választás megfelelő színárnyalat színtónus alapozó bőrtípus
Hideg van, a nyári barnaságodnak már nyoma sincs. Sebaj, majd segít az alapozó! Kiáltanak fel sokan, és már nyúlnak is a sötét árnyalatú alapozós flakon után.

Remek választás a világos bőrre sötét alapozót kenni, ha a félresikerült indián lány címre gyúrsz.

Ha a világos arcbőrödre sötét alapozót kensz, Te is pontosan ilyen nevetségesen festesz.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/VladimirFLoyd

Igen, tudom, a rutinosabbak a nyakukat és a dekoltázsulat is sötétre mázolják, de el kell őket keserítenem: kedves Hölgyek, a füleitek, a nyakatok hátsó része, a hajtövetek és a kézfejeitek is világítanak ám az arcotok mellett!

Ha Te nem szeretnél nevetség tárgyává válni, javaslom inkább a szolit vagy fogadd el, hogy télen világosabb az arcod, és ennek megfelelően válassz alapozót!

Mire érdemes figyelned?

1. Bőrtípus

Mint ahogy arctisztító és arcápoló termékeket is bőrtípusunknak megfelelően választunk, alapozó esetén is figyelembe kell vennünk, hogy normál, száraz, zsíros vagy vegyes az arcbőrtípusunk. Normál bőr esetén természetes hatású, lágyabb textúrájú, száraz bőr esetén hidratáló tulajdonsággal rendelkező alapozóra van szükségünk. Ha zsíros vagy vegyes az arcbőrünk, kerüljük az olajos összetételű termékeket, helyettük válasszunk mattító, kifejezetten zsíros vagy vegyes bőrtípusra ajánlott alapozót.

Ugye mondanom sem kell, hogy sminkelés előtt előkészítjük az arcunkat bőrtípusnak megfelelő tisztítással, tonizálással és hidratálással. Ha ezekre nem figyelsz, néhány óra után csillog az arcod, száraz bőr esetén pedig szépen elkezdesz majd hámlani.

2. Színtónus

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Valua Vitaly

Ez egyénenként és évszakonként eltér attól függően, hogy milyen mértékben éri arcbőrünket napfény. Alapvetően két típust különböztethetünk meg:

  • a „C"-s, azaz a cool, tehát hidegebb bőrtónushoz illő alapozót
  • a „W"-s, azaz warm, tehát melegebb bőrtónushoz illő alapozót

Legfőbb különbség közöttük, hogy míg a C-s típus sárgásabb, a W-s rózsaszínesebb hatású.

Általában azoknak, akiknek könnyen, gyorsan barnul a bőrük, inkább C-s, míg azoknak, akiknek hajlamos a bőrük a leégésre, inkább W-s típusú termékek szoktak beválni, de kivételek természetesen mindig akadnak.

Kérlek, legyél magadhoz őszinte! Ha a bőröd könnyen leég, ne válassz magadnak C-s alapozót, mert olyan leszel, mint akinek májbetegsége van: sárga!

3. Színárnyalat

Ha sikerült az arcbőrünknek megfelelő színtónust kiválasztanunk, nézzük meg, melyik az a színárnyalat, ami leginkább azonos jelenlegi bőrszínünkkel.

A kisebb számok a világos, a nagyobb számok a sötétebb árnyalatokat jelölik.

Érdemes egy adott színtónusból választanunk egy világos és egy sötét árnyalatot, és ezeket kevernünk megfelelő arányban. Így az évszakok változásával arcbőrszínünk változását is követhetjük alapozónkkal.

TIPP: A megfelelő színtónus és színárnyalat eltalálásához az orcánk egyik szegletén próbáljuk ki az alapozót! Nem a kézfejünkön kencézünk, mert ez, bár nagyon jól hangzik, nem egészen olyan színű, mint az arcunk. Így könnyen mellényúlhatunk!

4. Az alapozó felvitele

A legoptimálisabb állagú alapozó kiválasztásához fontos átgondolnunk, hogy mivel és hogyan fogjuk azt felvinni arcbőrünkre. Alapvetően dolgozhatunk a kezünkkel, szivaccsal vagy alapozó ecsettel.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Valua Vitaly

Bármelyik applikációs módot is választjuk, figyeljünk rá, hogy körkörös mozdulatokkal, viszonylag gyorsan dolgozzunk, elkerülve ezzel a csíkok és foltok kialakulását!

Ezt a képességet hagyjuk meg inkább a bociknak, hidd el, nekik sokkal jobban áll.

5. Minőség

Mindamellett, hogy bőrtípusunknak megfelelő, színtónusban és színárnyalatban bőrünkkel leginkább harmonizáló alapozót választunk, elengedhetetlen, hogy választásunk egy jó minőségű termékre essen. A minőségi termék használatával ugyanis nem csak a bőrirritációt kerülhetjük el, de sokkal tartósabb és szebb lesz a végeredmény, ha minőségi alapanyagokkal dolgozunk.

A minőségi termékekből ráadásul kevesebbet is kell használnunk, így az egyszeri nagyobb befektetés hosszú távon megtérül.

Az elvesztett nyári barnaságunk kompenzálására nem a sötét alapozó és a bronzosító a megoldás.

Ha nem vagy elégedett a színeddel, menj el néhányszor szoliba vagy barátkozz meg a téli világosabb arcbőröddel, és ennek megfelelően válassz alapozót is!

Csendes júlia

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.