orosz irodalom magazin Mester és Margarita Mihail Bulgakov A Mester és Margarita évforduló
Szenvedés, bánat, lelkiismeret-furdalás, fájdalom, tehetetlenség. Aki hasonló érzésekre vágyik, annak irány az orosz irodalom lenyűgöző tárháza. Bevallom, én imádom, sőt! Az olvasás szeretetét is egy orosz írónak, nevezetesen a ma 82 éve elhunyt Mihail Bulgakovnak köszönhetem.

Főművét, a Mester és Margaritát négyszer vettem a kezembe. A regény első részé ugyanis annyira untatott, hogy folyton feladtam. Aztán eljött egy torokgyulladásos ágyhoz kötés, és ebben a lázas tehetetlen, fájdalomtól mámoros állapotomban végre sikerült, elértek hozzám Bulgakov szavai.

Alkoholizmus, depresszió és elektrosokk
Ernest Hemingway, legendás író ismeretlen oldalát is megmutattuk már. Olvasd el!

Mihail Afanaszjevics Bulgakov 1891. május 15-én született Kijevben, ami akkor még az Orosz birodalom része volt. A hétgyermekes értelmiségi család kellő hátteret biztosított Bulgakovnak, aki orvosi egyetemet végzett, és pár évig praktizált is, mielőtt háborújárt férfiként az írásnál kötelezte el magát.

Bulgakov és a morfium

A friss diplomás orvos 1916-ban vált morfium függővé. Ebben az időben ugyanis munkája során rendkívül sok diftériás beteggel állt kapcsolatban, ami miatt folyamatosan e betegség elleni szereket szedett. Ezek azonban a szervezetében fájdalmas reakciót váltottak ki. Annak érdekében, hogy hivatását továbbra is képes legyen ellátni, Bulgakov morfiumot kezdett el használni. Egyes feljegyzések szerint a szert első felesége, Tatjana támogatásával sikerült egy évvel később letennie, más beszámolók viszont arról szólnak, hogy élete végéig élt morfiummal.

Forrás: Shutterstock

Bulgakov és a halálos fenyegetés

Romantikus lenne azt írni, hogy az írót egy féltékeny férj fenyegette meg, de az igazság ennél sokkal prózaibb. Miután Bulgakov végzett az orvosi egyetemen, Szmolenszk városában kezdett el dolgozni. Első kórházi napja pedig maradandó emlékeket szerzett a fiatal orvosnak. Történt ugyanis, hogy egy vajúdó nő érkezett a kórházba a férjével, aki érezhetően rendkívüli módon aggódott felesége életéért. A folyosón elővette töltött fegyverét, majd azzal fenyegette meg Bulgakovot: „Ha meghal, megöllek!". Az eset szerencsére jól végződött, senki sem halt meg.

Bulgakov és a túlvilági szellemek

Bár az orosz író nevéhez több ismert és népszerű mű is kötődik, A Mester és Margarita az, amit leginkább vele azonosítunk. Az „azonosítás" pedig nem véletlen, hiszen címszereplőit az író saját magáról és harmadik feleségéről mintázta.

Elena Sergeevna Silovskaya már első találkozásuk alkalmával megbabonázta Mihail Bulgakovot, ez az átütő szerelem első látásra pedig nem maradt viszonzatlan. Bár a nő ekkor még más valaki szerelme volt, ez nem állta útjukat. Szerelmüket az utókor számára a már említett regény hivatott megőrizni: az író Elenáról mintázta Margarita alakját, önmagáról pedig a Mestert.

Talán a kapcsolatuk kezdete, talán a Mester és Margaritában megjelenő Ördög kézzelfogható alakja, talán ezek együtt tehetnek arról, hogy hosszú ideig járt az a szóbeszéd a házaspárról, hogy a túlvilág sötét erőivel, gonosz szellemeivel állnak bűnös kapcsolatban.

Bulgakov és a halál

Mihail Bulgakov halálát, a hivatalos verzió szerint örökletes vesebetegség okozta. Egy népszerű, ám igen elrugaszkodott elmélet szerint Bulgakov nem halt meg a hétköznapi értelemben, egészen egyszerűen a Sátán vette magához, mint tanítványát. Ám a legtöbben úgy vélik, 1940. március 10-én morfium-túladagolás végzett a híres orosz íróval.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.