szakítás kibeszélő Milly Johnson könyv Cheryl Strayed
Szakítani sosem könnyű. Akkor is nehéz, ha mi vetünk véget egy kapcsolatnak, és akkor is fáj, ha a másik szeretne véget vetni a szerelemnek. Akár így, akár úgy történt - az önsajnálat fázisa után -, profitálhatunk is belőle: tudatosítsuk magunkban, hogy mi mit rontottunk el, és a következő kapcsolatban mit csinálhatunk jobban (mindig van ilyen)!

Egy szakítás után elveszítjük az énünk egy apró részét, és az identitásunk is megborul kicsit. Olyan kérdésekkel kell szembesülnünk, hogy kik is vagyunk a másik nélkül, lesz-e még részünk igazi, nagy szerelemben. Tele vagyunk fájdalommal, kérdésekkel, félelmekkel.

Ráadásul időnk is van ezeken gondolkodni, hiszen a szabadidőnk egy jelentős része (amit addig a párunkkal töltöttünk) most hirtelen felszabadul, és eleinte nem is nagyon tudjuk, mihez kezdjünk vele. Siránkozás és vad bulizás helyett (vagy után) érdemes kihasználni ezeket a nehéz perceket, mert ha tanulunk belőlük, akkor a személyiségünk fejlődni fog, és az önbizalmunk is erőre kaphat.

Hogy hogyan? Például önfejlesztéssel, aminek az egyik legjobb és legegyszerűbb módja az olvasás. Nekem egy-egy könyv komoly támaszt nyújtott a szakítás utáni időszakban, amikor próbáltam újra megtalálni önmagam. Megmutatom, nekem mi segített.

Milly Johnson: Tavaszi affér

Első ránézésre könnyű nyári olvasmánynak tűnik, de nem az. Sokkal mélyebb gondolatok vannak benne, mint gondolná az ember. A főszereplő a 35 éves Lou, aki véletlenül egy lomoktól való megszabadulásra buzdító cikkre bukkan egy magazinban. El is kezdi rendbe tenni a fiókját a munkahelyén, és meglepve fedezi fel, milyen jó hatással van rá.

Otthon is folytatja, lassan a mániájává válik, és miközben szép lassan megszabadul a felesleges, évek óta nem használt dolgaitól, változások indulnak el az életében. Ahogy kézbe veszi a környezetének rendbe tételét, újra felfedezi azt a magabiztos, erős lányt, aki valaha volt - még mielőtt a férje és a rosszindulatú főnöke teljesen elnyomták ezt benne.

Persze a vége kissé kiszámítható (hiszen romantikus olvasmány), de mégis javaslom, hogy olvassátok el. Nagyon jól végig lehet benne követni, hogyan találhatjuk meg önmagunkat, ha visszavesszük az irányítást az életünk felett - és ez néha olyan apró dolgokból indul el, mint egy szelektálás. Én sokat tanultam belőle.

Cheryl Strayed: Vadon

Az írónő rendkívül megrendítő módon írja le a saját történetét. A regény a veszteségről, a fájdalomról és a saját magunkban rejtőző erőről szól - amit csak akkor fedezhetünk fel, ha van bátorságunk próbatétel elé állítani magunkat. Cheryl Strayed esetében ez egy 1100 mérföldes, 3 hónapig tartó túra volt teljesen egyedül, testi-lelki megpróbáltatások közepette.

A zarándoklat után nem mást, mint saját magát találja meg - ami nem is csoda, ha az ember 3 hónapot tölt gyakorlatilag teljesen egyedül az erdőben, ahol csak magára számíthat. Egy ilyen helyzetben az ember kénytelen szembenézni az életével és a gondolataival.

A könyvből film is készült, ami szintén remekül sikerült, de a könyv jobban visszaadja a legmélyebb és legszemélyesebb gondolatokat, és azt a folyamatot, hogy hogyan képes valaki a szétesett életével szembenézni és talpra állni.

Forrás: Collection Christophel via AFP/© Bob Industries / Fox Searchlight Pictures / Pacific Standard/Bob Industries / Fox Searchlight

Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy

A végére hagytam a kedvencemet - mert Tisza Kata terápiás versei olyan mély érzelmeket fejeznek ki, hogy az maga a csoda. Verses formában dolgozza fel egy válás történetét, de az is adjon neki egy esélyt, aki nem szereti a verseket, mert ez egy egyedülálló elbeszélés.

A történet egy meggyötört nővel indul, aki kilép a romboló kapcsolatból, átmegy egy válságon (váláson), majd szép lassan újra felfedezi önmagát. Végül megtapasztal egy új szerelmet is, amiben kiteljesedik, és ezzel minden korábbi szenvedése értelmet nyer. Csodálatosak és egyedülállóak a sorai - és ahogy a könyv alcíme hirdeti, valóban terápiás versek.

"újratanulom

szeretni a testem

az elvett hitet

újraélesztem

újralátom

a nőt akit elvesztettem

újrahallom

a szavakat amik annyit késtek

újrajönnek

az elmulasztott érintések

önmagam létezését

újraérzem

itt volt az ideje

hogy újban a régit megkeressem"

Fehérvári-Varga Judit

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.