magazin kibeszélő Margit hercegnő királyi család brit királyi család II. Erzsébet
II. Erzsébet királynő testvére, Margit hercegnő gyönyörű és vonzó nő volt, a lábai előtt hevert a világ, a magánélete azonban nem úgy alakult, ahogy szerette volna. Élete nagy szerelméhez nem mehetett hozzá feleségül, későbbi házassága zátonyra futott, így szeretőivel vigasztalódott.

Margit hercegnő életének első nagy törése az volt, amikor imádott édesapja váratlanul elhunyt. A király és Margit között különleges kapcsolat volt, VI. György mindig azt mondta, hogy Erzsébet a büszkesége, Margit az öröme. A hercegnő nem tudta feldolgozni édesapja halálát és valószínűleg azt sem, hogy testvére lett a királynő, ő pedig háttérbe szorult. Érdekes fintora a sorsnak, hogy mindig ő volt, aki szeretett szerepelni, ő volt a csinosabb, a szórakoztatóbb, az igazi egyéniség a családban.

A hercegnő VI. György halála után Peter Townsend karjaiba menekült, aki az anyakirálynő háztartásának vezetője volt. Szenvedélyes szerelem szövődött közte és a nála 16 évvel idősebb férfi között. Eleinte titokban tartották a románcot, II. Erzsébet koronázásán azonban lebuktak, amikor Margit levett egy tollpihét a férfi egyenruhájáról. A pletykák gyorsan szárba szöktek, hamarosan az ő viszonyuktól volt hangos a sajtó.

Egy bökkenő volt, a férfi elvált volt és emiatt hiába szeretett volna Margit feleségül menni hozzá, az 1772-es királyi házasságról szóló törvény miatt a királynő engedélyére volt szüksége a házassághoz. II. Erzsébet magánemberként szerette volna húgát támogatni, de mint királynő, nem tehette. Az anglikán egyház akkoriban nem engedélyezte, hogy egy királyi sarj elvált férfihez menjen feleségül, a királynő pedig az egyház feje volt. A kormány is a frigy ellen volt, így Erzsébet arra kérte Margitot, hogy várjon 25 éves koráig, utána már szabadon cselekedhet. Peter Townsendet Brüsszelbe küldték, így a szerelmesek távol kerültek egymástól.

Két év után láthatta újra egymást a szerelmespár, de továbbra is megtagadták tőlük a házasságkötés jogát. A kormány úgy döntött, ha a hercegnő továbbra is ragaszkodik a házassághoz Townsend ezredessel, akkor megfosztják minden királyi kiváltságtól és jövedelemtől. Ez lehetetlen helyzetbe hozta Margitot, aki végül úgy döntött, hogy lemond arról, hogy feleségül mehessen élete nagy szerelméhez.

Forrás: AFP

3 év telt el, Margit lassan vénlánynak számított, amikor váratlanul bejelentette, hogy hozzámegy Anthony Armstrong-Jones fotóshoz. A bejelentés közvetlenül azután történt, hogy a hercegnő megtudta, egykori szerelme, Townsend megnősül. Bár Armstrong se volt a tökéletes parti Margit számára, ráadásul azt pletykálták, hogy biszexuális, erre már II. Erzsébet sem mondhatott nemet. Ráadásul mind ő, mind az anyakirálynő rajongott a férfiért kellemes modora miatt. Margit és Armstrong 1960 májusában házasodtak össze, az ő esküvőjük volt az első királyi esküvő, melyet a televízió is közvetített.

A házasság azonban már az elején sem volt felhőtlen. Anthony csak a munkájának élt és sokat volt távol a hercegnőtől. Bár két gyermekük született, kapcsolatuk meglehetősen viharos volt és kölcsönösen megcsalták egymást. Egyesek szerint Margitnak viszonya volt Mick Jaggerrel, Peter Sellersszel és Keith Miller ausztrál krikettjátékossal is. Végül az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a hercegnő összejött a nála 16 évvel fiatalabb Roddy Llewellyn-nel és a News of the World pletykalap címlapon hozta le, hogy a párocska egy Karib-tengeri szigeten fürdőzik. Margit lett az ország szemében a legnagyobb lotyó és pár hónapra rá bejelentették férjével a válást. 400 év után ez volt az első királyi válás az Egyesült Királyság történetében.

Bár a királynő azt szerette volna, ha a hercegnő megszakítja a kapcsolatot Roddy-val, végül együtt maradtak, mert a férfi szerelme és támogatása boldoggá tette Margitot. Kapcsolatuk csak 1981-ben ért véget, amikor a férfi szerelmes lett és megnősült. Noha Margit hercegnőnek számos afférja volt, sokat volt magányos és boldogtalan. Utolsó éveiben sokat betegeskedett, több agyvérzése is volt, majd égési sérüléseket szenvedett a lábán, ami miatt időnként tolószékbe kényszerült. Végül 71 éves korában, egy újabb agyvérzés következtében hunyt el.

Kezdőkép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.