vallás kibeszélő magazin kabbala zsidóság
A zsidóságot egy megfoghatatlan különleges misztérium lengi körül. A természetfelettivel, az Ábrahám, Izsák és Jákob Istenével való kapcsolatuk egyedi és utánozhatatlan, hiszen ők a kiválasztott nép.

A Tóra a számtalan szabállyal és törvénnyel látja el vallásos zsidókat, hiszen a vallást és annak pontosan betartott gyakorlását taglalja. Ám ezen kívül létezik egy másik könyv is, ami nagyon fontos szerepet tölt be a zsidók életében. Ez pedig nem más, mint a Kabbala.

A kabbala szó szerinti jelentése az, hogy hagyomány. Egészen pontosan egy misztikus filozófiáról van szó, ami a zsidó vallással pontosan egyidős.

Mint tudjuk maga a zsidó vallás a Biblia első öt könyvén, azaz a Tórán alapszik. Ám a zsidó vallásban a Tórának és a Bibliának a gyakorlati és vallási értelmezésén túl van egy misztikusabb kissé elvont értelmezése is. Ennek az a célja, hogy ne csupán azzal foglalkozunk, hogy mit és hogyan kell csinálni, a vallásos mindennapokban hanem azzal is, hogy ezeknek a dolgoknak, milyen misztikus és filozófiai magyarázatai vannak.

A Kabbala nagyon sokáig rejtett tudomány volt, csak a beavatottak tanulmányozhattak, és adhatták át mások számára. Ez azért is kellett, hogy így legyen, mert olyan nyelven íródott, amit a legtöbb ember vagy egyáltalán nem tudott értelmezni, vagy nagy valószínűséggel félreértett volna.

Forrás: Shutterstock

A Kabbala egy olyan tan, amely a zsidóság misztikus mivoltával foglalkozik. A benne olvasható tanítások a végtelen és örökkévaló Teremtő és az általa teremtett halandó világ és a gyarló ember kapcsolatáról oszt meg ezoterikus tanításokat. Tehát a Kabbala nem vallás, hanem egyfajta szellemi tanítás, amely segít feltárni azt az univerzumot, ami csak a szellemi szemeinkkel látható.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a kabbalisták egy boszorkánysággal foglalkozó szekta tagjai. De ez nem igaz! Hiszen a Kabbala egy ókori eredetű misztikus zsidó tudomány, egy olyan titkos bölcsesség, aminek a segítségével nem csak Istenhez kerülhetünk közelebb, hanem önmagunkhoz is. Amíg a Tóra a vallási útmutató addig a Kabbala használati útmutatót ad ahhoz, hogy könnyen átvészeljük a mindennapi nehézségeket, és a saját sorsunk teljes irányítójává váljunk.

Azok, akik a gyakorlati kabbalában tényleg elmélyülnek, rövid időn belül észreveszik és megtapasztalják, hogy a fizikai való mögött van egy talán sokkal valóságosabb szellemi világ is. Ebben a magasabb tudatállapotban pedig képesek a fizikai korlátaikat is levetkőzni magukról, és a látható helyett a láthatatlanra helyezik a fókuszt.

Mint, minden misztikus világgal foglalkozó irányzatban a kabbalistáknak is vannak olyan rituáléik és talizmánjaik, amik segítenek a mindennapi működésben, segítséget nyújtanak a hétköznapokban felmerülő problémákban. Ilyen segítő lehet például a bal csuklóra kötött piros fonal is. Ám ez sokkal több, mint egy talizmán. A kabbalisták abban hisznek, hogy a fonal megvédi annak viselőjét az irigységtől, a rosszindulattól, a bíráskodástól és a féltékenységtől.

Csak kevesen tudják, de a védelmező szalag korábban nem piros, hanem fehér színű volt. Azért választották a fehéret, mert ez a szín veri vissza a leginkább a fényt, a Kabbalában pedig hatalmas jelentősége van a fehér színnek és a napfények is.

A fény Isten energiáját szimbolizálja és azzal, hogy a fehér szín visszatükrözi ezt a ragyogást másoknak is képes lesz továbbadni ezt az isteni erőt. Ráadásul a fehér szín a maszkulin, a férfi a másokkal megosztó energiát is képviseli, vele szemben a vörös éppen a másik pólust a feminin, a női, azaz a befogadó energiát testesíti meg.

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.