órán keresztül végigálltad a próbafülkék előtt kígyózó sort... Nem mehet be veled senki! Tessék...? Így azt a kevés reményt is elveszik tőled, hogy ha már a világítás rossz, a hely kicsi és tuti, hogy a tükör is csal, akkor legalább legyen egy külső szem, hogy megspórold a visszautat.

A megoldás tehát:

  1. Kevés cuccal indulj shoppingolni, hogy ne kelljen bajlódnod az ide-oda pakolgatással! Készítsd fel magad előre, hogy kicsi lesz bent a hely, és vegyél inkább pár nagy levegőt, mielőtt elkezdenél ezen bosszankodni!
  2. Egy gyors alapsminket mindig tegyél fel, így nem lesz megtévesztő a benti fény!
  3. Ugyanabból a ruhából vigyél be nyugodtan több méretet, ha első blikkre nem tudod megítélni, hogy melyik lesz az igazi! Így nem kell próba közben kiszaladgálnod.
  4. Ha nem fehérneműt vagy bikinit próbálsz, lépj ki a fülkéből és keress egy nagyobb tükröt! Nemcsak ruhát, hanem cipőt is így érdemes vásárolni, hogy lásd a tényleges arányokat. Az igényesebb üzletekben több oldalon is van tükör, így minden szögből tudod magad csekkolni.
  5. Élj a visszavitel lehetőségével! Ha otthon jössz rá, hogy mégsem tetszik a kiválasztottad, muszájból ne tartsd meg! Vidd bátran vissza és mondd azt, hogy ajándékba vetted, de rossz lett a méret.

    Az árat általában készpénzben vagy ajándékutalvány formájában kapod meg, illetve ha kártyával vásároltál, akkor visszautalják a kártyádra. Fontos, hogy a blokkot mindig tedd el és az áru címkéjét se hajítsd ki egyből a szemétbe!

És most jön a teszt: szúrópróbaszerűen beszaladtam 6 üzletbe, ami hirtelen szembejött.

Zara

Az egyik kedvenc üzletem a Zara, ennek ellenére megőrülök attól, hogy a párom nem kísérhet be a próbafülkébe. A szürke függöny nem mögöttem van, így annyira nem zavaró, de lehetne bent egy kicsit világosabb. Pakolni viszont sok helyre tudok: polc alá, polcra, fogasokra.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Pimkie

Nagyon ötletes, hogy a fogasokon 3 csoportra -igen, nem, talán - oszthatjuk a felpróbált darabokat, mégis ebben a fülkében éreztem magam a legrosszabbul.

A poros tükörben akkora voltam, mint egy bálna, és erre rátett még egy lapáttal a hátteret adó fekete függöny is. A hátul lévő forgatható tükör nagyon praktikus, de ezt már észre sem vettem, annyira melegem volt.

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Pull&Bear

Nem túl nagy, nem túl sötét, mégis valami hiányzik nekem ebből a kabinból! Ülőke és fogas pipa, a khaki színű függöny mondjuk nem a kedvencem, de ahogy a szomszédból hallottam, ők hárman járnak ide és sokáig szoktak próbálni, hogy rájöjjenek jól fognak-e állni rajtuk a kinézett darabok... De találtam egy nagyon menő szőrmegalléros, szegecsekkel kirakott farmerdzsekit, úgyhogy az kárpótolt!

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

H&M

A hely tágas, ide is bekísérhetnek, és van pluszban egy forgatható tükör is, hogy lássam, hogyan nézek ki hátulról.

A próbafülke mindig hemzseg a leesett bilétáktól, a függönyök koszosak, a fogasokon pedig akkora bumszlik vannak, hogy csak cselesen lehet rájuk pakolni.

A világítás felülről jön, illetve van a tükör két oldalán is, így a fotókon kicsit világos a felsőtestem, de összességében szeretem ezt az üzletet.

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Promod

A legkisebb, első blikkre legstílusosabban berendezett apró helyiség piros függönyével emelkedik ki a felhozatalból. Azonban ha jobban megnézitek, láthatjátok: hogy egész alakos képet sem tudtam készíteni, annyira pici a hely.

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

Az egyik sarokból kialakított ülőkére csak a fél fenekem fért rá, és a tükör mögül érkező világítás is hozzájárult a kripta fílinghez.

Orsay

Ezen a fotón nézek ki a legélethűbben, így nem kérdés: ez az üzlet lett a kedvencem! A pink függöny tetszik, szuper a világítás és L alakban van hatalmas tükör, így minden oldalról szemezhetek magammal.

Forrás: Horváth Antónia saját fényképe

A fülke nem nagy, de világos és páromat sem kell kint hagynom.

Nyitókép: Horváth Antónia saját fényképe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.