emlékezés színész Patrick Swayze Törőcsik Edit Dirty Dancing Ghost születésnap
Létezik olyan ember a Földön, aki ne tudná, ki Patrick Swayze?! Mondjuk, nekem 1989. július 6-ig fogalmam sem volt. Egyrészt mert túl fiatal voltam, másrészt meg Magyarországon ekkor mutatták be a Dirty Dancinget.

Azt a filmet, amivel a színész örökre beégette magát a kollektív tudatalattinkba. Igen, tudom, más filmekben is játszott, nem is akárhogy, de ebben feledhetetlen volt. A nem túl bonyolult sztorit elviszi Swayze tánca, csípőringása és a jószívű rosszfiú - akiről persze a legvégén minden kiderül - karaktere. Akkor még a szívemben üres volt a helye a filmsztár férfinak. Aztán zsenge tizennégy évesen megláttam őt, és el is foglalta ezt a helyet.

Ki az, aki nem imádta a tóban gyakorlós részt, amikor tanítja Bébit ugrani, hogy bízzon benne, el fogja kapni? Ki az, aki nem tudja, hogy amikor forgatták a jelenetet, már ősz volt, festékkel fújták zöldre a leveleket, és a színészek majd' megfagytak forgatás közben? Tényleg, én ugyan honnan tudom? Fogalmam sincs.

Ki az, aki nem azonosította Swayze-t a jóképű táncossal, akinek vajból van a szíve, és ott segít, ahol tud - főleg elesett (vagy megesett) nőkön? Én is azt akartam, hogy az udvarlóm ilyen legyen. A tánc csak bónusz volt, bár egy tóban én is gyakoroltam volna csókok között az ugrálást.

Forrás:AFPforum/ Collection Christophel/© Vestron Pictures/© Vestron Pictures

A következő film, amiben őt láttam, szintén csak megerősítette bennem, hogy ez a férfi maga lenne a főnyeremény. Ki ne akart volna fazekaskodni a szerelmével, úgy, ahogyan ők tették Demi Moore-ral a Ghostban? Szerintem az a jelenet a filmtörténet egyik legszexibb jelenete. Nem csodálkoznék, ha ezt látván megnőtt volna az agyagozás iránt érdeklődők száma. Én is eljátszottam a gondolattal, sőt, még egy műhelybe is elmentem, azonban az alkotás öröme kevés volt Patrick nélkül. Vele az alkotás gyönyörét lehetett volna átélni - hát, így jártam.

Még mielőtt megkapnám, hogy csak én, és a hozzám hasonló nők, lányok, asszonyok voltak oda érte, azért álljunk meg egy pillanatra! Kinek a pasija, férje, lovagja, kísérője nem találta szexinek, hogy csak annyit mond a szerelmi vallomásra válaszul: "Dettó." Akkor még én is azt hittem, hogy milyen vagány az a férfi, aki nem beszél az érzelmeiről.

Azóta felnőttem, és tudom, hogy az érzelmeket sokkal jobb kimondva megélni, mint ráhagyva. De ebben az időben ez volt a pasik felé az elvárás, a dettó. Ha nem mondta, gáz volt. Könnyen lehetett örömet okozni nekünk, csak egy szó: dettó. Mindenki tudta, mit jelent! Óriási szerelmet, és hogy együtt fogunk fazekaskodni, akkor is, ha nem.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Paramount Pictures/Paramount Pictures

Ki volt olyan híres, hogy a nevét a szlengben is használták a filmje után? Ha valaki azt mondta, Swayze vagyok, azt jelentette: "Szellem vagyok, elmentem." Azt hiszem, ez már az abszolút szupersztár kategória. Nem véletlenül választották meg 1991-ben a legszexibb élő férfinak. Ám hiába rajongtak érte a nők, ő hűséges volt a feleségéhez, akibe még 18 évesen beleszeretett...

Forrás: AFPforum

Aztán ide, hozzánk, már nem értek el a sikerei és a szerepei, vagy legalábbis úgy nem, hogy a Dirty Dancinget és Ghostot túlszárnyalták volna. Majd eltűnt. Az én szívemből is, mert ott átvette a helyét Brad Pitt, és azóta sem tudták még kiütni onnan, talán Omar Sy, majd egyszer.

Döbbenet, hogy már tíz éve meghalt, és ijesztő, hogy ennyire fiatalon "swayze-zett" el. Mondjuk, a kollektív tudatalattiban így örökre fiatal, szerelmes és sármos marad. Róla nem lehet előtte-utána fotókat közölni, hogy mennyire megöregedett. Neki erre nem volt ideje. A hasnyálmirigyrák vitte el. Majdnem két évig küzdött vele. A felesége csak a halála után fél évvel beszélt róla először, hogy férjének alkoholproblémái voltak.

Azt hiszem, nem akarta korábban felfedni a férje gyenge pontját... 34 évig voltak együtt. Hatalmas szerelem lehetett. Akkora, hogy Patrick még a Piszkos tánc egyik betétdalát, a She's Like The Wind című számot is neki írta.

Emlékezzünk ma együtt Patrick Swayze-re a tavas jelenettel! Ha messzebbről, kicsit hunyorogva nézem, akár lehetnék mellette én is...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.